Wpisy z tagiem: sos beszamelowy

środa, 09 marca 2011

Kolejne z przepysznych i jakze szybkich w przygotowaniu dan! Zapiekany brokul z ziemniaczkami w sosie beszamelowym z dodatkiem przysmazanej cebulki i bekonu. Do tego odrobinka sera parmezanu i goudy :) Mi tam smakowalo i to bardzo! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 1 brokul (okolo 400 g)
  • 3 srednie ziemniaki
  • 1 srednia cebula
  • 50 g bekonu
  • sol, pieprz, galka muszkatolowa

Sos beszamelowy:

  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki maki
  • okolo 250 ml mleka
  • 4 lyzki startego parmezanu
  • sol, pieprz

Ponadto:

  • 50 g sera gouda

Brokul umyc i odciac rozyczki. Ziemniaki obrac i pokroic na kosteczke. Cebule obrac ze skorki i tez posiekac w kosteczke. Bekon pokroic w cienkie paseczki.

W duzym garnku zagotowac wode. Wrzucic brokul i gotowac okolo 5 minut. Wyjac na cedzak i oblac zimna woda. Do tej samej wody wrzucic ziemniaki i podobnie jak brokul gotowac okolo 5 minut. W miedzyczasie podsmazyc cebulke i bekon. Warzywa przelozyc do formy do zapiekania. Cebulke i bekon rozlozyc rownomiernie na warzywach. Posypac swiezo zmielonym pieprzem, galka muszkatolowa i sola.

W rondelku rozpuscic maslo. Wsypac make i powoli dolewac mleko. Mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gotowac przez kilka minut, zeby pozbyc sie smaku maki. Zdjac z palnika i wmieszac starty parmezan. Przyprawic sola i pieprzem. Polac po warzywach. Posypac startym serem gouda.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Wlozyc forme z warzywami i zapiekac okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika jak potrawa uzyska ladny zloty kolor. Podawac na goraco :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi