Wpisy z tagiem: przyprawy korzenne

piątek, 17 grudnia 2010

Propozycja do Akcji "Swiateczne prezenty". Muffinki sa mieciutkie, wilgotne i ze smacznym chrupiacym wierzchem. Przepis znaleziony u Dorotki, zmieniony przeze mnie odrobinke. Ja nadalam im smaku Swiat, dodajac odrobine przyprawy korzennej do wnetrza i cynamonu na wierzch. Wierzcie mi, ze smakuja naprawde super :)

Skladniki na 16 Muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • pol szklanki oleju
  • 1 lyzka przypraw korzennych (do piernikow)
  • 300 g kwasnej smietany
  • 5 duzych sliwek

Ponadto:

  • platki migdalowe
  • kilka lyzeczek cukru
  • 1 lyzeczka cynamonu

Przesiac make do miski, dodac reszte suchych skladnikow. Sliwki umyc i pokroic na male kawaleczki. W drugiej misce wymieszac skladniki mokre. Polaczyc skladniki suche z mokrymi na koncu dodajac sliwki.

Napelniac papilotki do 2/3 wysokosci. Posypac platkami migdalowymi i cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Studzic na kratce. Gotowe ;)

czwartek, 16 grudnia 2010

 

Mmmmm... Czytajac przepis od mojej mamy, wyobrazalam sobie nasz dom w Polsce, choinke, smakowite wypieki, Swieta z rodzina ;) aj az mi sie milo na duszy zrobilo! Postanowilam zrobic wiec najlepsze na swiecie pierniczki, ktore zawsze beda mi przypominaly Swieta Bozego Narodzenia w rodzinnym gronie! Pierniczki sa pyszne, jak zreszta wszystko od mamy :) Oryginalnie z polewa czekoladowa, przekladane masa bezowa! Ale te oryginalne jeszcze beda! Polecam ...

Skladniki:

  • 200 g prawdziwego miodu
  • 500 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 5 lyzek cukru pudru
  • 1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow

Ponadto:

  • 1 bialko
  • cukier puder

Z podanych skladnikow zagniesc miekkie jednolite ciasto. Jesli ciasto bedzie za twarde dodac odrobine stopionego masla. Odstawic na okolo 30 minut przykryte folia spozywcza. Po tym czasie rozwalkowac na grubosc 3 mm. Wykrajac pierniczki w ozdobnymi foremkami. Klasc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 7 do 10 minut. Studzic na kratce.

Bialko zmiksowac z taka iloscia cukru pudru aby powstala gesta masa. Dekorowac pierniczki. Gotowe ;) Pierniczki po upieczeniu sa dosc miekkie, potem twardnieja i znow miekkna!

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi