Wpisy z tagiem: kiwi

wtorek, 15 marca 2011

Kiedy zobaczylam zdjecie tej tarty na blogu Moja Quchnia musialam ja zrobic. Autorka napisala, ze jej ciasto wyszlo troche za twarde wiec ja dolozylam odrobinke masla i wyszlo super. Krem do tarty jest wysmienity i swietnie komponuje z kwaskowatymi kiwi :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na ciasto:

  • 130 g maki pszennej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 75 g masla
  • lyzka wody

Piekarnik nastawic do temperatury 200°C. Forme do tarty o srednicy 20 cm wysmarowac maslem.

Wszystkie skladniki wlozyc do malaksera i wyrobic ciasto. Wylepic nim forme. Piec okolo 10 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjac i wystudzic.

Skladniki na krem:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 zoltka
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego
Ponadto:
  • 2 - 3 owoce kiwi
  • tortenguss, lub galaretka

200 ml smietany kremowki zagotowac i odstawic do ostygniecia. Utrzec zoltka z cukrami i lekko ubic z wystudzona smietanka. Raz jeszcze podgrzac wszystko, uwazajac zeby sie nie zagotowalo. Krem pod wplywem ogrzania powinien zgestniec. Zdjac z palnika i wystudzic. Najlepiej przykryc folia spozywcza (wtedy nie bedzie sie tworzyc skorka na powierzchni). Po ostudzeniu wlozyc do lodowki. Pozostala kremowke ubic i wymieszac z zimnym kremem.

Gotowy krem wylac na upieczony spod. Ulozyc pokrojone owoce kiwi. Przygotowac tortenguss lub dowolna galaretke. Wylac na owoce i wlozyc do lodowki na kilka godzin. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi