Wpisy z tagiem: wiorki kokosowe

poniedziałek, 21 marca 2011

Tort Kolibri - tort tropikalny - bardzo bogaty w smaki - zapychacz - ale jaki niesamowity ma smak uff... Mi bardzo przypadl do gustu. Wilgotny nie jest nawet za slodki, ale z ta roznorodnoscia smakow nadaje mu cos specjalnego i niepowtarzajacego. Przepis znaleziony na stronie www.nzwomansweekly.co.nz ...

Skladniki na ciasto:

  • 225 g miekkiego masla
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 440 g ananasa z puszki lub swiezego (zmiksowanego w blenderze)
  • 1 szklanka posiekanych orzechow pekan lub wloskich

Skladniki na krem:

  • 250 g serka smietankowego
  • 75 g miekkiego masla
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g owocow mango z puszki albo swiezego
  • 3/4 szklanki wiorek kokosowych, lekko podprazonych

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Dwie tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem, dno wylozyc papierem do pieczenia.

W duzej misce utrzec maslo na puszysta mase, dodawac stopniowo cukier caly czas ubijajac. Dodac jajka jedno po drugim, po czym po kazdym dodaniu dokladnie zmiksowac. Dodac zmiazdzone banany. Make, sode oczyszczona, cynamon i sol przesiac do miski z masa maslana. Zmiksowac. Dodac puree z ananasa i orzechy. Dobrze wymieszac.

Ciasto przelac rowno do dwoch przygotowanych tortownic. Wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Oba blaty ciasta dobrze wystudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem i podprazyc wiorki kokosowe. Serek kremowy ubic z miekkim maslem. Dodac cukier puder i ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Wiorki kokosowe podprazyc na patelni. Mango pokroic w plasterki.

Ostudzone blaty posmarowac kremem i ulozyc na kazdym plasterki mango. Nalozyc jeden blat ciasta na drugi. Pozostalym kremem posmarowac boki tortu. Obsypac wiorkami kokosowymi i ozdobic polowkami orzechow wloskich lub pekan. Wstawic do lodowki na przynajmniej 3 godziny. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

sobota, 12 marca 2011

Czyz to nie jest bombowe polaczenie? W kazdym badz razie smakuje lepiej jak wyglada ;) Pyszne i wilgotne muffinki z dodatkiem cynamonu! Do szklanki mleka lub kakao - poezja! Moim przyjaciolom bardzo smakowaly - wiecej - powiedzieli, ze to byly najlepsze muffinki jakie zrobilam dla nich! Przepis znaleziony na stronie allrecipes.com dodany przez Nany Leeds, troche przeze mnie zmodyfikowany. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 16 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • pol lyzeczki soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 2 szklanki pokrojonego w kosteczke mangos
  • 2 duze dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 1 szklanka wiorek kokosowych

Nagrzac piekarnik do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu zmieszac pierwsze 5 skladnikow i wiorki kokosowe. W drugim naczyniu zmiksowac jajka, olej i sok z cytryny. Wlac mokre skladniki do sklandikow suchych. Wymieszac do polaczenia sie skladnikow, na koncu dodac banany i mangos. Wymieszac. Ciasto rozdzielic rownomiernie do papilotek. Wlozyc do piekarnika.

Piec przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika. Zostawic w formie na okolo 5 minut i potem studzic na kratce. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi