Wpisy z tagiem: truskawki

poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Czyz to nie wyglada apetycznie? Yummy... Bomba kaloryczna ale czemus takiemu nie mozna sie oprzec :) Krucha tarta z musem czekoladowym i lekkim, puszystym kremem mascarpone. Do przelamania slodyczy swieze i soczyste truskaweczki! Polaczenie w sam raz dla mnie! Przepis od Asi z Kwestii Smaku! Polecam ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 150 g masla, schlodzonego
  • szczypta soli
  • 3 lyzki cukru
  • 1 jajko

Skladniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 350 ml smietany kremowki 30% (bardzo zimnej)
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 5 lyzek cukru

Dodatkowo:

  • truskawki

Forme na tarte o srednicy 24 cm (u mnie 26) posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny usypujac wzgorek. Zrobic w nim wglebienie, dodac pokrojone w kosteczke maslo, cukier, sol i wbic jajko. Zagarniac palcami make do srodka, rozcierajac ja palcami z maslem. Wlac 1 lyzke wody lub mleka i czybko laczyc skladniki w kule. Ciasto kilka razy zagniesc az bedzie gladkie. Podzielic na dwie czesci, zawinac w dwa kawalki folii i wlozyc do lodowki na godzine.

Wyjac z lodowki jedna polowke ciasta i rozwalkowac ja na podsypanej maka stolnicy na placek o srednicy nieco wiekszej niz srednica formy. Zawinac ciasto na walek i tak przeniesc je do formy (jesli bedzie sie rwalo, mozna jego kawalkami wylepic forme). Ciastem wylozyc dno i boki formy. Spod podziurkowac widelcem, wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika lub na okolo 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzac do 190°C. Forme nakryc folia aluminiowa tak aby dokladnie zakrywala spod i otulala boki. Na wierzch wysypac obciazajaca sucha fasole, ryz lub migdaly, rozprowadzajac je rownomiernie po calej powierzchni. Tarte wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, nastepnie usunac folie wraz z obciazeniem i piec przez kolejne 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac z piekarnika i ostudzic.

Serek mascarpone podzielic na 2 rowne czesci. Do jednej dodac roztopiona i ostudzona (ma byc ciepla ale nie goraca) czekolade i wymieszac na gladka mase. Rozprowadzic na kruchym spodzie. Smietanke kremowke ubic na sztywno razem z cukrem, nastepnie stopniowo (w 3 czesciach) wmieszac do drugiej polowy mascarpone. Wylozyc na czekoladowy spod, na wierzch ulozyc truskawki. Mozna udekorowac swieza mieta. Podawac natychmiast. Jesli deser ma poczekac - wstawiamy go do lodowki ale truskawki i mieta dekorujemy przed samym podaniem. Gotowe :)

wtorek, 05 kwietnia 2011

Kolejne pyszne muffinki. Tym razem jogurtowe z truskawkami - puszyste i wilgotne. Smakuja wysmienicie, z odrobinka polewy czekoladowej lub poprostu posypane cukrem pudrem. Moim znajomym i mi tez bardzo smakowaly :) przepis znaleziony na blogu Kuchenna szkola przetrwania. Polecam ...

Skladniki na 12 muffinek:

  • 200 g truskawek
  • 100 masla
  • 280 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa, cukier puder
  • truskawki do dekoracji
Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, soda i szczypta soli. Dodac pokrojone truskawki. Jajka roztrzepac, dodac cukier i cukier waniliowy, roztopione maslo i jogurt. Polaczyc obie masy, tak aby wszystkie skladniki byly wilgotne. Foremki napelnic masa do 3/4 wysokosci.
Piec okolo 25 minut. Wyjac i ostudzic na kratce. Polac polewa czekoladowa lub posypac cukrem pudrem. Udekorowac malymi truskaweczkami. Gotowe :)

piątek, 18 marca 2011

Hmnnn... robiac te muffinki tak sie cieszylam zeby je sprobowac :) Jak bylam mala zawsze jadlam lizaki o smaku truskawkowo - bananowym. Muffinki sa bardzo delikatne w smaku, mieciutkie i przepyszne, lepsze niz smak lizakow z dziecinstwa. Przepis ze strony joyofbaking.com... polecam :)

Skladniki na 12 muffinek:

  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masla (okolo 115 g)
  • 3/4 szklanki brazowego cukru (160 g)
  • 2 duze jajka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duze dojrzale banany (okolo 1 szklanki)
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w kosteczke
  • 2 i 1/4 maki pszennej (okolo 295 g)
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli

Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W malym rondelku rozpuscic maslo i odstawic na bok.

W jednym naczyniu zmiksowac brazowy cukier, jajka, ekstrakt z wanilii i zmiazdzone widelcem banany. Dodac rozpuszczone maslo i zmiksowac.

W drugim naczyniu zmieszac: przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona i sol. Dodac pokrojone na kosteczke truskawki i delikatnie wymieszac z maka. Truskawki maja byc pokryte z kazdej strony maka. To sprawi, ze truskawki nie znajda sie na dnie muffinek, tylko beda rozprowadzone ladnie.

Dodac mokre skladniki do skladnikow suchych i szybko wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Nalozyc ciasto do papilotek i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec przez okolo 20 do 25 minut. Studzic na kratce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

niedziela, 13 marca 2011

Tak sie zastanawialam co upiec na niedziele - sernik czy brownie :) dobry czlowiek, ktory wymyslil dwa w jednym! Sernikowbrownie to byl strzal w dziesiatke. Pyszne polaczenie dwoch ciast z dodatkiem puree truskawkowego. Nie jest ani mdle ani za slodkie, takie w sam raz! Przepis od Asi - polecam bo naprawde jest super ...

Skladniki na brownie (na forme o wymiarach 22 cm x 22 cm):

  • 200 g gorzkiej czekolady, dobrej jakosci
  • 200 g masla
  • 3 jajka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g cukru pudru
  • 120 g maki pszennej

Skladniki na puree truskawkowe:

  • 2 szklanki z gorka truskawek (swiezych lub mrozonych)
  • 3 lyzki cukru

Skladniki na mase serowa:

  • 500 g smietankowego sera twarogowego
  • 3/4 puszki mleka skondensowanego slodzonego
  • 2 jajka

Blaszke wysmarowac roztopionym maslem lub olejem i wylozyc papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 170 °C.

Do rondelka z podwojnym dnem wlozyc truskawki i posypac cukrem. Gotowac przez okolo 45 minut, bez przykrycia na malym ogniu. Mniej wiecej w polowie gotowania rozgniesc truskawki praska. Ostudzic.

Czekolade i maslo roztopic nad kapiela wodna. Ostudzic. Jajka ubic z cukrem i wanilia, nastepnie wymieszac z ostudzona czekolada i maslem. Na koniec delikatnie polaczyc w jednolita mase z przesiana maka (mozna mikserem na malych obrotach). Mase wylac do przygotowanej blaszki i piec okolo 15 minut.

W miedzyczasie utrzec ser na gladka mase, nastepnie stopniowo, po jednej lyzce dodawac mleko skondensowane. Pozniej wbic kolejno po jednym jajku, ciagle miksujac. Mase serowa wylac na jeszcze ciepla warstwe czekoladowa. Lyzeczka nakladac puree truskawkowe i delikatnie rozciagnac je po calej powierzchni masy serowej, tworzac smugi.

Wstawic do piekarnika, zmniejszyc temperature do 160°C i piec ciasto przez 35 minut. Studzic w uchylonym piekarniku. Wstawic do lodowki na okolo godzine bez przykrycia. Pokroic na kwadraty. Gotowe :)

Bardzo odswiezajaca i kruchutka tarta. Wypelniona kremem z mascarpone, pokryta truskawkami, polana galaretka i jakby tego bylo malo - czekolada biala i deserowa - polaczenie wszystkich smakow sprawia, ze tarta jest dosc ciekawym afrodyzjakiem ;) Przepis na spod od Jamiego Olivera - krem i reszta to moja zachcianka! Polecam ...

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i zdjac papier. Wstawic raz jeszcze bez papieru i piec kolejne 7 minut. Wyjac i ostudzic.

Skladniki na krem i nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 lyzki wina Marsala
  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa lub czerwony tortenguss
  • czekolada biala i deserowa

Serek zmiksowac na gladko z winem Marsala. Smietane kremowke ubic na sztywno, dodajac pod koniec cukier puder. Wymieszac delikatnie z serkiem. Wylac krem na przygotowany spod. Truskawki umyc i pokroic. Rozlozyc rownomiernie na kremie. Przygotowac galaretke. Kiedy zacznie tezec wylac na truskawki. Ozdobic obiema czekoladami. Wstawic na przynajmniej 2 godziny do lodowki. Podawac - gotowe :)

piątek, 25 lutego 2011

Mniam mniam ;) ale to bylo pyszne! Dzieki Dorotce z Moich wypiekow, wykorzystalam truskawki z lodowki i otrzymalam w zamian wysmienity serniczek deserowy. Troche mnie zdziwilo, ze sie nazywa sernik mimo, ze nie ma sera w skladzie :) U mnie na zdjeciach jeszcze nie tak zwarty jak powinien byc, a powodem bylo to, ze nie moglam sie doczekac jego sprobowania :) Polecam ...

Skladniki na spod:

  • 150 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g orzechow wloskich
  • 40 g masla

Wszystkie skladniki umiescic w foodprocesorze i zmiksowac na mokry piasek. Tortownice o srednicy 21 cm (u mnie 25 cm) wylozyc papierem do pieczenia, mase ciastkowa wcisnac w spod, wyrownac.

Skladniki na mase:

  • 500 g swiezych truskawek
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka smietany kremowki
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 lyzki cukru (mozna dodac wiecej lub mniej, wszystko zalezy od slodkosci truskawek)
  • 3 lyzki zelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Zelatyne rozpuscic w goracej wodzie. Wszystkie skladniki umiescic w blenderze i zmiksowac na gladka mase. Wylac na spod ciasteczkowy i wlozyc do lodowki do stezenia. Przed podaniem udekorowac. Kroic nozem zamoczonym w cieplej wodzie. Gotowe :)

poniedziałek, 07 lutego 2011

Muffinki czekoladowe z dodatkiem soczystych mango ;) Wilgotne i mocno czekoladowe! Mango dodaje im egzotycznego smaku. Powiem szczerze, ze za mango nigdy nie przepadalam ale tu jadlam takie prosto z drzewa i mi posmakowaly, a ze wlasnie sie zaczal sezon na mango wiec postanowilam je jakos wykorzystac. Jako polaczenie z muffinkami i czekolada smakowalo bombowo. Przepis na muffinki od Nigelli, ja tylko dodalam kawaleczki mango do srodka! Teraz jeszcze male wyjasnienie: roznica miedzy mango i manga jest taka, ze mangos sa mniejsze a mangas wieksze! Ale smak maja identyczny :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na okolo 15 mnuffinek:

  • 250 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzki kakao dobrej jakosci
  • 175 g cukru
  • 150 g czekoladowych groszkow (u mnie posiekana czekolada)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duze jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 duze mango, obrane i pokrojone w kosteczke

W jednej misce wymieszac przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona, kakao, cukier i czekolade. W drugiej misce zmiksowac mleko, olej, jajko i wanilie. Mango obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Wlac mokre skladniki do miski z suchymi skladnikami. Wymieszac szybko, dodac mango i wymieszac raz jeszcze tylko do polaczenia sie skladnikow. Przlozyc do foremki na muffinki, wczesniej wylozonej papilotkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 do 25 minut. Wyjac i wystudzic na kratce. Mozna dekorowac czekolada i kawaleczkami mango! Gotowe :)

A tu jeszcze inne polaczenia: truskawki, kokos, platki migdalowe i mangos.

środa, 02 lutego 2011

Czy to nie wyglada smakowicie? Mi tam sie podoba :) jest cudowne. Mieciutka rolada czekoladowa do tego krem Stracciatella i truskawki. Wszystkie te skladniki mialam akurat w lodowce i oczywiscie ochote na taki zestaw! Przepis na czekoladowy biszkopt od Dr. Oetkera, na krem z glowy :)

Skladniki na biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 50 g maki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 30 g ciemego dobrej jakosci kakao
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 5 lyzek goracej wody
  • 125 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego

Skladniki na krem Stracciatella:

  • 500 g smietany kremowki, bardzo zimnej
  • 24 g cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o grubych oczkach
  • 500 g truskawek, pokrojonych na male kawaleczki

Nastawic piekarnik na 200°C. Blache o wymiarach 30 cm x 40 cm wylozyc papierem do pieczenia i posmarowac odrobina oleju. Na boku przygotowac papier do pieczenia o takich samych wymiarach jak blacha. Posypac odrobina cukru.

Bialka oddzielic od zoltek. Make pszenna, make ziemniaczana, kakao i proszek do pieczenia zmieszac w malej miseczce. Zoltka ubic z goraca woda na piane , dodajac stopniowo 2/3 ilosci cukru. Bialka ubic na sztywno, dodac pozostaly cukier. Ubite bialka i mieszanke maczna dodawac na przemian do ubitych zoltek.  Wymieszac delikatnie. Wylac na blache.

Piec okolo 15 minut. Wyjac i natychmiast przerzucic na przygotowany papier. Pokropic woda papier, ktory byl pieczony razem z ciastem, po czym zerwac. Zwinac w rolade. Odstawic do przestudzenia.

W miedzyczasie przygotowac krem. 350 g kremowki ubic razem z cukrem waniliowym na sztywno. Dodac starta czekolade. Wymieszac.

Ostudzona rolade rozwinac posmarowac kremem. Na kremie ulozyc truskawki. Nastepnie znowu zwinac w rolade. Pozostala kremowke ubic. Posmarowac rolade. Posypac starta czekolada i ozdobic truskawkami. Gotowe :)

czwartek, 27 stycznia 2011

"Elton mess" to deser angielski. Znany jako mieszanka truskawek, pokruszonych bezow i kremowki. Serwuje sie go podczas gray krykieta, rozgrywanej 4 czerwca miedzy dwiema druzynami studentow z Kolegium Elton i Winchester College. Deser ten byl juz znany w XIX wieku. Na poczatku tylko jako mieszanka truskawek lub bananow z lodami lub kremowka. Dodatek pokruszonych bezow to nowosc wprowadzona przez niejakiego Michaela Smitha, autora "Fine English Cookery" w 1973 roku. Jeszcze krotkie wyjasnienie slowa mess to nic innego jak balagan, nieporzadek. Mozna rozumiec na wiele sposobow, jednym z nich jest wlasnie mieszanka truskawek, kremowki i pokruszonych bezow :)

Jak dla mnie najlepszy deser jaki jadlam w zyciu. Polecam go bardzo. Z przepisu krolowej szybkich deserow Nigelli Lawson.

Skladniki na 4 pucharki:

  • 4 szklanki truskawek, pokrojonych na male kawalki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 2 szklanki smietany kremowki
  • 2 lyzki soku z granatow (u mnie wodka malinowa)
  • okolo 20 malych pokruszonych bezow

Truskawki pokroic na male kawaleszki, posypac cukrem waniliowym i pokropic wodka lub sokiem. W misce ubic kremowke na gesto, tak zeby nie byla za sztywna. Dodac pokruszone bezy i polowe truskawek. Wymieszac. Rozdzielic rowno do kazdego pucharka. Pozostala polowa truskawek dekorowac wierzchy. Gotowe :)

sobota, 15 stycznia 2011

Jak to mozliwe, ze wszystkie muffinki, ktore do tej pory zrobilam byly pyszne? Chyba mam szczescie w wybieraniu przepisow ;) Badac na zakupach kupilam przepieknie truskawki i postanowilam je wykorzystac do tych wlasnie muffinek. Sa super, takie wilgotne i pachnace truskawkami. Do tego ta kruszonka yummmy ;) Przepis znaleziony u Dorotki, z jedna moja poprawka!

Skladniki na okolo 15 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka kwasnej smietany (w oryginale mleko)
  • 1,5 szklanki pokrojonych swiezych truskawek

Dodatkowo na kruszonke:

  • 100 g zmielonych migdalow
  • 20 g masla
  • 3 opakowania cukru waniliowego

Przygotowac kruszonke. Wszystkie skladniki polaczyc, rozcierajac palcami.

W jednym naczyniu polaczyc suche skladniki: make, cukier, proszek do pieczenia, sode, sol.  W drugim skladniki mokre: jajka, smietane, olej. Wymieszane mokre skladniki wlac do suchych i lekko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Dodac truskawki i wymieszac.

Forme do muffinek wylozyc papilotkami, wypelnic ciastem. Posypac kruszonka.

Piec okolo 25 minut w 190°C. Podawac ostudzone. Gotowe :)

 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi