Wpisy z tagiem: por

środa, 02 marca 2011

Kolejna propozycja pysznej rybki - u mnie Corvina - w oryginale byl Kabeljau - typ bialej ryby w Niemczech. Mozna uzyc dowolnej bialej rybki :) Przepis Jamiego Olivera - angielskiego kucharza. Bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i jakie smaczne ... Polecam bardzo :) Propozycja do akcji miksera kulinarnego.

Skladniki dla 4 - 6 osob:

  • 1 duza cebula, obrana i pokrojona w kosteczke
  • 1 sredniej wielkosci por, umyta i pokrojona w plasterki
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 sredniej wielkosci cukinie, przekrojone wzdluz
  • 1 kg ziemniakow, obranych ze skorek i pokrojonych w 2 cm kostke
  • 2 sardele (u mnie sardynki w sosie pomidorowym)
  • 250 ml bialego wina
  • 550 ml mleka
  • 550 ml wywaru rybnego lub ziolowego, warzywnego jaki kto ma w domu
  • 1 kg filetow bialej ryby
  • sol morska, czarny pieprz
  • 1 garsc pietruszki
  • 1 wiazka mlodej cebulki
  • swieza kolendra
  • sok z polowy cytryny

W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek. Wrzucic cebulke i por i poddusic okolo 5 minut. Cukinie obrac i pozbyc sie lyzka miekkiego miazszu. Twarda czesc zetrzec na tarce o grubych oczkach do garnka. Dodac pokrojone w 2 cm kostke ziemniaki. Wszystko dobrze przemieszac. Dodac sardele. Podwyzszyc ogien palnika i dolac wino. Kiedy wino zacznie sie prawie gotowac dolac mleko i wywar. Gotowac przez okolo 30 minut  lub do momentu kiedy ziemniaki beda miekkie. Nalozyc filety rybne i gotowac przez kolejne 15 minut. Od czasu do czasu mozna spokojne mieszac drewniana lyzka rozdzielajac rybe na mniejsze kawalki. Filety rybne powinny sie lekko rozpadac, wtedy tez beda gotowe. Przyprawic sola i pieprzem.

Pietruszke posiekac i zmieszac z kolendra i mloda cebulka. Dodac sok wycisniety z polowy cytryny. Wlac odrobinke oliwa z oliwek. Wymieszac.

Gotowy gulasz rybny przelozyc do talerzy lub miseczek i na gorze rozlozyc ziola. Podawac - Gotowe :)

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi