Wpisy z tagiem: pomidory

piątek, 03 grudnia 2010

Dzis po wlosku - jako przystawka lub lekkie danie glowne :) pasuje na kazda okazje i smakuje wysmienicie!!! Pyszne polaczenie sera Mozzarelli z pomidorami na swiezej zielonej salacie! Do tego oliwa z oliwek i ocet balsamiczny, ziola wloskie hmnnn.... czyz to nie brzmi zachecajaco ??? Sprobujcie sami bo tak latwego i zarazem smakowitego dania po prostu nie mozna nie sprobowac :)

Skladniki dla 2 osob:

  • 250 g sera Mozzarelli (2 kule)
  • 2 pomidory
  • kilka lisci salaty zielonej
  • ziola wloskie - bazylia, oregano, tymianek
  • swiezo zmielony pieprz i sol morska
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ocet balsamiczny

Pomidory i salate umyc. Pomidory pokroic w plasterki. Liscie salaty ulozyc na talerzu. Ser Mozzarelle pokroic w plasterki. Na przemian ukladac plastry pomidora i Mozzarelli na lisciach salaty. Przyprawic najlepiej swiezymi ziolami ale jak ktos akurat nie ma moga byc tez suszone tak jak u mnie :). Pokropic octem balsamicznym i polac oliwa z oliwek. Posolic. Posypac swiezo zmielonym pieprzem. Gotowe :) szybko, latwo i smacznie ...

sobota, 06 listopada 2010

Dzis na obiad cos lekkiego i pysznego! Z przepisu Asi z Kwesti Smaku, troche przeze mnie zmodyfikowanym! Asia podaje ten przepis z dodatkiem serka koziego, ale tu gdzie mieszkam nie ma do niego dostepu ni do naszego polskiego bialego sera! Ten fakt sklonil mnie do sprobowania zrobienia wlasnego sera i wyszlo :) ale ten przepis podam przy najblizszej okazji!

Skladniki na dwie porcje:

  • 12-14 muszli duzych
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 maly baklazan
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • 12-14 lyzeczek serka smietankowego
  • swieze listki bazyli i oregano
  • pieprz, sol, pieprz cayenne
  • parmezan do posypania
  • kilka listkow bazyli do ozdobienia

Cebule i czosnek posiekac w kosteczke. W duzej patelni podgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Zeszklic cebule i czosnek do zrumienienia uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Przyprawic pieprzem i przelozyc do miseczki. Baklazan i pomidory pokroic w kosteczke. W tej samej patelni podgrzac pozostale 2 lyzki oliwy z oliwek i podsmazyc w niej baklazana z pomidorami. Dodac bazylie, oregano i cebule z czosnkiem. Doprawic pieprzem cayenne.

Makaron ugotowac al dente, odcedzic i nadziewac baklazanem. Na kazda muszle nalozyc lyzeczke serka smietankowego i posypac parmezanem. Udekorowac listkami bazyli.

Przepyszne i co najwazniejsze proste i lekkie danie. Bardzo polecam!

 


| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi