Wpisy z tagiem: marakuja

wtorek, 15 lutego 2011

Z okazji Walentynek przygotowalam jeszcze ciasto kokosowe w ksztalcie serca, nadziane kremowka waniliowa i kawaleczkami mango, zeby tego bylo malo ciasto jest polane lukrem z ziarnami marakuji. Uffff - bombowe polaczenie :) ale jakie pycha! Przepis znaleziony na stronie www.taste.com.au. Ciasto mozna przygotowac nie tylko w formie serca i tez na inne okazje :)

Skladniki na ciasto:

  • 125 g miekkiego masla
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 wiorek kokosowych
  • 1 i 1/4 maki pszennej
  • 1 szklanka maslanki

Skladniki na nadzienie:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 1 mango, obrane ze skorki i pokrojone w kosteczke

Skladniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 g stopionego masla
  • 2 marakuje (ziarna)

Nagrzac piekarnik do 180°C. Wysmarowac tluszczem forme serca o srednicy 25 cm i 6 cm wysokosci. Wyscielic podloze papierem do pieczenia.

Maslo ubic mikserem recznym na puszysta mase. Dodac cukier i ubijac. Wbic jajka. Zmiksowac do poleczenia sie skladnikow. W dwoch partiach dodac kokos, przesiana make i maslanke. Wszystko ubic do powstania jednolitej masy. Przelac ciasto do formy i wlozyc do piekarnika.

Piec okolo 30 - 40 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest juz gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic okolo 5 minut w formie. Wyjac z formy i ostudzic calkowicie.

Kremowke ubic z cukrem waniliowym na sztywno. Dodac kawaleczki mango i delikatnie wymieszac.

Ostudzone ciasto przekroic na dwie czesci. Na dolna czesc nalozyc krem i przykryc gorna czescia.

Wszystkie skladniki na lukier dobrze zmiksowac. Wylac na wierzch. Schlodzic w lodowce przez kilka godzin. Kroic bardzo ostrym nozem i delektowac sie tropikalnym smakiem :)

sobota, 29 stycznia 2011

Bardzo swiezy i bardzo pyszny sernik na zimno. Smakuje super orzezwiajacy, lekko kwaskowaty o bardzo nietypowym spodzie, ktory nadaje mu charakterystycznego smaku. Mi bardzo przypadl do gustu. Nastepna dobra cecha jest fakt, ze sie go bardzo szybko przygotowuje :) Przepis znaleziony na stronie english.cri.cn. Warto wyprobowac...

Skladniki na spod kokosowy:

  • 100 g wiorek kokosowych
  • 200 g ciastek digestive, pokruszonych
  • 100 g platkow owsianych
  • 150 g masla

Wiorki kokosowe wysypac na patelnie i lekko je przyrumienic. Wsypac do miski. Dodac pokruszone ciastka i platki owsiane. Na tej samej patelni rozpuscic maslo. Wlac do miski. Wszystko razem wymieszac. Przelozyc do wylozonej folia spozywcza tortownicy o srednicy 24 cm. Wstawic do lodowki.

Skladniki na mase serowa:

  • 450 g serka kremowego
  • 200 g cukru pudru
  • skorka i sok z 4 limonek
  • 4 marakuje
  • 450 ml smietany kremowki

Serek kremowy zmiksowac na gladko. Dodac cukier puder i ubic na jednolita mase. Wlac sok z limonki, skorke z limonek i ziarna z maracuji. Mozna zostawic odrobinke ziarenek i skorki do ozdobienia. Zmiksowac wszystko na gladka mase. W osobnej misce ubic kremowke na sztywno. Dodac do masy serowej i delikatnie wymieszac. Tak gotowa mase wylac na przygotowany spod. Schlodzic przez okolo 3 godzin w lodowce, albo najlepiej przez noc. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi