Wpisy z tagiem: papryka

poniedziałek, 04 kwietnia 2011

Czyz to nie wyglada smakowicie? Zdrowe bo z WeightWatchers i na dodatek wysmienite. Szybkie w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Dla tych, ktorzy lubia pikantnie i zdrowo :) polecam bardzo ...

Skladniki na 2 osob:

  • 2 chude steaki (okolo 120 g kazdy)
  • sol, swiezo zmielony pieprz i papryka w proszku
  • 2 wiazki mlodej cebulki ze szczypiorkiem
  • 2 lyzeczki oliwy z oliwek
  • 4 duze papryki, mozecie zmieszac kolorowe, ja dalam czerwone
  • 4 duze dojrzale pomidory
  • 100 ml wywaru z warzyw
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
  • 160 g ryzu naturalnego

Steaki popieprzyc i posolic z obydwu stron, posypac papryka. Mloda cebulke posiekac. 2 lyzeczki oliwy z oliwek rozgrzac na patelni. Podsmazyc w niej steaki z obydwu stron, wyjac na folie aluminiowa i wlozyc do cieplego piekarnika.

Posiekana cebulke poddusic w pozostalym tluszczu. Papryki umyc i pozbyc sie srodkow. Pokroic w cienkie paski. Pomidory pokroic w mala kosteczke. Dodac wszystko do podduszonej cebulki.

Wywar warzywny i sok pomidorowy wlac do warzyw i dusic wszystko przez okolo 10 minut. Stale mieszajac dodac koncentrat pomidorowy. Doprawic sola, swiezo zmielonym pieprzem i papryka w proszku do smaku. Wasz wybor na ostro lub nie :) Podawac z ugotowanym naturalnym ryzem. Gotowe :)

poniedziałek, 15 listopada 2010

Ta potrawa beda sie cieszyc wszyscy w domu. Szybka i latwa do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczna. Kazdy kto kocha tunczyka, bedzie oblizywal palce. U mnie conajmniej raz w tygodniu ;). Przepis z marions-kochbuch.de o odrobinke innych proporcjach ... Polecam!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 250 g makaronu krotkich rurek lub jakie kto ma w domu
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona
  • 1 pomidor
  • 2 puszki tunczyka (180 g kazda)
  • 3 przeciery pomidorowe
  • 1 duza cebula
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 150 g kwasnej smietany
  • 60 g zoltego sera
  • 20 g Parmezanu
  • 2 zabki czosnku
  • pieprz, sol, papryka czerwona, ziola prowansalskie

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente. Wylac na sitko i przeplukac zimna woda. Przelozyc do naczynia zaroodpornego.

Obie papryki umyc i pozbyc sie srodkow i ziaren. Pomidora umyc i wyciac srodek. Cebule obrac i wszystko pokroic w kosteczke.

Do duzej patelni wlac oliwe z oliwek. Dodac cebule i papryke i poddusic. Dodac pomidora i odsaczonego tunczyka. Wymieszac i poddusic przez kilka minut. Dodac trzy przeciery pomidorowe. Do kazdej puszeczki nalac wody, po czym dodac ja do sosu. Podgotowac przez kilka minut. Doprawic ziolami, sola, pieprzem i papryka. Dodac swiezo wycisniety przez praske czosnek. Wymieszac.

Rozlozyc rownomiernie na makaronie.

Smietane wymieszac z parmezanem i zoltym serem. Doprawic papryka czerwona, sola i pieprzem. Polac po sosie paprykowo - pomidorowym.


Wstawic do nagrzanego do 220°C piekarnika i zapiekac przez okolo 15 minut. Gotowe :)


| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi