Wpisy z tagiem: maslanka

niedziela, 27 marca 2011

Juz dawno nie bylo u mnie zadnego pieczywa. Postanowilam w koncu cos upiec. Wybor padl na ten wlasnie chlebek. Zrobiony na maslance i jogurcie naturalnym, ze zdrowymi ziarnami. W oryginale byl zrobiony tylko na maslance i zamiast platkow owsianych autorka dodala ziarna sezamu. Dosc zwarty miazsz, wilgotny, pyszny :) Przepis od Marion. Polecam ...

Skladniki na 2 srednie bochenki:

  • 650 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 250 ml maslanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 lyzeczka soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 30 g platkow owsianych lub ziaren sezamu
  • 50 g ziaren slonecznika

Do duzej miski przesiac make. W srodku zrobic dolek. Wlac ciepla maslanke i jogurt. Wsypac drozdze. Wymieszac, posypac odrobinka maki. Odstawic na 20 minut. Po tym czasie dodac sol i ziarna. Wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut do wyrosniecia.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac bochenki. Naciac i spryskac woda. Posypac ziarnami. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Wyjac i sprawdzic czy chlebki sa juz upieczone. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

sobota, 19 lutego 2011

Uwielbiane i jedzone przez Amerykanow ale i nie tylko placuszki, pankejki czy takie racuszki. Bardzo smaczne i bardzo szybkie do przygotowania. Podawane z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Ja je zrobilam na podwieczorek ;) i tez smakowaly niesamowicie! Przepis od mojej Marion... polecam bardzo.

Skladniki na 6 duzych lub 8 srednich placuszkow:

  • 125 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250 ml maslanki
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka oleju
  • 60 g margaryny

Ponadto:

  • cukier puder po posypania
  • syrop klonowy do polania

Make przesiac z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona do miski. Dodac sol i wymieszac. Maslanke, jajko i olej zmiksowac. Wlac do maki i delikatnie wymieszac. Uwazac, zeby ciasto nie opadlo bo przy pieczeniu Wam nie urosnie :)

Na patelni rozgrzac odrobine margaryny. Na kazdego placuszka wlac okolo 2 lyzek ciasta. Piec na zloty kolor. Podawac jeszcze cieple polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Gotowe :)

wtorek, 15 lutego 2011

Z okazji Walentynek przygotowalam jeszcze ciasto kokosowe w ksztalcie serca, nadziane kremowka waniliowa i kawaleczkami mango, zeby tego bylo malo ciasto jest polane lukrem z ziarnami marakuji. Uffff - bombowe polaczenie :) ale jakie pycha! Przepis znaleziony na stronie www.taste.com.au. Ciasto mozna przygotowac nie tylko w formie serca i tez na inne okazje :)

Skladniki na ciasto:

  • 125 g miekkiego masla
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 wiorek kokosowych
  • 1 i 1/4 maki pszennej
  • 1 szklanka maslanki

Skladniki na nadzienie:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 1 mango, obrane ze skorki i pokrojone w kosteczke

Skladniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 g stopionego masla
  • 2 marakuje (ziarna)

Nagrzac piekarnik do 180°C. Wysmarowac tluszczem forme serca o srednicy 25 cm i 6 cm wysokosci. Wyscielic podloze papierem do pieczenia.

Maslo ubic mikserem recznym na puszysta mase. Dodac cukier i ubijac. Wbic jajka. Zmiksowac do poleczenia sie skladnikow. W dwoch partiach dodac kokos, przesiana make i maslanke. Wszystko ubic do powstania jednolitej masy. Przelac ciasto do formy i wlozyc do piekarnika.

Piec okolo 30 - 40 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest juz gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic okolo 5 minut w formie. Wyjac z formy i ostudzic calkowicie.

Kremowke ubic z cukrem waniliowym na sztywno. Dodac kawaleczki mango i delikatnie wymieszac.

Ostudzone ciasto przekroic na dwie czesci. Na dolna czesc nalozyc krem i przykryc gorna czescia.

Wszystkie skladniki na lukier dobrze zmiksowac. Wylac na wierzch. Schlodzic w lodowce przez kilka godzin. Kroic bardzo ostrym nozem i delektowac sie tropikalnym smakiem :)

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Bardzo smaczne i wilgotne muffinki ;) Czekolada i wisnie to moim zdaniem super polaczenie. Zaraz po wyciagnieciu maja kruchutka skorupke i jeszcze cieple kawaleczki czekolady. Mniam :) Przepis znaleziony na stronie "Better Homes and Gardens". Warto sprobowac, polecam zwlaszcza tym, ktorzy kochaja czekolade :)

Skladniki na 12 muffinek:

  • 1 szklanka mrozonych wisni
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki dobrej jakosci ciemnego kakao
  • pol lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 100 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawaleczki
  • 125 g masla, rozpuszczonego i ochlodzonego
  • 1/2 szklanki maslanki
  • 2 jajka, lekko roztrzepane

Piekarnik nagrzac do 200°C. Wyciagnac wisnie z zamrazarki i zostawic je w temperaturze pokojowej na 5 minut przed rozpoczeciem przygotowania ciasta. Wylozyc forme do muffinek papilotkami.

W jednym naczyniu wymieszac: przesiana make, kakao i sode oczyszczona. Dodac czekolade i cukier i wymieszac. Zrobic wglebienie w misce. Wsypac wisnie. W malej misce wymieszac maslo, maslanke i jajka. Zmiksowac do polaczenia sie plynow do jednolitej masy. Wlac do suchych i szybko wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Przeloz ciasto do papilotek do 2/3 wysokosci.

Piec okolo 15 - 20 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce lub jesc jeszcze cieple. Gotowe :)

poniedziałek, 08 listopada 2010

Chlebek zdrowy i latwy w przygotowaniu. W oryginale zrobiony tylko z maki pszennej. U mnie pol na pol i zamiast ziaren slonecznika, dodalam platki owsiane gorskie. Smakuje naprawde super! Dlugo zachowuje swiezosc. Pasuje i do szynki i do dzemu. Nie za slony nie za slodki, taki w sam raz. Oryginalny przepis na stronce Marions-kochbuch.de pod nazwa "Körner-Buttermilch-Brot". To jeden z moich ulubionych chlebow. Bardzo polecam ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 325 g maki pszennej
  • 325 g maki pszennej razowej
  • 20 g drozdzy instant
  • 500 ml maslanki
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30 g ziaren sezamu
  • 50 g platkow owsianych gorskich
  • odrobina masla do wysmarowania formek do chleba

W duzej misie miksera przesiac make pszenna, dodac make razowa i wamieszac. Maslanke podgrzac do letniej temperatury i wsypac do niej drozdze. Mieszac do rozpuszczenia. Wlac do mak. Dodac sol i ziarna. Zagniatac ciasto przez okolo 10 minut tak zeby ziarna byly rownomiernie rozmieszczone w ciescie. Ciasto powinno byc elastyczne i latwo odchodzilo od reki. Miske z ciastem przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 20 minut. W tym czasie przygotowac dwie foremki o wymiarach 21 cm x 11 cm. Wysmarowac je maslem do polowy scianek. Rozgrzac piekarnik do 200°C.

Gdy ciasto jest juz gotowe, przelozyc je na blat oproszony maka. Raz jeszcze zagniesc. Podzielic na dwie rowne czesci, po czym uformowac dwa bochenki. Przelozyc je do foremek, naciac i popryskac woda. Posypac ziarnami i przykryc sciereczka. Odstawic na 15 minut do odpoczynku.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec okolo 25 minut. Jesli ktos nie ma foremek moze tez upiec chlebki lub jeden duzy bochenek na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Trzeba pamietac ze czas pieczenia sie wydluzy.

Po upieczeniu wystudzic na kratce. Gotowe :)


| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi