Wpisy z tagiem: jagody

czwartek, 09 czerwca 2016

Czas na deser. Tym razem slodko i kwasnie ;) Latwe i szybkie w przygotowaniu muffinki z jagodami i kropelkami czekoladowymi. Do dziela!

Skladniki:

  • 2 1/2 cups maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 115 g masla, rozpuszczonego i wystudzonego
  • 3/4 cup drobnego cukru do wypiekow
  • 2 duze jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 lyzka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 cups jagod
  • 50 g kropelek czekoladowych, lub posiekanej czekolady

Piekarnik nagrzac do 180°C. Forme do muffinek wylozyc papliotkami, lub wysmarowac tluszczem.

Do duzej miski przesiac make, proszek do pieczenia, sode i sol; wymieszac. W innej misce zmiksowac rozpuszczone maslo z cukrem. Dodac jajka i wymieszac, dodac mleko i ekstrakt z wanilii i raz jeszcze wymieczac. 

Mokre skladniki wlozyc do suchych; szybko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Dodac jagody i czekolade delikatnie polaczyc z masa. Ciasto przelozyc do papilotek. Piec okolo 20 minut. Podawac posypane cukrem pudrem. Gotowe ;)

poniedziałek, 16 maja 2016

Kto nie lubi ciasteczek Oreo i czekolady?! Ja w kazdym badz razie uwielbiam, do tego kwasne jagody i odrobina ubitej smietany ... Boskie polaczenie ;) Przepis przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z ksiazki "Sweetie pie" autorki Hannah Miles ...

Skladniki na spod:

  • 250 g ciasteczek Oreo (czekoladowych z kremem)
  • 100 g roztopionego masla

Skladniki na nadzienie:

  • 200 g dobrej jakosci ciemnej czekolady
  • 125 g malst
  • 2 duze jajka
  • 75 g drobnego cukru do wypiekow
  • 75 g ciemnego cukru muscovado
  • 1 malutka filizanka espresso
  • 100 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 100 g jagod

Ciasteczka oreo zmielic na pyl w food procesorze, dodac roztopione maslo i wymieszac. Wcisnac w forme na tarte z wyjmowanym dnem, o srednicy 23 cm. Odstawic na bok.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C.

Na nadzienie, wlozyc maslo i czekolade do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna. Odrobinke przestudzic.

W drugiej misce ubic jajka z cukrami, az masa bedzie puszysta. Dodac czekolade, ekstrakt z wanilii, przesiana make i espresso. Wszystko delikatnie wymieszac. Mase wylac do formy.

Piec okolo 25 minut. Ostudzic kompletnie.

Kremowke ubic i udekorowac jagodami. Gotowe ;)

czwartek, 30 grudnia 2010

Polaczenie slodkiego ciasta, chrupiacych migdalow i kwaskowatych owocow. Propozycja na cieple lato ale i tez na kazda inna pore roku. Przepis od Asi przeze mnie jednak odrobinke zmieniony. Mysle ze z innymi owocami takimi jak pozeczki czy moze agrest bedzie tez super smakowac ;)

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 100 g zimnego masla
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki zmielonych na proszek platkow migdalow
  • 4 lyzki cukru
  • 4 lyzki masla roztopionego
  • 2 lyzki maki
  • 200 g jezyn
  • 200 g jagod
  • 4 lyzki cukru
  • pol szklanki platkow migdalow

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • platki migdalow

Forme na tarte o srednicy 24 cm posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny, dodac pokrojone w kostke maslo, cukier i sol. Mieszac skladniki koncami palcow, stopniowo zgarniajac je do srodka. Wbic jajka i dalej wyrabiac palcami laczac szybko wszystkie skladniki. Ciasto kruche bardzo krotko wyrabiamy, tylko do polaczenia sie skladnikow. Gdy iasto bedzie gladkie, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na godzine.

Ciasto rozwinac z folii, odlozyc 1/3, reszte rozwalkowac na podsypanej maka stolnicy i oproszonym maka walkiem na placek o srednicy wiekszej niz forma. Rozwalkowanym ciastem wylozyc spod i boki formy. Spod podziurkowac widelcem. Wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika do 180°C i przygotowania nadzienia. Reszte ciasta nalezy rowniez trzymac w lodowce.

Mielone migdaly polaczyc z owocami, maka, cukrem i roztopionym maslem. Platki migdalowe wymieszac z 4 lyzkami cukru. Wylozyc platki na spod ciasta. Nalozyc nadzienie owocowe.

Wyjac reszte ciasta z lodowki, rozwalkowac je i pokroic na paski. Ulozyc je na nadzieniu. Ciasto posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac po brzegu platkami migdalow.

Piec okolo 30 minut, do momentu uzyskania zlotego koloru. Wyjac z piekarnika lekko ostudzic. Mozna podawac jeszcze na cieplo. Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi