Wpisy z tagiem: owoce

wtorek, 15 lutego 2011

Walentynki - dzien zakochanych na calym swiecie. A tu mala niespodzianka na Costa Rice takze dzien przyjazni ;) a wiec wszystkiego najlepszego dla Wszystkich ;) Z tej okazji przygotowalam pare bardzo prostych serduszek dla moich przyjaciol!

Skladniki na 9 serduszek:

  • 300 g ciastek w czekoladzie, zmieszanych z amarettini i kokosem
  • 150 g stopionego masla

Na nadzienie:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml smietany kremowki

Ponadto:

  • owoce, czekolada, wafelki do dekoracji

Ciasta rozgniesc lub zmiksowac w food procesorze na piasek. Dodac kokos. Wymieszac z maslem. Wgniesc w kazde foremke serduszko. Wstawic do lodowki na okolo 30 minut.

Przygotowac krem. Ubic kremowke. Zmiksowac serek mascarpone na gladko i zmieszac z kremowka.

Wyjac serduszka z foremek. Krem nalozyc do rekawa cukierniczego i dekorowac. Nalozyc owoce, wafelki i czekolade i podawac. Gotowe :)

 

sobota, 29 stycznia 2011

Chyba nie mam uczuc dla tych wszystkich z Europy ;) u mnie same jakies letnie ciasta! Ale prosze o zrozumienie - tu gdzie mieszkam jest po prostu przez caly rok lato. Propozycja niemieckiego ciasta z owocami. Bardzo swieze i przepyszne ciasto. Takie w sam raz na upaly :) Przepis z ksiazeczki dolaczonej do formy "Kaiser". Dla pocieszenia - ciasto to mozna tez robic z owocami zimy :)

Skladniki na forme o srednicy 30 cm:

  • 3 jajka
  • 115 g masla
  • 115 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 230 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 5 lyzek mleka

Skladniki na nadzienie:

  • 4 lyzki dzemu sliwkowego
  • 250 ml mleka
  • budyn smietankowy
  • 3 lyzki cukru
  • owoce
  • tortenguss lub galaretka

Jajka wbic do miski i zmiksowac na piane. Dodac przesiana make i proszek do pieczenia. Wlac mleko, dodac cukry, sol i maslo. Wszystko zmiksowac. Przelozyc do natluszczonej formy. Wyrownac.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 20 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic.

Dzem wlozyc do malego rondelka i podgrzac. Rozsmarowac na ostudzonym spodzie. Ugotowac budyn zgodnie ze wskazowkami na opakowaniu, dodajac 3 lyzki cukru. Wylac jeszcze goracy na dzem. Przestudzic okolo 5 minut. Ulozyc owoce na budyniu. Przygotowac tortenguss lub galaretke. Jak zacznie tezec polac po owocach. Wlozyc na conajmniej 1 godzine do lodowki. Podawac z bita smietana i odrobinka dzemu sliwkowego. Gotowe :)

wtorek, 30 listopada 2010

Bardzo znane i lubiane w calych Niemczech i nie tylko - ciasto z owocami. Propozycja ciasta na kazda pore roku ;) Najlepiej oczywiscie smakuje w lecie! Jest super swieze i smak ma taki lekki! Pyszne... Z przepisu Dr. Oetkera znalezionym na niemieckiej stronce www.droetker.de. To ciasto mozna dekorowac roznymi owocami, jakie w danej porze roku sa dostepne. Jako dodatek mozna ugotowac budyn o ulubionym smaku i polac go na ciescie przed ulozeniem owocow. Polecam ...

Skladniki na forme o srednicy 28 cm:

  • 125 g maki pszennej
  • 2 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 4 duze jajka
  • 3 lyzki oleju slonecznikowego
  • 2 lyzki octu owocowego (np. jablkowego)

Ponadto:

  • paczuszka "tortenguss klar" (dostepny w kazdym niemieckim sklepie) lub jesli ktos nie ma dostepu to moze uzyc galaretki owocowej
  • 250 ml wody lub soku owocowego
  • 2 lyzki drobnego cukru
  • 1 budyn o dowolnym smaku
  • owoce sezonowe

Nagrzac piekarnik do temperatury 180 - 200°C. Forme wysmarowac maslem i obsypac maka.

Make przesiac do duzej miski i wymieszac z proszkiem do pieczenia. Pozostale skladniki dodac w podanej kolejnosci. Wszystko zmiksowac robotem recznym najpierw na malych obrotach do polaczenia sie skladnikow i nastepnie na najwyzszych obrotach dokladnie przez 1 minute. Ciasto wlac do formy i natychmiast wlozyc do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjac z piekarnika i odczekac okolo 2 minut. Potem wylozyc ciasto "nogami do gory". Pozostawic do calkowitego ostygniecia.

Dowolny budyn ugotowac. Jeszcze cieply wylac na spod. Teraz najfajniesza czesc :) puscic wodzy wyobrazni i ukladac, tworzyc wlasne kreacje owocow na ciescie. Kied bedzie juz ladnie oblozone owocami. Odstawic na chwile.

Ugotowac tortenguss, postepujac za wskazowkami znajdujacymi sie na opakowaniu. Jesli ktos nie ma tortengussu moze uzyc prostej galaretki owocowej. Stygniecie trwa odrobine dluzej ale efekt jest prawie taki sam :) Galaretke nalezy ugotowac tak jak zawsze i jak lekko zacznie tezec polac po owocach. Wstawic do lodowki na przynajmniej godzinke i podawac. Gotowe :) Ciasto samo w sobie smakuje wysmienicie ale jesli sie komus podoba moze go jesc z bita smietana lub lodami.

U mnie to ciasto gosci bardzo czesto na stole. Przez caly rok jest goraco ;)

Raz z budyniem a raz bez ;)

Decyzja nalezy do Was...



 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi