Wpisy z tagiem: tymianek

środa, 08 czerwca 2016

Pomijajac ziemniaki, dosc lekkie i zdrowe danie. Jak zawsze latwe w przygotowaniu i boskie w smaku. Polecam bardzo :)

Skladniki na mieso:

  • 500 g piersi z indyka
  • po 3 galazki swiezego rozmarynu i tymianku
  • 1/3 cup bulionu warzywnego
  • 1/4 bialego wina
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 4 lyzki masla
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol morska
  • 5 pieczarek, pokrojonych w plasterki

Skladniki na ziemniaczki:

  • 4 ziemniaki, sredniej wielkosci
  • 2 lyzki ziol wloskich (bazylia, oregano, tymianek itp...)
  • 2 lyzki soli morskiej
  • 1 lyzka przyprawy Cajun (opcjonalnie)
  • 1/2 cup swiezo startego parmezanu
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 4 zabki czosnku

Najpierw przygotujcie ziemniaczki. Umyc i ususzyc, pokroic wzdluz na 8 czesci. Wlozyc do duzej miski i pokropic oliwa z oliwek. Czosnek przecisnac przez praske i wymieszac z ziemniaczkami. Posypac startym parmezanem. Ziola wymieszac z sola w malej miseczce. Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Ziemniaczki posypac ziolami i wylozyc na blaszce. Piec okolo 35 minut.

W miedzyczasie przeplukac piers z indyka i wysuszyc. Podzielic na 4 czesci, posolic i popieprzyc z obydwu stron. 

Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek. Piersc z indyka podpiec okolo 1 minuty z kazdej strony. Wyjac z patelni. Wrzucic pieczarki i podsmazyc przez jedna, dwie minuty. Dodac biale wino i po chwili maslo. Mieszac do momentu rozpuszczenia sie masla i wlac bulion warzywny. Poddusic przez chwile. Dodac rozmaryn i tymianek i dusic przez kilka minut. Dodac piers z indynka. Po kilku minutach wszystko powinno byc gotowe. Podawac z goracymi, chrupiacymi ziemniaczkami. Smacznego :)



środa, 01 czerwca 2016

Super szybkie do przygotowania, pachnace swiezym tymiankiem i powiem wam, ze uzaleznia :) Ja podalam z makaronem pomidorowo-czosnkowym, ale jezli nie macie go akurat pod reka, to mozna wziac jakikolwiek. Kto jaki lubi!

Skladniki na sos:

  • 1 cebula, sredniej wielkosci
  • 2 zabki czosnku
  • 1 duzy, dojrzaly pomidor
  • puszka passaty pomidorowej (400 ml)
  • 4 lyzki octu balsamicznego
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • odrobinka soli morskiej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • garsc swiezego tymianku

Dodatkowo:

  • 200 g bialych krewetek tygrysich
  • 250 g makaronu 
  • parmezan

Oliwe z oliwek rozgrzac w garnku lub na patelni. Dodac pokrojona w kosteczke cebulke i wycisniety przez praske czosnek. Podsmazyc przez okolo 3 minut, dodac pokrojonego w kosteczke pomidora i poddusic przez kolejne 3 minuty. Wlac passate i doprawic sola i pieprzem. Wlac ocet balsamiczny i dodac cukier. Wszystko wymieszac i gotowac na malym ogniu przez 10-15 minut. 

W tym czasie ugotowac wode na makaron.

Do sosu dodac tymianek i krewetki. Po okolo 10 minutach powinno byc wszystko gotowe. Podawac ze startym parmezanem. Smacznego ;)

środa, 11 maja 2016
W koncu sie zdecydowalam ;) i bylo warto!! Jest troche pracy z rozwalkowywaniem ciasta ale hej jak sie jest chorym i sie komus nudzi to i jest czas na eksperymenty! Polecam bardzo .. przepis z ksiazki "Back to your roots!"
Skladniki na ciasto:
  • 400 g maki typu 00 (typowej wloskiej maki do pieczywa i makaronu)
  • 4 jajka, troche ubite
  • szczypta sol
Skladniki na nadzienie:
  • 500 g slodkich ziemniakow
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 duza cebula, pokrojona w kosteczke
  • 1 zabek czosnku
  • 2 lyzki swiezego tymianku
  • 2 lyzki miodu
  • sol i pieprz
Skladniki na maslo z szalwia:
  • 50 g masla
  • garsc swiezych lisci szalwi
Make przesiac do duzej miski lub do food processora, dodac jajka i szczypte soli i wyrobic  gladkie ciasto. Przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki na conajmniej 30 minut.
Ziemniaki obrac i pokroic na mala kosteczke, ugotowac ze szczypta soli, odcedzic i odstawic na bok. Oliwe z oliwek podgrzac, dodac cebulke i poddusic przez pare minut, az cebulka bedzie miekka, ale nie brazowa. Czosnek przecisnac przez praske i dodac z cebulka, tymiankiem i miodem do ziemniakow. Przyprawic sola i pieprzem i wszystko dokladnie wymieszac. Odstawic do ostudzenia.
Ciasto wyjac z lodowki z rozwalkowac na grubosc 1 mm (jezeli ktos ma w domu maszynke do makaronu to bardzo to ulatwi rozwalkowywanie ciasta!).
Nadzienie nakladac w odstepie 3 / 4 cm. Przykryc blatem ciasta i nacisnac palcem w okolo nadzienia. Wycinac radelkiem lub wykrajac foremka co ciastek.
W duzym garnku doprowadzic do wrzenia wode, dodac sol i wrzucac ravioli na gotujaca wode. Gotowac okolo 3 / 4 minut.
W miedzyczasie w malym rondelku rozpuscic maslo i dodac posiekana szalwie. Polac ugotowane ravioli i posypac swiezo zmielonym pieprzem. Gotowe :) Ja je podawalam ze swiezo krojonym parmezanem! Niebo w gebie, bardzo polecam ...


niedziela, 25 września 2011

W koncu znowu udalo mi sie cos dobrego ugotowac! I nawet znalazlam czas na zdjecia i wpis na bloga :) Smaczna i dosyc szybka w przygotowaniu potrawa. Kurczak jest przepyszny i ten sos pomidorowy z serkiem mascarpone i swiezym tymiankiem mmmm.... pycha!!! Przepis na podstawie Asi z Kwestii smaku z innymi proporcjami! Polecam wszystkim wielbicielom dobrej kuchni ...

Skladniki na sos pomidorowo smietankowy (dla 4 osob):

  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duza cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 500 g pomidorow z puszki
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzka octu balsamicznego
  • 250 g mascarpone
  • sol morska 
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 galazek swiezego tymianku, listki

Ponadto:

  • 4 piersi z kurczaka
  • papryka slodka
  • sol morska, swiezo zmielony pieprz
  • 3 lyzki oleju
  • garsc zielonych oliwek
  • 500 g makaronu

W garnku z podwojnym dnem rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Cebule pokroic w kosteczke i zeszklic na oliwie. Dodac czosnek i po chwili wlac pomidory z puszki, przyprawic sola, pieprzem, dodac cukier i ocet balsmaiczny. Gotowac okolo 15 minut do momentu zgestnienia sosu. Dodac pod koniec listki tymianku, serek mascarpone i 3 lyzki oliwy z oliwek i wymieszac. Piersi z kurczaka umyc i osuszyc. Oproszyc sola, pieprzem i papryka slodka. Na patelni rozgarzac olej i obsmazyc piersi kurczaka. Przelozyc do duzej formy zaroodpornej. Polac sosem i posypac oliwkami. Wstawic do nagrzanego do 190°C i zapiekac okolo 30 minut. 

W miedzyczasie ugotowac makaron. Podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi