Wpisy z tagiem: warzywa

piątek, 20 maja 2011

Zdrowa salatka wiosenna. Latwa w przygotowaniu - jak wszystko co gotuje i pieke :) Salatka sama w sobie to tylko polaczenie kilku warzyw ale sos do tej salatki jest tym co robi ta salatke wyjatkowo przepyszna. Mozna ja podawac do obiadku lub jako danie glowne. Przepis na sos z gazetki Lecker! Polecam na wiosenne popoludnia i nie tylko...

Skladniki dla 2 osob:

  • 1 sredniej wielkosci salata zielona
  • peczek rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 1 zolta papryka
  • peczek szczypiorku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 lyzki octu ziolowego
  • odrobika cukru
  • sol morska
  • swiezo zmielony kolorowy pieprz

Salate umyc i porwac na mniejsze kawalki. Rzodkiewki i szypiorek umyc i pokroic w plasterki. Papryke umyc, pozbyc sie srodka i pokroic w slupki. Podobnie postapic z pomidorem. Przelozyc wszystkie warzywa do duzej miski. 

Ocet ziolowy wymieszac z sola, pieprzem i cukrem. Dolac oliwe z oliwek i wszystko wymieszac. 

Warzywa polac sosem i wymieszac. Gotowe :)

piątek, 21 stycznia 2011

Mnnn... pyszne, lekkie i przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania! Mieszkajac w niemczech i nie majac czasu na pojscie do restauracji to wlasnie wraps byly jedynym fast foodem, na ktorego sie skusilam ;) Powiem szczerze, ze domowe sa o niebo lepsze! Mozna je nadziewac wzsystkim, na co ma sie ochote! Ach i nie trzeba byc mistrzem kuchni, zeby wyczarowac cos naprawde niepowtarzalnego :)

Skladniki na 4 sztuki:

  • 4 tortille
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • okolo 40 g kukurydzy
  • 240 g tunczyka z puszki w sosie wlasnym
  • 50 g serka smietankowego
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g sera koziego lub mozarelli
  • kilka lisci salaty zielonej
  • kilka rzodkiewek
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • sol
  • odrobinka majonezu lub jogurt naturlany

Warzywa umyc i pokroic na male kawalki, jak kto lubi: kosteczke paseczki lub plasterki. Tunczyka odcisnac z wody i zmieszac z serkiem smietankowym. Ser kozi pokroic wzdluz dluzszego boku. Na kazda tortille najpierw posmarowac pasta z tunczykiem. Ulozyc cienutkie plasterki cebuli i reszte warzyw. Posypac sola i zmielonym pieprzem. Nalozyc majonez lub jogurt.


Zwinac w rulon i usztywnic papierem lub folia aluminiowa. Podawac swiezo zrobione. Mozna tez zwiniete przechowywac w lodowce. Gotowe :)

poniedziałek, 29 listopada 2010

Salatki tej nauczylam sie robic pracujac w niemieckiej restauracji! Z racji tego, ze nasz kucharz pochodzil z Wloch mielismy oprocz Niemieckiej Kuchni tez Wloska i Srodziemnomorsa. Bede prezentowac jeszcze kilka fajnych przepisow jego autorstwa ;) bo sa naprawde super. Szybkie w przygotowaniu i takie pelne smaku! Polecam ...

Skladniki dla 2 osob:

  • glowka salaty najlepiej prosto  ogrodka (rucola, lodowa, zielona itp...)
  • 14 zielonych oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryczna jalapeno
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchew sredniej wielkosci
  • 6 plasterkow szynki parmenskiej (ja niestety nie mialam i dodalam chuda z indyka ;))
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • pol peczka szczypiorku
  • ziola srodziemnomorskie: bazylia, oregano, kolendra, mieta
  • kilka lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • kilka lyzek octu jablkowego lub balsamicznego
  • sol, swiezo zmielony pieprz

Salate oplukac w zimnej wodzie. Liscie podzielic rwiac je na mniejsze kawalki. Ulozyc po polowie na kazdym talerzu. Marchew obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Podzielic miedzy dwa talerze i ulozyc na salacie. Pomidora umyc pokroic w cienkie plasterki. Papryke czerwona przekroic na pol, pozbyc sie srodka i pestek, posiekac na cieniutkie plasterki. Szynke pokroic w cieniutkie plasterki. W kolejnosci ukladac na salacie i marchwi. Jajka przekoic na pol i na kazdy talerz rozlozyc po 3 polowki. Cebule obrac i pokroic na cieniutkie plasterki. Podobnie postapic ze szczypiorkiem i papryczka jalapeno. Dodac oliwki. Swieze ziola posiekac i posypac nimi salatke. Posolic i popieprzyc. Na koniec polac oliwa z oliwek i octem jablkowym. Gotowe :) podawac z pizza brot lub bialym pieczywem...

piątek, 26 listopada 2010

Wczoraj obchodzilismy Swieto Dziekczynienia! Nie wiem czy wiedzieliscie ale w Stanach Zjednoczonych "Thanksgiving" jest prawie tak samo wazne jak Swieta Bozego Narodzenia, a dla niektorych nawet wazniejsze! Wszyscy znajomi i rodzina zbieraja sie w jednym miejscu i kazdy przynosi cos do jedzenia. Ja z tej okazji jako piersze danie przygotowalam przepyszna zupe - krem brokulowy z croutonsami! Smaczna, pozywna i latwa do przygotowania. Byl tez indyk z dodatkami, pasta, salatki i desery ;)

Skladniki dla 8 osob:

  • 1 duzy brokul
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 kostki rosolowe
  • 100 g masla
  • 6 lyzek kwasnej smietany
  • okolo 1 litr wody
  • sol i swiezo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • 8 kromek chleba tostowego (ja dalam chleb sezamowy)
  • 2 lyzki masla

Brokul umyc i odkroic srodek. Podzielic na male czesci. Cebule obrac i posiekac. Ziemniaki obrac i pokroic w mala kosteczke.

W duzym garnku roztopic maslo wrzcuci cebule i poddusic na szklisty kolor. Dodac ziemniaki i brokul i wymieszac z grubsza. Wode zagotowac z dwiema kostkami rosolowymi. Wlac do garnka z warzywami. Doprowadzic do wrzenia po czym zmniejszyc ogien i gotowac do momentu az warzywa beda miekkie. Sciagnac z palnika. Ostudzic przez okolo 15 minut. Do blendera wlac 1/3 zawartosci garnka i dodac 2 lyzki kwasnej smietany. Tak postapic z reszta warzyw. Doprawic sola i mielonym pieprzem. Przed podaniem podgrzac, uwazajac zeby nie zagotowac (smietana moglaby sie zwazyc).

Na croutons na patelni rozpuscic 2 lyzki masla. Kromki chleba pokroic w kosteczke. Wrzucic na maslo i podsmazyc na bardzo malym ogniu, do momentu az beda suche i chrupiace. Uwazac zeby ich nie przypalic :)

Zupe - krem brokulowy mozna jesc na zimno lub na goraco! Polecam bo jest naprawde smaczna.

środa, 10 listopada 2010

Najsmaczniejsza zupa jaka jadlam :) nie uwierzycie ale ta zupa jest jedna z najbardziej znanych dietetycznych zup na swiecie! Na dodatek jest bomba witaminowa. Jesli ktos juz raz slyszal o magicznej diecie "Magic Soup" z Ameryki wie o czym mowie. Ta dieta jest juz ponad 30 lat na naszej Ziemi. Istnieje wiele wariantow z kazdego kraju. Dzis Wam zaprezentuje styl azjatycki, ktorej autorem jest Eckart Witzigmann. Musicie ja ugotowac, jest przepyszna i nie zapominajcie SUPER ZDROWA :)

Skladniki dla 6 osob:

  • 500 g kapusty bialej (mala glowka)
  • 300 g kalafiora
  • 170 g marchewki
  • 1 peczek selera
  • 300 g pomidorow
  • 2 czerwone papryki
  • 150 g bialej cebuli
  • 150 g pora
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzka ostrego curry
  • 1 lyzka poszatkowanego kminku
  • 2 zabki czosnku
  • 200 ml puree pomidorowego
  • 1,5 l wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 lyzka kolendry
  • 2 liscie laurowe
  • 2 malutkie, ostre papryczki, poszatkowane
  • 2 cm swiezego lubczyka
  • 2 zdzbla trawy cytrynowej lub sok z cytryny
  • sos sojowy
  • swieza pietruszka

Wszystkie warzywa umyc i pociac w male kawaleczki. W duzym, wysokim garnku ze stali nierdzewnej rozgrzac oliwe z oliwek. Wrzucic cebule i por. Podsmazyc. Posypac Curry, dodac kminek i swiezo przecisniety przez praske czosnek. Krotko podsmazyc.

Dodac pozostale warzywa i puree z pomidorow. Dolac wode, kostki bulionu warzywnego, kolendre, liscie laurowe, papryczki, swiezo startego lubczyka i trawe cytrynowa. Zagotowac.

Gotowac przez 10 minut, po czym zredukowac temperature i gotowac na malym ogniu do czasu az warzywa bede miekkie, uwazajac zeby sie nie rozgotowaly. Doprawic sosem sojowymi swieza pietruszka. Gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi