Wpisy z tagiem: maliny

niedziela, 12 czerwca 2016

Juz od paru dni mam ochote na placuszki, takie podobne do racuchow, ale bez drozdzy... pyszne lekkie z jablkami i cynamonem ... i z malinami ... polane syropem klonowym ... ale pachnialy i jak smakowaly ;) polecam bardzo!

Skladniki na 14/16 placuszkow:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 cup maki pszennej
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 1 lyzka cukru pudru
  • 3 lyzki roztopionego masla
  • 2 duze jajka
  • 1 jablko
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • garsc malin
  • syrop klonowy i cukier puder do podania

W misce zmiksowac jogurt z jajkami, maslem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodac przesiana make z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona. Wszystko szybko wymieszac, ale nie za dlugo ;) bo placuszki nie beda rosly...

Jablko obrac, przepolowic i pokroic na cieniutkie plasterki. Jesli ktos lubi moze posypac je odrobinka cynamonu.

Rozgrzac patelnie z nieprzywierajacym spodem (u mnie teflonowa). Nakladac po 1 lyzce ciasta, zachowujac odstepy (placuszki urosna). Piec okolo 2 minut, nalozyc 2 plasterki jablka lub 3 maliny i przewrocic na druga strone. Piec przez kolejne 2 minuty do rumianego koloru. Podawac posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym... Gotowe ;)

wtorek, 10 maja 2016

Swieze w smaku, mieciutkie i takie letnie ;) Z milosci do malin, z zachcianka na biala czekolade. Latwe i szybkie do zrobienia ... Pyszne ...

Skladniki na 12 Muffinek:

  • 300 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 125 g drobnego cukru do wypiekow
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 ml mleka
  • 50 g masla
  • 100 g swiezych malin
  • 110 bialej czekolady

Nagrzac piekarnik do 180°C.

Maliny pokroic na polowki, czekolade posiekac, ale nie za drobno.

Do duzej miski przesiac make i proszek do pieczenia, dodac cukier i wymieszac.

Maslo rozpuscic w malym garnuszku, lub w kuchence mikrofalowej. W drugiej misce zmieszac jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone maslo.

Mokre skladniki wlac do suchyc i szybko wymieszac. Dodac maliny i czekolade i ostroznie polaczyc skladniki, uzywajc najlepiej metalowej lyzki.

Ciasto wylozyc do papilotek i wstawic do piekarnika. Piec okolo 25 minut.

Polecam jesc je jeszcze cieple ;) Gotowe!


niedziela, 17 lutego 2013

Bogini Nigella Lawson zainspirowala mnie zeby zrobic to cudo dla mojego ukochanego :) jako prezent walentykowy. On uwielbia maliny i czekolade no i ja sobie pomyslalam, ze takie ciacho sto razy lepsze jest niz jakas bombonierka w ksztalcie serca :) Ten torcik jest przepyszny, smakuje wysmienicie swiezo i nie za slodkie... Moj skarb byl zaczwycony :)

Skladniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzka ekstraktu z wanilii
  • 3 duze jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypiekow
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3 lyzki ciemnego kakao
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Skladniki na krem:

  • 1/2 szklanki smietany kremowki
  • 1 szklanka malin

Skladniki na Ganache:

  • 2/3 szklanki smietany kremowki
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 1 lyzka plynnego miodu
  • 1 szklanka malin

Piekarnik nagrzac do 170°C. Dwei tortownice w formie serca o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Jesli nie macie dwoch takich samych foremek serc nic sie nie stanie jesli podzielicie mase na pol i upieczecie dwa serca jedno po drugim.

Do malego garnka wlac mleko i dodac maslo. Podgrzac do momentu rozpuszczenia sie masla. Dodac ekstrakt z wanilii.

Make, kakao i sode przesiac do miseczki i odstawic. Kakao powinno byc bardzo dobrej jakosci, co bedzie sukcesem smaki ciasta czekoladowego.

Cukier i jajka wlozyc do miski miksera i ubic na puszysta biala mase. Dodac jeszcze gorace mleko. Dodac suche skladniki i delikatnie wymieszac.

Podzielic mase na dwie rowne czesci i przelozyc do foremek. Piec okolo 20 minut.

Wyjac z piekarnika i poczekac az sie ochlodza.

Przygotowac krem. Ubic smietane na sztywno i dodac maliny, miazdzac je widelcem tak, zeby krem byl rozowo-bialy.

Na talerzu polozyc jeden blat ciasta, wylozyc krem i przelozyc drugim blatem ciasta.

Przygotowac Ganache. Czekolade posiekac, przelozyc do malego garnka razem ze smietana i miodem. Mieszac do momentu polaczenia sie skladnikow. Przestudzic przez pare minut i polac ciast. Udekorowac swiezymi malinami. Wstawic na okolo 2 godzin do lodowki i kroic goracym nozem. Gotowe :)


środa, 18 maja 2011

O jej ile to dni juz tu nie zagladalam? Bylam na diecie, w poszukiwaniu pracy i nowego mieszkania no i tak jakos wyszlo, ze nie znalazlam ani chwili na moj kochany blog! Dzis w koncu mam cos pysznego - taka mnie ochota nabrala na czekolade i maliny - i w koncu mam dostep do wszystkich owocow i wszystkie zachcianki beda spelnione :) Przepis Billa Grangera. Polecam - ciasto jest wilgotne, lepkie i takie pysznie malinowe! Mniam, mniam ...

Skladniki na topping (na tortownice o srednicy 26 cm):

  • 100 g dobrej jakosci gorzkiej czekolady
  • 150 g dzemu malinowegp
  • 125 g chudej smietanki (np. do kawy)

Skladniki na ciasto:

  • 30 g dobrej jakosci ciemnego kakao
  • 60 ml mleka
  • 1/2 ekstraktu z wanilli
  • 90 g dzemu malinowego
  • 115 g miekkiego masla
  • 65 g drobnego cukru do wypiekow
  • 2 srednie jajka
  • 125 g maki pszennej 
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 80 g swiezych malin, plus do dekoracji

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem.

W szklanej misce polamac czekolade, dodac dzem i smietanke. Rozpuscic nad kapiela wodna. Wymieszac na jednolita mase. Wylac do przygotowanej tortownicy. Odstawic na bok.

W misce zmieszac kakao z 125 ml wrzacej wody, mieszajac dodac mleko, ekstrakt i dzem. Wszystko wymieszac tak aby nie bylo grodek. W innej misce zmiksowac maslo z cukrem. Dodac jajko i zmiksowac, dodac drugie jajko i tez zmiksowac. Dodac zmieszana i przesiana make z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Dolac miksture kakowa. Delikatnie mieszajac dodac maliny i wymieszac.

Wylac mase na topping. Wyrownac tak aby topping byl calkowicie pokryty. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Po upieczeniu zostawic okolo 15 minut w formie. Wylozyc ciasto na talerz. Gora ciasta powinna byc spodem! Udekorowac malinami lub jesli ktos ma ochote na duzo czekolady, moze udekorowac najpierw rozpuszczona czekolada i malinami. Gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi