Wpisy z tagiem: sezam

niedziela, 14 listopada 2010

Dzis cos wysmienitego - chrupiace bagietki, a potem cos do bagietek! Pieczywo to kryje w sobie miekkie wnetrze i chrupka skorke! Mniam !!! Bagietki zrobilam z mysla o dzisiejszym obiedzie! Ale to juz w nastepnym wpise :) Przepis na bagietki ze stronki www.dvo.com. Polecam ...

Skladniki na 2 dosc duze bagietki:

  • 1 szklanka cieplej wody
  • 2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
  • 1 lyzka cukru
  • 1,5 lyzeczki soli
  • 2 lyzki miekkiego masla lub margaryny
  • 3 szklanki maki pszennej
  • ziarna sezamu

Ponadto:

  • 1 jajko wymieszane z 1 lyzka wody i odrobina soli

W malej miseczce wymieszac drodze z ciepla woda i szczypta cukru. Zostawic na 5 minut. Do duzej miski miksera przesiac dwie szklanki maki pszennej, reszte cukru i sol. Dodac maslo lub margaryne i wymieszac do momentu az zaczna sie pojawiac kuleczki tak jak na kruszonke. Zrobic wglebienie w srodku i wlac drozdze rozpuszczone w wodzie. Posypac maka z brzegow miski i warabiac ciasto do momentu, kiedy maka zostanie wchlonieta. Dodad trzecia szklanke maki i wyrobic gladkie ciasto.

Na stolnice oproszona maka wylozyc ciasto, przykryc i pozwolic mu odpoczac 10 minut. Po tym czasie dobrze wyrobic. Wlozyc do natluszczonej miski, przykryc i odstawic do podwojenia objectosci.

Ciasto wylozyc na stolnice. Pozwolic mu odpoczac na 10 minut. Podzielic na dwie rowne czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o grubosci okolo 6 mm. Posypac ziarnami sezamu i zwinac jak rolade dociskajac konce. Przeniesc obie bagietki na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Przykryc i odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie bagietki naciac wzdluz, posmarowac jajkiem wymieszanym z lyzka wody i odrobinka soli. Posypac ziarnami sezamu.

Piekarnik nastawic na 220°C i na spod wlozyc naczynie zaroodporne z gotujaca sie woda. Wlozyc bagietki i piec najpierw 10 minut w 220°C a potem obnizyc temperature do 200°C i piec do czasu az bagietki beda zlotobrazowe (okolo 10-15 minut). Wyjac i studzic na kratce. Gotowe :)


poniedziałek, 08 listopada 2010

Chlebek zdrowy i latwy w przygotowaniu. W oryginale zrobiony tylko z maki pszennej. U mnie pol na pol i zamiast ziaren slonecznika, dodalam platki owsiane gorskie. Smakuje naprawde super! Dlugo zachowuje swiezosc. Pasuje i do szynki i do dzemu. Nie za slony nie za slodki, taki w sam raz. Oryginalny przepis na stronce Marions-kochbuch.de pod nazwa "Körner-Buttermilch-Brot". To jeden z moich ulubionych chlebow. Bardzo polecam ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 325 g maki pszennej
  • 325 g maki pszennej razowej
  • 20 g drozdzy instant
  • 500 ml maslanki
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30 g ziaren sezamu
  • 50 g platkow owsianych gorskich
  • odrobina masla do wysmarowania formek do chleba

W duzej misie miksera przesiac make pszenna, dodac make razowa i wamieszac. Maslanke podgrzac do letniej temperatury i wsypac do niej drozdze. Mieszac do rozpuszczenia. Wlac do mak. Dodac sol i ziarna. Zagniatac ciasto przez okolo 10 minut tak zeby ziarna byly rownomiernie rozmieszczone w ciescie. Ciasto powinno byc elastyczne i latwo odchodzilo od reki. Miske z ciastem przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 20 minut. W tym czasie przygotowac dwie foremki o wymiarach 21 cm x 11 cm. Wysmarowac je maslem do polowy scianek. Rozgrzac piekarnik do 200°C.

Gdy ciasto jest juz gotowe, przelozyc je na blat oproszony maka. Raz jeszcze zagniesc. Podzielic na dwie rowne czesci, po czym uformowac dwa bochenki. Przelozyc je do foremek, naciac i popryskac woda. Posypac ziarnami i przykryc sciereczka. Odstawic na 15 minut do odpoczynku.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec okolo 25 minut. Jesli ktos nie ma foremek moze tez upiec chlebki lub jeden duzy bochenek na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Trzeba pamietac ze czas pieczenia sie wydluzy.

Po upieczeniu wystudzic na kratce. Gotowe :)


sobota, 06 listopada 2010

Ten Chlebek sezamowy jest bardzo smaczny, miekki i dla milosnikow sezamu, ja do nich naleze :) Latwy, szybki w przygotowaniu. I wart zachodu, zwlaszcza jak ma sie nieoczekiwana wizyte glodnych znajomych, ten chlebek jest w sam raz! Przepis ze stronki marions-kochbuch.de. Polecam ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 600 g maki pszennej
  • 15 g drozdzy instant
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 375 ml cieplej wody
  • 2 lyzki oleju sezamowego (mozna zastapic np. slonecznikowym)
  • 6 lyzek zairen sezamu + na posypanie
  • odrobina masla na posmarowanie foremek

Make przesiac do miski, dodac sol i cukier. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie dodac do maki. Wlac olej i wsypac ziarna sezamu. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto, ktore latwo odchodzi od reki. Wylozyc na blat oproszony lekko maka, przykryc na 5 minut sciereczka, aby ciasto odpoczelo.

Nagrzac piekarnik na 200°C. Male formeki u mnie o wymiarach 21 cm x 11 cm wysmarowac maslem tylko do polowy wysokosci scianek. Jesli ktos nie ma foremek moze tez piec na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.

Ciasto podzielic na dwie czesci. Uformowac dwa rulony i wlozyc do foremek. Naciac wzdluz, pokropic woda i posypac ziarnami sezamu. Przykryc i odczekac az piekarnik osiagnie wymagana temperature. Wlozyc formeki do piekarnika, spryskac kilka razy woda. Zamknac drzwiczki piekarnika. Piec okolo 30 minut na rumiany kolor. Jesli chcecie mozna tez upiec jeden duzy bochenek, wtedy czas pieczenia sie wydluzy do 40 minut.

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi