Wpisy z tagiem: mak

środa, 20 kwietnia 2011

Moj pierwszy w zyciu mazurek ;) i musial byc z makiem! Z racji tego, ze sie przeprowadzam i nie bede potrzebowac duzo skladnikow, ktore mam jeszcze w domu postanowilam chociaz wykorzystac mak przywieziony z Niemiec. Szukajac ciasta z makiem natrafilam na ten wlasnie przepis alidab podany na forum z pierwszego tloczenia. Powiem Wam, ze jest boski! Chyba polubilam mazurki :) polecam go wszystkim, ktorzy kochaja mak i mielone orzechy... I zycze Wszystkim Wesolych Swiat Wielkanocnych ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 200 g maki pszennej
  • 125 g masla
  • 1 lyzka kwasnej smietany
  • 2 zoltka
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Make posiekac z maslem, dodac reszte skladnikow i zagniesc szybko ciasto. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki. Forme o wymiarach 21 cm x 21 cm wylozyc papierem do pieczenia i wylepic ciastem. Piec okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Skladniki na mase makowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g sparzonego i zmielonego maku
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla

Zagotowac mleko z cukrem, dodac mak i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc (okolo 5 minut). Zdjac z ognia. Jeszcze do cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla, troszeczke olejku migdalowego i dokladnie wymieszac. Ciepla mase wylozyc na upieczony kruchy spod.

Skladniki na mase orzechowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g zmielonych orzechow (ja zmieszalam laskowe i wloskie)
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla
  • 2 - 3 lyzki spirytusu (u mnie ekstrakt z wanilii)

Zagotowac mleko z cukrem, dodac orzechy i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc. Zdjac z ognia, do jeszcze cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla i ekstrakt z wanilii. Ciepla mase wylozyc na mase makowa. Wstawic do lodowki do stezenia.

Mazurka mozna dekorowac na przyklad biala i mleczna czekolada, tak jak u mnie. Gotowe :)

wtorek, 15 marca 2011

Mam tu znajomych z Kanady i mnie zapytali czy moglabym im zrobic ciasto cytrynowe z makiem, bo to bardzo popularne w ich kraju i oni je uwielbiaja? Ja na to, ze nie ma problemu. Zrobilam i zjedli wszystko - powiedzieli, ze bylo wysmienite. Niestety nie zdazylam zrobic ani zdjec ani nawet sama sprobowac. Musze je koniecznie powtorzyc. Dzis na sniadanko zrobilam im muffinki. I tez byli zachwyceni. Prawde mowiac mieli racje - mi tez one bardzo smakowaly - takie cytrynowe no i mak - uwielbiam :) Przepis znaleziony na Good Food.

Skladniki na 14 muffinek:

  • 225 g maki pszennej
  • 175 g drobnego cukru
  • skorka starta z 2 cytryn
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki suchego maku
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 175 g masla, stopionego i ostudzonego

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszac suche skladniki (make, cukier, starta skorke z cytryn, proszek do pieczenia i mak). W drugim naczyniu zmiksowac jogurt i jajka, dodac maslo i wymieszac. Mokre skladniki wlac do suchych i szybko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Ciasto nalozyc do kazdej papilotki (do 2/3 wysokosci). Wlozyc do nagrzanego piekarnika.

Piec okolo 20 minut do rumianego koloru. Wyjac z piekarnika. Okolo 5 minut zostawic w formie, potem ostudzic na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 07 marca 2011

Zawsze kiedy mnie dorwie tesknota za domem i Polska, szukam czegos co mi pozwala byc blizej domu ;) i te buleczki z nadzieniem makowym to jendo z tych wspomnien z dziecinstwa! Moja mam zawsze je kupowala w malej piekarni w naszej miejscowosci. Kiedy zobaczylam je na blogu Dorotki postanowilam je natychmiast zrobic - wyszly identyczne jak kiedys - takiego smaku nie da sie zapomniec! Polecam wszystkim kochajacym mak.

Skladniki na 12 buleczek:

  • 75 g masla
  • 250 ml mleka
  • 12 g suchych drozdzy
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 500 g maki

Skladniki na nadzienie (u mnie gotowe nadzienie Schwartau):

  • 250 g maku
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • 25 g orzechow wloskich posiekanych
  • 1 lyzka miodu
  • olejek migdalowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 2 lyzki skorki pomaranczowej
  • 1 lyzka miekkiego masla

Jesli ktos nie mam dostepu do gotowej masy makowej, moze ja przygotowac samemu. Nalezy zaczac dzien wczesniej :).

Mak namoczyc na noc, zmielic dwukrotnie (mozna tez zalac niewielka iloscia wody, gotowac 20 minut, odcedzic; wody ma byc bardzo malo!). Dodac pozostale skladniki, wymieszac. Nadzienia wychodzi bardzo duzo.

Tluszcz roztopic, dodac mleko, podgrzac do letniej temperatury (nie moze byc gorace!). Drozdze suche wymieszac z maka. Dodac pozostale skladniki, wyrobic ciasto, az bedzie gladkie. Odlozyc przykryte w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu dokladnie wyrobic, by usunac pecherzyki powietrza.

Gotowe ciasto rozwalkowac na placek o wymiarach okolo 30 x 50 cm. Posmarowac ciasto nadzieniem, zwinac w rolade, ktora pokroic na kawalki o grubosci okolo 3 cm. Ulozyc je na blaszce w sporych odstepach. Trzonkiem noza lub drewniana lyzka nacisnac wzdluz srodka kazdego odcietego kawalka, aby jego boki uniosly sie dory. Odstawic (przykryte lnianym reczniczkiem) do wyrosniecia, ale nie na dlugo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosna, posmarowac roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nastawic do temperatury 220°C. Wyrosniete buleczki wstawic do piekarnika i piec okolo 10 minut. Udekorowac lukrem.


poniedziałek, 29 listopada 2010

Raz ujrzalam i od razu wiedzialam, ze je musze zrobic! Po pierwsze kocham mak i wszystko co z nim zwiazane :) jedyne co mnie tylko przeraza, ze tu gdzie mieszkam kosztuje on majatek. Ale od czasu do czasu sobie pozwole na jakis wypiek z jego udzialem. Buleczki maja bardzo maslany smak i sa super miekkie. Warto wyprobowac ten przepis. Dla zachecenia powiem Wam, ze nie ma potrzeby oczekiwania az tak dlugo na wyrosniecie ciasta ;) Przepis znaleziony na  szwajcarskiej stronie www.swissmilk.ch...

Skladniki na dwa kwiaty (12 buleczek):

  • 500 g maki pszennej
  • 50 g maku (suchego)
  • 2 lyzeczki soli
  • 10 g drozdzy instant
  • 2 lyzeczki cukru
  • 100 g masla
  • 300 ml mleka

Ponadto:

  • 1 zoltko wymieszane z 1 lyzka slodkiej smietanki
  • suchy mal do posypania

Make przesiac do miski. Dodac suchy mak i sol i razem wymieszac. Maslo roztopic, przestudzic. Dodac letnie mleko i cukier. Dodac drozdze i wymieszac na jednolity plyn. Wlac do maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na 12 rownych czesci. Buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, tak aby powstaly dwa kwiaty. Przykryc.


W tym momencie wlaczyc piekarnik i nagrzac do 180°C. Kiedy piekarnik osiagnie temperature 180°C nalezy posmarowac buleczki jajkiem roztrzepanym ze smietanka i posypac makiem.

Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 30 minut do lekkiego zarumienienia. Studzic na kratce.

Do tego podawac aromatyczne maslo np.: z otarta skorka z cytryny lub pomaranczy lub tez wymieszanym z cynamonem. Mniam ;)

 

 

 

niedziela, 14 listopada 2010

Chyba kazdy z nas juz mial podobny problem, a mianowicie co zrobic z pozostalymi bialkami? I chyba kazdy z nas zna to ciasto :) na wielu blogach jako ciasto szklankowe a ja go pamietam jako "Pieguska". Bardzo smaczne, pelne bakali i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Przepis zaczerpniety z forum cincin podany przez BeateSz. troche przeze mnie zmieniony. Polecam !

Skladniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka bialek (u mnie 10)
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1/3 szklanki wiorek kokosowych
  • 2/3 szklanki platkow migdalowych
  • 2/3 szklanki calych orzechow laskowych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki masla (wczesniej roztopionego i ostudzonego)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubic na sztywno. Dodawac cukier i dalej ubijac. Dodac przesiana make z proszkiem i reczte skladnikow. Starannie wymieszac.

Piekarnik nagrzac do 220°C. Ciasto wlac do formy (mozna piec w keksowce, u mnie trotownica z dymkiem). Piec okolo 50 minut! W trakcie pieczenia sprawdzic czy gora nie lapie zbyt szybko koloru. Jesli by tak bylo przykryc folia aluminiowa. Ciasto po upieczeniu wyjac z piekarnika i odstawic do wystygniecia. Dekorowac czekolada biala i deserowa. Mozna na dodatek zrobic male piegi z obydwu czekolad :) ! Gotowe ...


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi