Wpisy z tagiem: pikantnie

wtorek, 04 stycznia 2011

Najlepsza pizza na swiecie! Ciasto jest cienkie ale ani nie chrupiace ani za miekkie! Takie w sam raz ;) Dodatkowo pikantny sos, salami i pierscienie cebulki i to wystarcza zeby byc szczesliwym! Przepis na ciasto ze stronki Marions-kochbuch, a sosik z prob i bledow ;)

Skladniki na 1 duza pizze:

  • 250 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki cukru
  • 7 g drozdzy instant
  • 125 ml cieplej wody
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin

Dodatkowo:

  • puszka pomidorow bez skorek (okolo 250 g)
  • oregano, bazylia, sol i pieprz
  • nasiona chili
  • tabasco lub pikantny sos "Sriracha"
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • ser zolty, starty na tarce o grubych oczkach
  • salami
  • pierscienie cebulki

Make pszesiac do miski. Dodac sol i wymieszac. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie, wmieszac cukier i odstawic na 10 minut. Po tym czasie dolac do maki. Zaczac wyrabiac ciasto. Dolewac oliwe z oliwek lyzka po lyzce. Wyrabiac bardzo dlugo, az ciasto bedzie super gladkie i miekkie. Odstawic na okolo 1 godzine do wyrosniecia.

Przygotowac sos. Zmiksowac w blenderze wszystkie skladniki oprocz sera, salami i cebulki.

Ciasto wylozyc na blat oproszony maka. Wyrobic krotko. Rozwalkowac na placek caly czas podsypujac maka. Zobaczycie jaka ciasto ma konsystencje, super ;) jesli wezmiecie ciasto w diwe dlonie i zaczniecie je rozciagac, uwierzcie nie bedzie sie rwac! Jest naprawde idealne.

Nagrzac piekarnik do 230°C.

Na ciasto nalozyc sos, nastepnie ser, salami i pierscienie cebulki. Posypac oregano, bazylia, sola i pieprzem. Piec okolo 10 do 15 minut. Podawac na goraco. Gotowe ;)


| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi