Wpisy z tagiem: kurczak

niedziela, 25 września 2011

W koncu znowu udalo mi sie cos dobrego ugotowac! I nawet znalazlam czas na zdjecia i wpis na bloga :) Smaczna i dosyc szybka w przygotowaniu potrawa. Kurczak jest przepyszny i ten sos pomidorowy z serkiem mascarpone i swiezym tymiankiem mmmm.... pycha!!! Przepis na podstawie Asi z Kwestii smaku z innymi proporcjami! Polecam wszystkim wielbicielom dobrej kuchni ...

Skladniki na sos pomidorowo smietankowy (dla 4 osob):

  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 500 g pomidorow z puszki
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzka octu balsamicznego
  • 250 g mascarpone
  • sol morska 
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 galazek swiezego tymianku, listki

Ponadto:

  • 4 piersi z kurczaka
  • papryka slodka
  • sol morska, swiezo zmielony pieprz
  • 3 lyzki oleju
  • garsc zielonych oliwek
  • 500 g makaronu

W garnku z podwojnym dnem rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Cebule pokroic w kosteczke i zeszklic na oliwie. Dodac czosnek i po chwili wlac pomidory z puszki, przyprawic sola, pieprzem, dodac cukier i ocet balsmaiczny. Gotowac okolo 15 minut do momentu zgestnienia sosu. Dodac pod koniec listki tymianku, serek mascarpone i 3 lyzki oliwy z oliwek i wymieszac. Piersi z kurczaka umyc i osuszyc. Oproszyc sola, pieprzem i papryka slodka. Na patelni rozgarzac olej i obsmazyc piersi kurczaka. Przelozyc do duzej formy zaroodpornej. Polac sosem i posypac oliwkami. Wstawic do nagrzanego do 190°C i zapiekac okolo 30 minut. 

W miedzyczasie ugotowac makaron. Podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

wtorek, 16 sierpnia 2011

Oto powiazanie do poprzedniego wpisu! To wlasnie do tego kurczaczka byly podane owe zapiekane pieczarki. Podane wszystko razem sprawia ze podczas kolacji bedziecie sie czuc jak w 5 - gwiazdkowej restauracji :) moze lekko przesadzam, ale polaczenie tych dwoch dan to naprawde cos niespotykanego na codzien ;) Przepis Asi, troche przeze mnie zmieniony... Wyprobujcie koniecznie!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 3 udka z kurczaka
  • opakowanie serka ziolowego dobrej jakosci
  • kilka lyzek oliwy z oliwek
  • 2 srednie cebule
  • kilka zabkow czosnku
  • swiezy rozmaryn
  • sol, swiezo zmielony pieprz

Udka umyc i osuszyc. Cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac i pokroic w plasterki. W naczyniu zaroodpornym ulozyc na dno cebule i posypac plasterkami czosnku. Udka kurczaka przepolowic, doprawic sola i pieprzem. Pod skore kazdej czesci wcisnac serek ziolowy i kawaleczki rozmarynu. Wszystkie ulozyc na cebuli i czosnku. Posmarowac oliwa z oliwek i wstywic do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekac przez okolo godziny. Wyjac z piekarnika i podawac np. z zapiekanymi pieczarkami lub innymi dodatkami. Mniam pycha !!! Gotowe :)

I jeszcze jedno ujecie z calosci dania :)

środa, 11 maja 2011

Diabelsko dobre i pikantne danie. Kurczak pieczony, soczysty i pikantny. Do tego frytki z posmakiem chili. Pycha i na dodatek latwe do przygotowania! Polecam bardzo, a przepis ze strony LECKER.de...

Skladniki dla 4 osob:

  • 1 swiezy kurczak (ok. 1600 g)
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/2 lyzeczki pieprzu Cayenne
  • 2 lyzeczki papryki w proszku
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 kg ziemniakow
  • 1 l oleju do smazenia
  • sol, slodka i ostra papryka w proszku

Kurczaka umyc i osuszyc. Sol, papryka, pieprz i pieprz Cayenne wymieszac. Obsypac kurczaka z kazdej strony przyprawami. Posmarowac 2 lyzkami oliwy z oliwek i wlozyc do naczynia zaroodpornego. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez okolo 90 minut. Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic w slupki. Osuszyc recznikiem papierowym. Olej rozgrzac i smazyc partiami frytki. Wyjac i posolic. Doprawic do smaku slodka i ostra papryka. Podawac. Gotowe :)


 

piątek, 06 maja 2011

Dzis propozycja kurczaka slodko - ostrego w sosie smietanowo - rumowym z dodatkiem pieczarek z naturalnym ryzem. Sos przygotowany jest nie na wodzie ni winie a na brazylijskim rumie tzw. Cachaça, ktorego uzywa sie do robienia najpopularniejszego drinka brazylijskiego Caipirinha. Ostre curry i slodka smietanka z rumem dodaje daniu niesamowitego smaku i takiego niepowtarzalnego! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml slodkiej smietanki
  • 1 duza cebula
  • 500 ml Cachaça
  • 2 lyzeczki ostrego curry
  • swiezo zmielony kolorowy pieprz
  • sol
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 160 g naturalnego ryzu (okolo pol szklanki)

Piers z kurczaka umyc i pokroic na male kawalki. Podobnie pieczarki, umyc i pokroic w plasterki. Mozna tez uzyc pieczarek z puszki jesli ktos nie ma dostepu do swiezych. Na duzej patelni rozgrzac okolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc z kazdej strony kawalki kurczaka. Wyjac i odstawic na bok. Cebule obrac i poszatkowac w kosteczke. Podsmazyc w pozostalym tluszczu. Dodac pieczarki i poddusic razem z cebulka. Wrzucic kawaleczki kurczaka i po okolo 2 minutach wlac rum. Pospac sola i swiezo zmielonym pieprzem, dodac curry i wymieszac. Przykryc pokrywka, zmiejszyc ogien i dusic przez okolo 25 minut. Po tym czasie wlac smietanke kremowke i raz jeszcze doprawic do smaku sola, pieprzem i curry.

Ugotowac ryz. Podawac. Gotowe :)

 

poniedziałek, 21 marca 2011

Kolejny pyszny obiadek - piers z kurczaka panierowana w bulce tartej z parmezanem. Do tego mlode ziemniaczki i chyba najlepsza salatka jaka w zyciu jadlam - tzn. salatka jak to salatka ale ten sos chrzanowy hmnn... palce lizac. Propozycje na obiad podala Asia z Kwestii smaku. Jedyne co u mnie zmienilam nie majac dostepu do rukoli i innych warzyw to skladniki salatki. I mlode ziemniaczki podsmazylam z pozostala panierka. Polecam bo naprawde warto!

Skladniki dla 2 osob:

  • piers z kurczaka (okolo 400 g), przepolowiona i lekko ubita
  • 3 lyzki parmezanu
  • 3 lyzki bulki tartej
  • 1 jajko
  • sol i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 zielona salata
  • kilka oliwek
  • pomidor
  • swiezy szczypiorek
  • 1 lyzka chrzanu ze sloiczka
  • 2 lyzki smietany
  • sol i pieprz
  • mlode ziemniaczki

Ziemniaczko umyc i ugotowac w lekko osolonej wodzie. Jajko zmieszac z sola i pieprzem. Bulke tarta zmieszac z parmezanem. Kazda czesc ubitej piersi z kurczaka maczac w jajku i potem w panierce. Smazyc na patelni, na rozgrzanym tluszczu. Jesli komus zostanie panierka, moze obtoczyc w niej kilka ugotowanych ziemniaczkow i lekko podsmazyc.

Skladniki salatki wymieszac i polac sosem (chrzan zmieszany ze smietana). Doprawic sola i pieprzem. Podawac - gotowe :)

środa, 16 marca 2011

Dzis na obiadek mialam ochote na kurczaka :) ale nie wiedzialam jakiego typu - zdecydowalam sie na zlaczenie smakow, ktore uwielbiam: musztarda, chrzan i miod. Do tego ziemniaczki, odrobinka ziarenek ostrego chilli i tak powstalo moje dzisiejsze danie. Ostro - slodkie z mala zawartoscia tluszczu i nawet szybkie w przygotowaniu :) Ten kto lubi takie palaczenia polecam sprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 2 udka
  • 2 skrzydelka
  • 4 srednie ziemniaki
  • 6 lyzek musztardy dijon
  • 4 lyzki musztardy kozackiej (lub innej slodkawej)
  • pol szklanki miodu
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 lyzki soku z cytryny lub octu owocowego
  • 5 lyzek tartego chrzanu ze sloiczka
  • sol i swiezo zmielony pieprz
  • ziarenka chilli

Udka i skrzydelka dobrze przeplukac woda i osuszyc recznikiem papierowym. Ziemniaczki obrac i pokroic w 2 cm kostke. Ulozyc ziemniaczki na dnie formy do casserolle. Udka i skrzydelka naciac i natrzec chrzanem. Ulozyc na ziemniaczkach. Posolic i popieprzyc. Posypac ziarenkami chilli. W malej miseczce zmieszac obie musztardy, sok z cytryny, oliwe z oliwek i miod. Polac polowa sosu nasze danie. Przykryc pokrywka i zapiekac przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zdjac pokrywke i polac pozostalym sosem, posypac ziarenkami chilli. Wstawic raz jeszcze do piekarnika, tym razem bez pokrywki i zapiekac kolejne 20 - 25 minut. Skorka kurczaka ma byc ladnie zarumieniona. Podawac i gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi