Wpisy z tagiem: brownies

środa, 10 czerwca 2015

Z powodu zwolnienia lekarskiego, w koncu mam czas na kilka wpisow :) Zaczynam tym pysznym, super wilgotnym cisatem czekoladowym. Moj szef powiedzial, jedno z najlepszych ciast mojego dziela. Przepis pochodzi z ksiazki "Cake Making" Ruth Clemens, troche przeze mnie zmodyfikowany...

Skladniki:

  • 200 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci (conajmniej 49% kakao)
  • 140 g masla
  • 225 g brazowowego cukru (light jakby byl pod reka)
  • 85 g maki pszennej
  • 3 duze jajka
  • 3 duze dojrzale banany (okolo 300g)

Tortownice o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Piekarnik nastawic na 160°C (z termoobiegiem).

Czekolade i maslo wlozyc do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna, wymieszac i odstawic na bok. Banany rozgniesc. Cukier i make wymieszac. Do masy czekoladowej dodac make z cukrem. Wbic jajka, jedno po drugim, za kazdym razem dobrze miksujac. Dodac rozgniecione banany i wszystko wymieszac. Mase przelac do tortownicy. Piec okolo 35 minut. Ciasto rozstawic w formie do momentu wystudzenia. Posypac kakaem. Podawac ze swiezymi bananami. Gotowe ;) Zycze smacznego!

niedziela, 11 stycznia 2015

Najlepsze jak jeszcze cieple ;) Miekkie i wilgotne brownies z jablkami i siekanymi orzechami laskowymi, z nuta cynamonu ... Podalam z creme fraiche ! Przepis z ksiazki "Blissful Browies". Warto !!!

Skladniki na spod karmelowy:

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 55 g masla
  • 1 duze jablko

Skladniki na ciasto:

  • 115 g masla
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 2 duze jablka
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechow laskowych

Nagrzac piekarnik do 180°C. Forme o wymiarach 23 x 23 cm wysmarowac maslem.

Przygotowac spod karmelowy. Do malego rondelka wlozyc maslo i cukier i podgrzac do momentu az cukier sie rozpusci. Uwazac zeby sie nie zagotowalo. Przelac do przygotowanej formy. Jablko umyc i pokroic w cienkie plasterki. Ulozyc w formie.

Na ciasto - wlozyc maslo i cukier do misy miksera i zmiksowac do uzyskania puszystej masy. Dodac jajka i zmiksowac. Wymieszac make, proszek do pieczenia sode oczyszczona i cynamon i przesiac. Dodac do masy i zmiksowac. Jablka umyc i zetrzec na tarce. Dodac razem z posiekanymi orzechami do masy. Wszystko zmieszac do polaczenia sie skladnikow. Mase nalozyc bardzo delikatnie na ulozone w formie jablka. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 35 do 40 minut. Wyjac z piekarnika i zostawic okolo 10 minut w formie. Ciasto wylozyc na talerz tak, zeby spod ciasta znajdowal sie na gorze. Pokroic na kwadraty i podawac z creme fraiche lub ubita kremowka. Gotowe ;)




| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi