Wpisy z tagiem: Jamie Oliver

piątek, 08 lipca 2011



Z ksiazki Jamiego Olivera na cieple dni, milo kolorowo i smacznie :) Kruchutka tarta nadziana nektarynkami i brzoskwiniami. Schowana pod kolderka z bezy! Pycha, i mozna ja jesc zarowno na cieplo jak i na zimno! Obydwa warianty smakuja super! Polecam ...

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Skladniki na nadzienie:

  • 600 g brzoskwin
  • 600 g nektarynek
  • 120 g cukru waniliowego
  • kawaleczek masla, pokrojonego w kosteczke
  • 6 bialek + 100 g cukru

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nektarynki i brzoskwinie umyc i osuszyc. Pokroic na pol, pozbyc sie pestek i pokroic raz jeszcze na pol. Wymieszac z cukrem waniliowym i kosteczkami masla. Wlozyc do naczynia zaroodpornego, przykryc folia aluminiowa.

Piekarnik nagrzac do temperatury 190°C. Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Wlozyc do piekarnika, razem z naczyniem z nektarynkami. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Pozbyc sie papieru i ponownie wstawic do piekarnika. Piec kolejne 15 minut. W miedzyczasie przygotowac beze. Bialka ubic na sztywna mase z odrobinka soli. Pod koniec dodawac partiami cukier. 

Wyjac spod i naczynie z owocami z piekarnika. Wylozyc owoce na podpieczony spod razem z ich sokiem. Na nektarynkach i brzoskwiniach wylozyc beze. Wlozyc ponownie do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Do lekkiego zarumienienia sie bezy. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie obreczy i podawac na cieplo lub zimno! Gotowe :)

czwartek, 17 marca 2011

Kolejna propozycja na upalne dni. Swieza i pyszna tarta limonkowa. Latwa w przygotowaniu, nie jest wcale slodka no i ten smak - ach orzezwienie jakich malo :) Przepis na tarte od Jamiego Olivera a na nadzienie z ksiazki "The New Cook Book" - Better Homes and Living... Polecam ja upiec w pierwsze upalne dni ;)))

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Skladniki na nadzienie limonkowe:

  • 4 zoltka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka skondensowanego slodzonego
  • 1 lyzeczka startej skorki z limonki
  • 1/2 szklanki soku z limonek Key
  • kilka kropelek zielonego barwnika spozywczego
  • ubita smietana kremowka i otarta skorka z limonek do dekoracji

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 10 minut do lekkiego zbrazowienia.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Zoltka ubic przez kilka minut. Dodawac lyzka mleko skondensowane caly czas miksujac. Dodac skorke i sok z limonek. Wymieszac. Dodac kilka kropelek barwnika i zmiksowac.

Podpieczona spod wyjac z piekarnika i pozbyc sie papieru z fasola lub ryzem. Nadzienie wlac na podpieczony spod. Raz jeszcze wstawic do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut. Tarta bedzie gotowa jesli nadzienie bedzie sciete na calej powierzchni. Wyjac z piekarnika. Pozostawic przez godzine w formie do ostygniecia. Potem wlozyc na kilka godzin do lodowki. Przed podaniem ozdobic ubita kremowka i starta skorka z limonek. Gotowe :)

niedziela, 13 marca 2011

Bardzo odswiezajaca i kruchutka tarta. Wypelniona kremem z mascarpone, pokryta truskawkami, polana galaretka i jakby tego bylo malo - czekolada biala i deserowa - polaczenie wszystkich smakow sprawia, ze tarta jest dosc ciekawym afrodyzjakiem ;) Przepis na spod od Jamiego Olivera - krem i reszta to moja zachcianka! Polecam ...

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i zdjac papier. Wstawic raz jeszcze bez papieru i piec kolejne 7 minut. Wyjac i ostudzic.

Skladniki na krem i nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 lyzki wina Marsala
  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa lub czerwony tortenguss
  • czekolada biala i deserowa

Serek zmiksowac na gladko z winem Marsala. Smietane kremowke ubic na sztywno, dodajac pod koniec cukier puder. Wymieszac delikatnie z serkiem. Wylac krem na przygotowany spod. Truskawki umyc i pokroic. Rozlozyc rownomiernie na kremie. Przygotowac galaretke. Kiedy zacznie tezec wylac na truskawki. Ozdobic obiema czekoladami. Wstawic na przynajmniej 2 godziny do lodowki. Podawac - gotowe :)

środa, 02 marca 2011

Kto ma w domu chleb z dnia poprzedniego, pare dojrzalych bananow i lody? Oto przyklad na ich szybkie wykorzystanie - kolejny przepis Jamiego Olivera. Dodatek likieru Bailey sprawia, ze smakuje tak niecodziennie - ja oprocz tego podalam z lodami z karmelem - niebo dla podniebienia :)

Skladniki na okolo 6 porcji:

  • kilka kromek bialego chleba (chleb tostowy - u mnie bagietka)
  • 50 g masla o temperaturze pokojowej
  • 8 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 500 ml smietany kremowki
  • 550 ml mleka
  • 100 ml Bailey
  • 5 bananow
  • 4 lyzki platkow migdalowych (lekko podpieczonych)
  • cukier puder do posypania
  • lody o dowolnym smaku do podania

Piekarnik nastawic na 180°C. Chleb pokroic na kromki, posmarowac maslem. Odlozyc na bok. W misce miksera zmiksowac jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Wlac mleko, smietane kremowke i Bailey. Zmiksowac. Banany obrac ze skorek i pokroic w plasterki. Platki migdalowe podprazyc na patelni lub w piekarniku (maja miec zloty kolor). Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Kromki chleba maczac w przygotowanym plynie. Ukladac na przemiac z bananmi i migdalami. Zakonczyc kromkami chleba. Pozostalym plynem polac jeszcze wszystko i lekko nacisnac. Posypac cukrem pudrem.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac okolo 30 minut. Wyjac z piekranika i podawac najlepiej jeszcze cieple - z duza kula lodow :) gotowe ...

Kolejna propozycja pysznej rybki - u mnie Corvina - w oryginale byl Kabeljau - typ bialej ryby w Niemczech. Mozna uzyc dowolnej bialej rybki :) Przepis Jamiego Olivera - angielskiego kucharza. Bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i jakie smaczne ... Polecam bardzo :) Propozycja do akcji miksera kulinarnego.

Skladniki dla 4 - 6 osob:

  • 1 duza cebula, obrana i pokrojona w kosteczke
  • 1 sredniej wielkosci por, umyta i pokrojona w plasterki
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 sredniej wielkosci cukinie, przekrojone wzdluz
  • 1 kg ziemniakow, obranych ze skorek i pokrojonych w 2 cm kostke
  • 2 sardele (u mnie sardynki w sosie pomidorowym)
  • 250 ml bialego wina
  • 550 ml mleka
  • 550 ml wywaru rybnego lub ziolowego, warzywnego jaki kto ma w domu
  • 1 kg filetow bialej ryby
  • sol morska, czarny pieprz
  • 1 garsc pietruszki
  • 1 wiazka mlodej cebulki
  • swieza kolendra
  • sok z polowy cytryny

W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek. Wrzucic cebulke i por i poddusic okolo 5 minut. Cukinie obrac i pozbyc sie lyzka miekkiego miazszu. Twarda czesc zetrzec na tarce o grubych oczkach do garnka. Dodac pokrojone w 2 cm kostke ziemniaki. Wszystko dobrze przemieszac. Dodac sardele. Podwyzszyc ogien palnika i dolac wino. Kiedy wino zacznie sie prawie gotowac dolac mleko i wywar. Gotowac przez okolo 30 minut  lub do momentu kiedy ziemniaki beda miekkie. Nalozyc filety rybne i gotowac przez kolejne 15 minut. Od czasu do czasu mozna spokojne mieszac drewniana lyzka rozdzielajac rybe na mniejsze kawalki. Filety rybne powinny sie lekko rozpadac, wtedy tez beda gotowe. Przyprawic sola i pieprzem.

Pietruszke posiekac i zmieszac z kolendra i mloda cebulka. Dodac sok wycisniety z polowy cytryny. Wlac odrobinke oliwa z oliwek. Wymieszac.

Gotowy gulasz rybny przelozyc do talerzy lub miseczek i na gorze rozlozyc ziola. Podawac - Gotowe :)

 

czwartek, 20 stycznia 2011

Przegladajac strone Jamiego Olivera zobaczylam ta tarte i od razu ja chcialam zrobic :) jest przecudowna, dokladne trafienie moich smakow! Migdaly, czekolada i jak zwykle cos do przelamania slodyczy - dodatek gruszek. Bombowe polaczenie. Juz probowalam kilka rzeczy autorstwa Jamiego i bylam wniebowzieta. Wiec nad czym tu sie zastanawiac do dziela. Polecam ja bardzo :)

Skladniki na spod (forma do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy 28 cm):

  • 115 g masla (niesolonego, zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 zoltko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki lodowatej wody

Do miski miksera wlozyc wszystkie skladniki oprocz masla i wody. Wymieszac. Dodac pokrojone na male kawaleczki zimne maslo. Wyrobic jak na kruszonke. Kiedy zaczna sie tworzyc kuleczki dolac wode i wyrobic szybko, tylko do polaczenia sie skladnikow ciasto. Uformowac w rulon, zawinac w folie spozywcza i wlozyc przynajmniej na jedna godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac ciasto. Pokroic je w cienkie plastry i wylozyc nimi forme do tarty. Wlozyc ciasto do zamrazarki na czas okolo 10 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C. Wyjac forme z zamrazarki. Wyscielic ja papierem do pieczenia i nasypac fasole lub groch. Piec okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie papieru z fasola. Wstawic raz jeszcze do piekarnika i piec okolo 5 minut. Wyciagnac z piekarnika i ostudzic.

Skladniki na nadzienie:

  • 125 g zmielonych migdalow
  • 2 jajka
  • 125 g masla o temperaturze pokojowej
  • 95 g drobnego cukru
  • 185 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci
  • 3 gruszki, obrane ze skorki i pokrojone na 4 czesci
  • crème fraîche lub bita smietana do podania

Czekolade posiekac na male kawaleczki i rozpuscic nad para wodna. W misce zmiksowac migdaly, jajka, cukier i maslo. Dodac jeszcze ciepla czekolade i zmiksowac. Wylac na upieczony i ostudzony spod. Ulozyc gruszki na masie czekoladowo - migdalowej.

Piec okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac i podawac najlepiej jeszcze cieple z crème fraîche lub bita smietana. Gotowe :)

poniedziałek, 08 listopada 2010


Dzis zaproponuje Wam cos nietypowego i dosc prostego do wykonania! Torcik laczy wiele smakow a jak smakuje? - brak mi slow, naprawde przepyszny! Z przepisu Jamiego Olivera, angielskiego kucharza, ktorego pewnie kazdy zna ;) Przepis odrobinke przeze mnie zmodyfikowany. Bardzo polecam!!!

Skladniki:

  • 115 g masla o temperaturze pokojowej
  • 125 g orzechow laskowych
  • 125 g cukru
  • 4 duze jaja
  • otarta skorka z jednej pomaranczy
  • 30 g maki pszennej
  • 125 g serka Ricotta
  • 2 lyzki maku
  • szczypta soli
  • 3 lyzki z czubkiem konfitury z moreli (u mnie truskawkowa- nie mialam innej)
  • 50 g czekolady gorzkiej (dobrej jakosci)

Skladniki na krem z Ricotty:

  • 125 g serka Ricotta
  • 250 ml smietany kremowki
  • 8 g cukru waniliowego
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Piekarnik nagrzac do temperatury 190°C. Tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem i dno wylozyc papierem do pieczenia. Wstawic do lodowki. Orzechy wysypac na blaszke i wstawic do nagrzanego piekarnika. Podpiec na zloty kolor okolo 5 minut. Ostudzic. Wlozyc do foodprocesora i dokladnie zmielic. Nalezy uwazac zeby nie za dlugo je mielic zeby sie nie wydzielil olej z orzechow. Jesli ktos nie posiada w domu foodprocesora mozemy tez zmielic orzechy w inny sposob. Wziac sciereczke kuchenna, wysypac na nia orzechy i zlozyc jak koperte. Nastepnie udezyc kilka razy walkiem do ciasta i potem walkowac kilka razy i gotowe!

Maslo utrzec z cukrem na biala, puszysta mase. Dodawac pojedynczo zoltka jajek, miksujac po kazdym dodaniu. Dodac skorke z pomaranczy i raz jeszcze zmiksowac. Dodac przesiana make, Ricotte, orzechy i mak. Bardzo delikatnie wymieszac.

Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Malymi partiami dodawac do masy orzechowej, tak aby masa pozostala puszysta. Przelozyc delikatnie mase do tortownicy.

Piec okolo 25-30 minut w 190°C. Ciasto powinno otrzymac lekko brazowy kolor. Mozna sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Jesli patyczek wlozony w srodek ciasta wyjdzie czysty znaczy to, ze ciasto juz jest upieczone :) ! Wyciagnac z piekarnika i odstawic do ostygniecia.

W miedzyczasie do malego garnka wlac 4 lyzki wody i dodac konfiture. Na bardzo malym ogniu, stale mieszajac, podgrzewac do momentu zagotowania.

Ciasto przekroic na dwie czesci. Kazda czesc posmarowac konfitura.

Kremowke ubic na sztywno pod koniec dodajac cukier i ziarenka wanilii. Wymieszac delikatnie z serkiem Ricotta. Pierwszy blat ciasta posmarowac 2/3 kremu. Nalozyc drugi blat i rozsmarowac pozostala iloscia kremu. Posypac starta czekolada i gotowe !!!

Wstawic na okolo 30 minut do lodowki.

 



| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi