Wpisy z tagiem: marcepan

sobota, 11 grudnia 2010

Czy wiedzieliscie, ze ta strucla jest najslynniejszym ciastem niemieckim  na swiecie. Jak kazdego roku pieczona kilka tygodni przed Swietami Bozego Narodzenia, przechowywana w folii spozywczej, w chlodnym miejscu, dojrzewajaca w smak ;) Powiem szczerze, ze nigdy nie przepadalam za owocami kandyzowanymi, ale po tym jak sprobowalam kawaleczek strucli, zmienilam zdanie! Jest naprawde przepyszna, ma tak bogaty smak, ktory nie przypomina niczym ta kupowana w sklepach!

Stare kroniki Sachsonskie mowia, ze Weihnachtsstollen byl juz pieczony w XV wieku. Ksztalt tej strucli przypomina nam o dzieciatku Jezus zawinietym w pieluszke. Przepisy na strucle swiateczne, ktore sa najbardziej chronione i tajemnicze to te z Drezna. Kazdego roku zostaja wysylane na caly swiat, aby cieszyc smakiem miliony ludzi. Przepis z ksiazki "Die echte deutsche Küche" - Sabrine Sälzer. Jesli chcecie sprobowac prawdziwego smaku niemieckich Swiat. Prosze Bardzo ;)

Skladniki na 4 strucle o wadze okolo 750 g kazda:

  • 375 g rodzynek
  • 1/4 szklanki rumu
  • 900 g maki pszennej plus do podsypywania
  • 35 g drozdzy instant
  • 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g cukru
  • 250 g slodkich migdalow
  • 5 g gorzkich migdalow lub pare kropelek olejku migdalowego
  • 300 g owocow kandyzowanych
  • 9 g soli
  • 440 g tluszczu (2/3 masla, 1/3 smalcu maslanego zmieszanego ze smalcem)

Ponadto:

  • 75 g stopionego masla
  • 3 lyzki cukru zmieszanego z 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masy marcepanowej

Dwa dni przed pieczeniem. Rodzynki oplukac w zimnej wodzie i podsuszyc. Zalac rumem i odstawic w temperaturze pokojowej do namoczenia.

Jeden dzien przed pieczeniem wszystkie skladniki pozostawic w temperaturze pokojowej.

W dzien pieczenia. 1/4 maki pszennej przesiac do miski. W srodku zrobic wglebienie, do ktorego wsypac drozdze, 1 lyzeczke cukru i letnie mleko. Wymieszac, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 20 minut.

Wszystkie migdaly i owoce kandyzowane drobno posiekac. Dodac do do naszego startera. Po kolei dodawac wszystkie skladniki: make, cukier, posiekane owoce i migdaly, sol i tluszcze. Na koniec dodac rodzynki i wyrobic dokladnie i dosc dlugo aby powstalo gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 1 godzine do wyrosniecia, w miejscu wolnym od przeciagow.

Po tym czasie wyjac ciasto z miski i podzielic je na 4 czesci (kazda o wadze okolo 750 g). Kazda czesc z osobna raz jeszcze dobrze wyrobic. Przykryc sciereczka i raz jeszcze pozostawic na 1 godzine do wyrosniecia.

W miedzyczasie marcepan podzielic na 4 czesci i z kazdej uformowac walek. Przygotowac dwie wieksze blaszki do pieczenia. Wylozyc je papierem do pieczenia.

Stolnice oproszyc maka. Kazda czesc rozwalkowac na owal. Na 2/3 wysokosci krotszego boku polozyc waleczek z marcepana. Zlozyc strucle. Przlozyc strucle na blaszki, krawedziami strucli do krawedzi blaszek. Posmarowac ciepla woda. Przykryc i odstawic jeszcze na chwile do odpoczecia. Strucle maja sie czuc lekko jak to autor napisal. Ja odstawilam jeszcze na okolo 20 minut. Strucle piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez okolo 30 minut. Sprawdzic wykalaczka czy juz sa gotowe.Wyjac z piekarnika i odstawic do calkowitego ostudzenia.

W tym czasie rozpuscic maslo. Cukier zmieszac z cukrem waniliowym. Posmarowac kazda strucle maslem, posypac cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Znow posmarowac maslem i obficie oproszyc cukrem pudrem. Ta powloka maslano - cukrowa bedzie chronic nasze strucle przed wysychaniem, i jednoczesnie pozwoli dojrzewaniu w smaku przez okres kilku tygodni. Strucle nalezy przechowywac w chlodnym miejscu, zawiniete w folie spozywcza. Gotowe :) podawac obsypane duza iloscia cukru pudru ...

wtorek, 07 grudnia 2010

Swieta Bozego Narodzenia zblizaja sie duzymi krokami ;) i jesli o mnie chodzi to bez marcepana sie nie moze obejsc! Kocham ponad wszystko. Dziekuje Agniesi za przywiezienie mi marcepana ze Szwajcarii, bo bez niej nie byloby tych smakowitych ciasteczek ;) A wlasnie co do tematu ciasteczek, co Wam bede mowic slodki marcepan, kwaskowata konfitura i gorzka czekolada - to tyle - reszta nalezy do Waszego wyboru. Kto lubi do dziela :) mniam, mniam ... Przepis z ksiazki Dr. Oetker "Backen".

Skladniki na okolo 30 ciasteczek:

  • 200 g surowej masy marcepanowej
  • 175 g margaryny o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru drobnego do wypiekow
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 kropelki olejku cytrynowego
  • 200 g maki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Ponadto:

  • kilka lyzek konfitury z czerwonych pozeczek lub innej kwaskowatej
  • 250 g czekolady deserowej

Mase marcepanowa zmiksowac robotem kuchennym, dodac margaryne i zmiksowac na gladka, jednolita mase. Dodac cukier, cukier waniliowy, olejek i jajko. Zmiksowac. Make pszenna przesiac ze skrobia ziemniaczana. Dodawac stopniowo po lyzce do masy i miksowac po kazdym dodaniu. Ciasto przelozyc do rekawa cukierniczego z koncowka gwiazdka lub owalna. Wyciskac na blache (wylozona wczesniej papierem do pieczenia) 5 - centymetrowe ciasteczka.

Piec wpiekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 8 do 10 minut. Wystudzic.

Polowe ciasteczek posmarowac po gladkiej stronie konfitura, po czym sklejac drugim ciasteczkiem.

Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i zamaczac w niej kazde ciasteczko (tylko konce). Odstawic do zastygniecia czekolady. Gotowe :)

Ciasteczka mozna przechowywac bardzo dlugo w szczelnie zamknietym pudeleczku na ciasteczka.

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi