Wpisy z tagiem: bakalie

czwartek, 24 marca 2011

Bedac nastolatka zawsze zajadalam "orzechowki" takie kulki zrobione no wlasnie zawsze sie zastanawialam z czego one byly zrobione. Wszyscy moi znajomi z liceum je kupowali, smiejac sie, ze zrobione sa z resztek zebranych w poblizszej cukierni :) Nigdy bym nie uwierzyla, ze mieli racje. Od dzisiaj, od kiedy sprobowalam Bajaderek musze przyznac, ze mieli racje ;) przepis z mniam mniam podany przez Mariemadeline, ale tez zaprezentowany przez Dorotke na Moich wypiekach...

Skladniki na 30 pralinek:

  • 450 g pokruszonych ciastek, okruszkow biszkoptowych, muffinek (bez mas kremowych, zelatyny, bez owocow, moga byc z bakaliami)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g marmolady lub gestych powidel
  • 65 g masla
  • 1/2 szklanki rodzynek (wczesniej namoczonych w rumie)
  • 1/4 mieszanki orzechow
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdalowy (ja dodalam amaretto)
  • 2 lyzki nutelli
  • 2 lyzki ciemnego kakao

Ponadto:

  • posiekane orzechy lub wiorki kokosowe do obtoczenia
  • polewa czekoladowa do obtoczenia (np. 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej ze 125 g masla)
Ciastka, cista drobno pokruszyc, czesc mozna zostawic w wiekszych kawalkach: wszystko wsypac do naczynia, miski. Jesli bajaderki sa robione tylko z resztek ciasta warto dodac do nich troche suchych herbatnikow.
Zagotowac razem mleko, cukier, maslo i kakao. Lekko przestudzic i wymieszac z pokruszonymi ciastkami, dzemem, kremem orzechowym. olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodac rodzynki badz inne bakalie. Wszystkie ugniesc na jednolite mase.
Z przygotowanej masy formowac kulki. Obtoczyc w polewie czekoladowej. Jesli ktos chce moze obtoczyc dodatkow w wiorkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Ja polowe posypalam wiorkami kokosowymi a druga polowe zostawilam tylko w polewie czekoladowej. Wstawic do lodowki jesli nie beda zjedzone natychmiast. Gotowe :)


sobota, 11 grudnia 2010

Czy wiedzieliscie, ze ta strucla jest najslynniejszym ciastem niemieckim  na swiecie. Jak kazdego roku pieczona kilka tygodni przed Swietami Bozego Narodzenia, przechowywana w folii spozywczej, w chlodnym miejscu, dojrzewajaca w smak ;) Powiem szczerze, ze nigdy nie przepadalam za owocami kandyzowanymi, ale po tym jak sprobowalam kawaleczek strucli, zmienilam zdanie! Jest naprawde przepyszna, ma tak bogaty smak, ktory nie przypomina niczym ta kupowana w sklepach!

Stare kroniki Sachsonskie mowia, ze Weihnachtsstollen byl juz pieczony w XV wieku. Ksztalt tej strucli przypomina nam o dzieciatku Jezus zawinietym w pieluszke. Przepisy na strucle swiateczne, ktore sa najbardziej chronione i tajemnicze to te z Drezna. Kazdego roku zostaja wysylane na caly swiat, aby cieszyc smakiem miliony ludzi. Przepis z ksiazki "Die echte deutsche Küche" - Sabrine Sälzer. Jesli chcecie sprobowac prawdziwego smaku niemieckich Swiat. Prosze Bardzo ;)

Skladniki na 4 strucle o wadze okolo 750 g kazda:

  • 375 g rodzynek
  • 1/4 szklanki rumu
  • 900 g maki pszennej plus do podsypywania
  • 35 g drozdzy instant
  • 250 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g cukru
  • 250 g slodkich migdalow
  • 5 g gorzkich migdalow lub pare kropelek olejku migdalowego
  • 300 g owocow kandyzowanych
  • 9 g soli
  • 440 g tluszczu (2/3 masla, 1/3 smalcu maslanego zmieszanego ze smalcem)

Ponadto:

  • 75 g stopionego masla
  • 3 lyzki cukru zmieszanego z 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masy marcepanowej

Dwa dni przed pieczeniem. Rodzynki oplukac w zimnej wodzie i podsuszyc. Zalac rumem i odstawic w temperaturze pokojowej do namoczenia.

Jeden dzien przed pieczeniem wszystkie skladniki pozostawic w temperaturze pokojowej.

W dzien pieczenia. 1/4 maki pszennej przesiac do miski. W srodku zrobic wglebienie, do ktorego wsypac drozdze, 1 lyzeczke cukru i letnie mleko. Wymieszac, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 20 minut.

Wszystkie migdaly i owoce kandyzowane drobno posiekac. Dodac do do naszego startera. Po kolei dodawac wszystkie skladniki: make, cukier, posiekane owoce i migdaly, sol i tluszcze. Na koniec dodac rodzynki i wyrobic dokladnie i dosc dlugo aby powstalo gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 1 godzine do wyrosniecia, w miejscu wolnym od przeciagow.

Po tym czasie wyjac ciasto z miski i podzielic je na 4 czesci (kazda o wadze okolo 750 g). Kazda czesc z osobna raz jeszcze dobrze wyrobic. Przykryc sciereczka i raz jeszcze pozostawic na 1 godzine do wyrosniecia.

W miedzyczasie marcepan podzielic na 4 czesci i z kazdej uformowac walek. Przygotowac dwie wieksze blaszki do pieczenia. Wylozyc je papierem do pieczenia.

Stolnice oproszyc maka. Kazda czesc rozwalkowac na owal. Na 2/3 wysokosci krotszego boku polozyc waleczek z marcepana. Zlozyc strucle. Przlozyc strucle na blaszki, krawedziami strucli do krawedzi blaszek. Posmarowac ciepla woda. Przykryc i odstawic jeszcze na chwile do odpoczecia. Strucle maja sie czuc lekko jak to autor napisal. Ja odstawilam jeszcze na okolo 20 minut. Strucle piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez okolo 30 minut. Sprawdzic wykalaczka czy juz sa gotowe.Wyjac z piekarnika i odstawic do calkowitego ostudzenia.

W tym czasie rozpuscic maslo. Cukier zmieszac z cukrem waniliowym. Posmarowac kazda strucle maslem, posypac cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Znow posmarowac maslem i obficie oproszyc cukrem pudrem. Ta powloka maslano - cukrowa bedzie chronic nasze strucle przed wysychaniem, i jednoczesnie pozwoli dojrzewaniu w smaku przez okres kilku tygodni. Strucle nalezy przechowywac w chlodnym miejscu, zawiniete w folie spozywcza. Gotowe :) podawac obsypane duza iloscia cukru pudru ...

piątek, 26 listopada 2010

Weszlam na forum Cin Cin - kategoria muffinki - i je znalazlam :) dzieki Bajaderce i moim zapasom bakali w domu zrobilam i wyszly duze, miekkie i przepyszne muffinki! To byl strzal w dziesiate bo akurat mialam ochote na banany i kokos, a ze rodzynki tez byly w skladzie to je dorzucilam i nie zaluje ;) Warto sprobowac. Zapach wylaniajacy sie z piekarnika podczas pieczenia jest nie do opisania! Smak oczywiscie jeszcze lepszy ...

Skladniki na 15 Muffinek:

  • 1 i 1/3 szklanki maki pszennej
  • po 1/4 szklanki cukru zwyklego i brazowego
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiorkow kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 pokrojone w kostke banany
  • 1 duze jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 lyzki roztopionego masla

Piekarnik nagrzac do 190°C. Wszystkie suche skladniki wymieszac, dodac rodzynki i pokrojone w kosteczke banany.. Jajko rozbeltac z mlekiem i roztopionym maslem, dodac do suchych skladnikow. Wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Podzielic miedzy papilotkami. Piec na rumiany kolor. Okolo 25 minut. Studzic na kratce. Muffinki mozna polac lukrem. (100 g cukru pudru zmieszac z 2 lyzkami wody lub mleka). Gotowe ;)

 

niedziela, 14 listopada 2010

Chyba kazdy z nas juz mial podobny problem, a mianowicie co zrobic z pozostalymi bialkami? I chyba kazdy z nas zna to ciasto :) na wielu blogach jako ciasto szklankowe a ja go pamietam jako "Pieguska". Bardzo smaczne, pelne bakali i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Przepis zaczerpniety z forum cincin podany przez BeateSz. troche przeze mnie zmieniony. Polecam !

Skladniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka bialek (u mnie 10)
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1/3 szklanki wiorek kokosowych
  • 2/3 szklanki platkow migdalowych
  • 2/3 szklanki calych orzechow laskowych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki masla (wczesniej roztopionego i ostudzonego)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubic na sztywno. Dodawac cukier i dalej ubijac. Dodac przesiana make z proszkiem i reczte skladnikow. Starannie wymieszac.

Piekarnik nagrzac do 220°C. Ciasto wlac do formy (mozna piec w keksowce, u mnie trotownica z dymkiem). Piec okolo 50 minut! W trakcie pieczenia sprawdzic czy gora nie lapie zbyt szybko koloru. Jesli by tak bylo przykryc folia aluminiowa. Ciasto po upieczeniu wyjac z piekarnika i odstawic do wystygniecia. Dekorowac czekolada biala i deserowa. Mozna na dodatek zrobic male piegi z obydwu czekolad :) ! Gotowe ...


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi