Wpisy z tagiem: pralinki

czwartek, 09 grudnia 2010

Kocham wszystko co orzechowe i latwe do zrobienia ;) Nadziewane orzeszkami laskowymi lub ziarenkami kawy w czekoladzie! Mniam mniam! Wlasnie sobie podjadam! Przepis znalazlam u Kingi - mojej ulubionej wegetarianki. Mialam nawet okazje poznac ja osobiscie na jednym z Przystankow Woodstock ;) super babka!

Skladniki na 24 pralinki:

  • 80 g orzechow laskowych (zmielonych)
  • 5 czubatych lyzek masla
  • 1 szklanka sniadaniowych platkow kukurydzianych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Ponadto:

  • 12 ziarenek kawy w czekoladzie
  • 12 orzechow laskowych
  • kolorowe cukiereczki i zmielone orzechy laskowe do obtoczenia

Na patelni rozgrzac 1 lyzeczke masla. Wsypac orzechy laskowe zmielone. Smazyc okolo 3 - minut do lekkiego zarumienienia. Nalezy pamietac, zeby caly czas mieszac bo orzechy sie szybko moga przypalic. Odstawic do ostygniecia.

Platki kukurydziane pokruszyc na proszek.

Maslo zmiksowac, dodaj orzechy i cukier puder. Zmiksowac wszystko razem. Dodac platki sniadaniowe i mleko w proszku. Zagniesc do polaczenia sie wszystkich skladnikow. Powinno sie otrzymac zwarta mase. Podzielic na dwie czesci. Z kazdej czesci lepic male kulki. Do polowy kulek wlozyc ziarenka kawy i obtoczyc w kolorowych cukiereczkach. Natomiast do drugiej polowy kulek wlozyc orzeszki laskowe i obtoczyc w zmielonych orzechach laskowych. Wstawic do lodowki do stwardnienia. Pralinki mozna przechowywac dosc dlugo w lodowce. Gotowe :)

 

środa, 01 grudnia 2010

Dzis Mikolajkowo ;) zaczynaja sie powoli przygotowania do Swiat! Juz od kilku lat jestem pozeraczem tych pralinek! Mocno kakowe i mocno rumowe pralinki. Chyba nie ma w Niemczech jednej osoby, ktora by ich nie kochala. Minie to wogole bardzo smakuja niemieckie pralinki i ciasteczka i bedzie ich troche na moim blogu ;) Przepis z ksiazki Dr. Oetker "BACKEN" ...

Skladnikina 18 pralinek:

  • okolo 500 g resztek biszkoptowych (waniliowych lub czekoladowych)
  • 4 lyzki Rumu
  • 250 ml wody
  • 125 g tluszczu kokosowego lub prawdziwego masla
  • 65 g cukru pudru
  • 20 g ciemnego kakao
  • 8 g curku waniliowego
  • 1 buteleczka aromatu rumowego (niekoniecznie)
  • 1 jajko

Ponadto:

  • czekoladowe cukiereczki do obtoczenia pralinek

Do duzej miski wlozyc resztki biszkoptowe. Wlac rum i przemieszac. Pokropic woda. Maslo rozpusic i ostudzic. Cukier puder i kakao przesiac do malej miski. Dodac cukier waniliowy, aromat rumowy i jajko. Powoli dodawac ustudzone maslo i wszystko polaczyc. Tak powstala mase polaczyc z resztkami biszkoptowymi. Wszystko wyrobic na jednolita mase. Z masy formowac male kuleczki. Obtaczac je w cukiereczkach. Wlozyc na kilka godzin do lodowki. Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi