Wpisy z tagiem: Bailey

środa, 02 marca 2011

Kto ma w domu chleb z dnia poprzedniego, pare dojrzalych bananow i lody? Oto przyklad na ich szybkie wykorzystanie - kolejny przepis Jamiego Olivera. Dodatek likieru Bailey sprawia, ze smakuje tak niecodziennie - ja oprocz tego podalam z lodami z karmelem - niebo dla podniebienia :)

Skladniki na okolo 6 porcji:

  • kilka kromek bialego chleba (chleb tostowy - u mnie bagietka)
  • 50 g masla o temperaturze pokojowej
  • 8 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 500 ml smietany kremowki
  • 550 ml mleka
  • 100 ml Bailey
  • 5 bananow
  • 4 lyzki platkow migdalowych (lekko podpieczonych)
  • cukier puder do posypania
  • lody o dowolnym smaku do podania

Piekarnik nastawic na 180°C. Chleb pokroic na kromki, posmarowac maslem. Odlozyc na bok. W misce miksera zmiksowac jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Wlac mleko, smietane kremowke i Bailey. Zmiksowac. Banany obrac ze skorek i pokroic w plasterki. Platki migdalowe podprazyc na patelni lub w piekarniku (maja miec zloty kolor). Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Kromki chleba maczac w przygotowanym plynie. Ukladac na przemiac z bananmi i migdalami. Zakonczyc kromkami chleba. Pozostalym plynem polac jeszcze wszystko i lekko nacisnac. Posypac cukrem pudrem.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac okolo 30 minut. Wyjac z piekranika i podawac najlepiej jeszcze cieple - z duza kula lodow :) gotowe ...

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi