Wpisy z tagiem: jablka

niedziela, 12 czerwca 2016

Juz od paru dni mam ochote na placuszki, takie podobne do racuchow, ale bez drozdzy... pyszne lekkie z jablkami i cynamonem ... i z malinami ... polane syropem klonowym ... ale pachnialy i jak smakowaly ;) polecam bardzo!

Skladniki na 14/16 placuszkow:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 cup maki pszennej
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 1 lyzka cukru pudru
  • 3 lyzki roztopionego masla
  • 2 duze jajka
  • 1 jablko
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • garsc malin
  • syrop klonowy i cukier puder do podania

W misce zmiksowac jogurt z jajkami, maslem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodac przesiana make z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona. Wszystko szybko wymieszac, ale nie za dlugo ;) bo placuszki nie beda rosly...

Jablko obrac, przepolowic i pokroic na cieniutkie plasterki. Jesli ktos lubi moze posypac je odrobinka cynamonu.

Rozgrzac patelnie z nieprzywierajacym spodem (u mnie teflonowa). Nakladac po 1 lyzce ciasta, zachowujac odstepy (placuszki urosna). Piec okolo 2 minut, nalozyc 2 plasterki jablka lub 3 maliny i przewrocic na druga strone. Piec przez kolejne 2 minuty do rumianego koloru. Podawac posypane cukrem pudrem i polane syropem klonowym... Gotowe ;)

niedziela, 11 stycznia 2015

Najlepsze jak jeszcze cieple ;) Miekkie i wilgotne brownies z jablkami i siekanymi orzechami laskowymi, z nuta cynamonu ... Podalam z creme fraiche ! Przepis z ksiazki "Blissful Browies". Warto !!!

Skladniki na spod karmelowy:

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 55 g masla
  • 1 duze jablko

Skladniki na ciasto:

  • 115 g masla
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 2 duze jablka
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechow laskowych

Nagrzac piekarnik do 180°C. Forme o wymiarach 23 x 23 cm wysmarowac maslem.

Przygotowac spod karmelowy. Do malego rondelka wlozyc maslo i cukier i podgrzac do momentu az cukier sie rozpusci. Uwazac zeby sie nie zagotowalo. Przelac do przygotowanej formy. Jablko umyc i pokroic w cienkie plasterki. Ulozyc w formie.

Na ciasto - wlozyc maslo i cukier do misy miksera i zmiksowac do uzyskania puszystej masy. Dodac jajka i zmiksowac. Wymieszac make, proszek do pieczenia sode oczyszczona i cynamon i przesiac. Dodac do masy i zmiksowac. Jablka umyc i zetrzec na tarce. Dodac razem z posiekanymi orzechami do masy. Wszystko zmieszac do polaczenia sie skladnikow. Mase nalozyc bardzo delikatnie na ulozone w formie jablka. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 35 do 40 minut. Wyjac z piekarnika i zostawic okolo 10 minut w formie. Ciasto wylozyc na talerz tak, zeby spod ciasta znajdowal sie na gorze. Pokroic na kwadraty i podawac z creme fraiche lub ubita kremowka. Gotowe ;)




poniedziałek, 25 lipca 2011

Dzis zaczne od deseru, chociaz podany byl po obiadku, ktory zaprezentuje w nastepnym wpisie :) Pyszne ciasto z jablkami i kruszonka! Podczas pieczenia unosi sie intensywny zapach cynamonu, mniam mniam !!! Mozna podawac na cieplo lub zimno do filizanki popoludniowej kawki. I oczywiscie zapomnialam dodac ciasto jest bardzo latwe i szybkie do zrobienia! Przepis z czasopisma "Freizeitwoche". Do dziela :)

Skladniki:

  • 40 g rodzynek
  • 450 g maki pszennej
  • 200 g masla
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 2 kg jablek
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 350 ml soku jablkowego
  • cukier puder do posypania
  • odrobinka masla i maki po wysmarowania i posypania formy

Rodzynki umyc i odsaczyc z wody. 400 g maki pszennej, maslo, jajko, 120 g cukru i cukier waniliowy wlozyc do foodprocesora i zmiksowac kilka razy. Wyjac z foodprocesora i wyrobic rekoma gladkie ciasto.

Tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem i obsypac maka. Odwazyc 700 g ciasta i rozwalkowac na okreg o srednicy okolo 35 cm. Przelozyc delikatnie do tortownicy. Docisnac bardzo dobrze, zwlaszcza boki. Posypac bulka tarta i wlozyc do lodowki.

Jablka obrac, pozbyc sie srodkow. Pokroic w kosteczke. Do duzego garnka wlozyc pokrojone jablka i rodzynki. Posypac cynamonem i 30 g cukru, wlac sok jablkowy. Poddusic pod przykryciem przez okolo 4-6 minut.

Piekarnik nagrzac do 175°C. Pozostale ciasto wlozyc ponownie do foodprocesora, dodac 50 g maki pszennej i wyrobic kruszonke. Wstawic do lodowki. Jablka z rodzynkami przelozyc do durszlaka i odcedzic z soku. Przelozyc do formy, posypac kruszonka. Wstawic do piekarnika i piec przez okolo 35 - 40 minut. Kruszonka ma miec lekko zloto - rumiany kolor. Wyjac z piekarnika, posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

wtorek, 21 grudnia 2010

Mieciutkie, wilgotne muffinki korzenne z dodatkiem jablek i orzechow wloskich. Sa wysmienite, pachnace przyprawa do piernikow. Chrupiaca skorka sprawia, ze smakuja inaczej niz wszystkie. Warto sprobowac ;) Przepis z blogu Moje Wypieki, odrobinke przeze mnie zmienionym! I kolejna propozycja do akcji "Swiateczne prezenty"...

Skladniki na 17 muffinek:

  • 1i 1/2 szklanki makie pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechow wloskich
  • 1/2 szklanki cukru brazowego
  • 1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • pol szklanki mleka
  • pol szklanki jogurtu naturalnego
  • 60 g roztopionego masla
  • 1 jajko
  • 3 sredniej wielkosci jablka, obrane i pokrojone w kostke

Dodatkowo:

  • garsc posiekanych drobno orzechow wloskich
  • kilka lyzek cukru

W jednym naczyniu wymieszac skladniki suche, w drugim mokre. Polaczyc zawartosc obu naczyn, wymieszac do polaczenia sie skladnikow, dodac jablka. Wymieszac. Ciasto nakladac do 2/3 wysokosci papilotek. Wierzchy posypac orzechami i cukrem.

Piec okolo 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Studzic na kratce. Gotowe ;)

czwartek, 04 listopada 2010

Witam bardzo gorąco wszystkich czytelników. Rozpoczynam prace nad moim blogiem, jestem tak zdenerwowana uff.... no ale jak juz zaczelam to i bede nad tym pracować :) Z mojej milosci do jabłek jako pierwszy przepis musiał byc na Szarlotkę, uwielbiam, kocham i bede kochac jabłka, a w tej Szarlotce smakują niesamowicie. Warto sprobowac! Za przepis dziękuje Dorotus76!

Skladniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jablek, najlepiej kwasnych (u mnie Granel)
  • odrobina cynamonu
  • 170 g masla

Make, cukier, kasze manna i proszek wymieszac. Podzielic na 3 czesci.

Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne, zetrzec na tarce o duzych oczkach.

Tortownice o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia (sam spod). Boki wysmarowac maslem.

Na dno formy wysypac jedna czesc suchych skladnikow, na nie rozlozyc polowe lablek (kazda warstwe jablek mozna oproszyc delikatnie cynamonem- ja tak zrobilam). Nastepnie wysypac druga czesc suchych skladnikow, rozlozyc rownomiernie reszte jablek. Na wierz wysypac ostatnia porcje suchych skladnikow.

Maslo zetrzec na tarce o duzych oczkach i rownomiernie rozlozyc na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez okolo 60 minut. Maslo podczas pieczenia sie topi i razem z sokiem z jablek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spod zabezpieczyc wieksza forma (ja podlozylam forme do pizzy), poniewaz czesto nadmiar soku i tluszczu wydostaje sie z tortownicy.

Szarlotka bardzo dobrze sie kroi nozem z pilka, nawet na cieplo. Ma lekko chrupiacy wierzch, ktory kolejnego dnia mieknie.

*maslo najlepsze do scierania zimne, ja wyjelam prosto z zamrazarki.

 


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi