Wpisy z tagiem: migdaly

czwartek, 04 sierpnia 2011

Dzis kolej na najlepsze ciasto, ktore mozna zjesc w Niemczech - Bienenstich, czyli "użądlenie pszczoły". Super nazwa co nie? Ale z ciastem jakos nie ma nic wspolnego, bo to przeciez sama przyjemosc jesc tak pycha ciasto :) Najlepsze w tym wszystkim jest gora, chrupiace platki migdalow, slodziutkie, o miodowych posmaku. Do tego pyszny krem waniliowy i mieciutkie ciasto drozdzowe. Przepis z gazetki "Freizeitwoche". Polecam wyprobowac. Ach i koniecznie zrobcie w mniejsej formie, bedzie wyzszy i tez z grubsza warstwa kremu!

Skladniki:

  • 125 g + 3 lyzki mleka
  • 250 g maki pszennej
  • 21 g swiezych drozdzy
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 125 g miekkiego masla
  • odrobinka soli
  • 2 lyzki miodu
  • 200 g platkow migdalowych
  • 500 g smietany kremowki
  • 1 paczuszka sosu waniliowego (proszek do przygotowania sosu waniliowego dla 250 ml mleka, bez gotowania, np. Dr. Oetkera)
  • maslo i maka do natluszczenia i opsypania formy

Do malego rondelka wlac 125 ml mleka i podgrzac do letniej temperatury. Make przesiac do duzej miski, zrobic wglebienie. Pokruszyc drozdze i wsypac do dolka, dodac 25 g cukru i wlac mleko. Lekko wymieszac. Przykryc czystym bawelnianym reczniczkiem i odstawic w cieple miejsce na okolo 15 minut. Po tym czasie dodac jajko, 50 g masla, 25 g cukru i szczypte soli. Wyrobic gladkie dosc luzne ciasto, w razie potrzeby dodac maki. Ponownie przykryc i odstawic tym razem na 30 minut w cieple miejsce. 

W miedzyczasie przygotowac polewe migdalowa. Do sredniej wielkosci garnka wsypac platki migdalowe, dodac 75 g masla, 75 g cukru i miod. Ciagle mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gotowac do momentu lekkiego zarumienienia sie masy. Zdjac z palnika i szybko wmieszac 3 lyzki mleka. Odstawic na bok do ostudzenia.

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Przygotowac tortownice o srednicy 26 cm. Wysmarowac maslem i opruszyc odrobinka maki. 

Wyrosniete ciasto wylozyc na stolnice opruszona maka. Krotko ugniesc i rozwalkowac na okrag o srednicy 26 cm. Przelozyc ciasto do tortownicy. Przykryc i pozwolic raz jeszcze podrasnac okolo 10 minut. Polewe migdalowa rozlozyc rownomiernie na ciescie. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec przez okolo 20 minut w temperaturze 175°C. Wylaczyc piekarnik, zostawiajac ciasto w srodku przez okolo 5 minut. po tym czasie wyjac i ostudzic na kratce.

Pozbyc sie obreczy tortownicy. Ciasto przekroic na dwie czesci. Gorna czesc pokroic na 8 kawalkow, lub na wiecej lub mniej :) Zaczac ubijac kremowke, caly czas wsypujac proszek sosu waniliowego. Gotowym kremem posmarowac dolna czesc ciasta. Nalozyc kawalki gornej czesci i wstawic do lodowki, conajmniej na 1 godzine. Gotowe :) Mam nadzieje, ze bedziecie sie delektowac smakiem Użądlenia Pszczoły...


środa, 02 marca 2011

Kto ma w domu chleb z dnia poprzedniego, pare dojrzalych bananow i lody? Oto przyklad na ich szybkie wykorzystanie - kolejny przepis Jamiego Olivera. Dodatek likieru Bailey sprawia, ze smakuje tak niecodziennie - ja oprocz tego podalam z lodami z karmelem - niebo dla podniebienia :)

Skladniki na okolo 6 porcji:

  • kilka kromek bialego chleba (chleb tostowy - u mnie bagietka)
  • 50 g masla o temperaturze pokojowej
  • 8 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 500 ml smietany kremowki
  • 550 ml mleka
  • 100 ml Bailey
  • 5 bananow
  • 4 lyzki platkow migdalowych (lekko podpieczonych)
  • cukier puder do posypania
  • lody o dowolnym smaku do podania

Piekarnik nastawic na 180°C. Chleb pokroic na kromki, posmarowac maslem. Odlozyc na bok. W misce miksera zmiksowac jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Wlac mleko, smietane kremowke i Bailey. Zmiksowac. Banany obrac ze skorek i pokroic w plasterki. Platki migdalowe podprazyc na patelni lub w piekarniku (maja miec zloty kolor). Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Kromki chleba maczac w przygotowanym plynie. Ukladac na przemiac z bananmi i migdalami. Zakonczyc kromkami chleba. Pozostalym plynem polac jeszcze wszystko i lekko nacisnac. Posypac cukrem pudrem.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac okolo 30 minut. Wyjac z piekranika i podawac najlepiej jeszcze cieple - z duza kula lodow :) gotowe ...

czwartek, 17 lutego 2011

Pyszny wloski sernik zrobiony z ricotty i mascarpone. Dosc zbity o intensywnym migdalowo - waniliowym smaku. Bardzo latwy w przygotowaniu. Smakuje niesamowicie. Przepis od Asi z Kwestii smaku. Polecam ...

Skladniki:

  • 200 g gotowych ciasteczek amaretti, drobno rozruszonych (u mnie pol na pol z maslanymi)
  • 50 g roztopionego masla
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdluz na pol i wyluskana z ziarenek
  • 500 g serka ricotta
  • 125 g drobnego cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g zmielonych migdalow (bialych, bez skorek)
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 3 duze jajka
  • skorka starta z jednej cytryny

Ponadto:

  • platki migdalowe do posypania

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Tortownice o srednicy 20 cm (u mnie 23 cm) posmarowac maslem i dno wylozyc papierem do pieczenia.

Rozkruszone ciasteczka wymieszac z maslem. Wylozyc nimi tortownice. Wstawic do lodowki. W miedzyczasie przygotowac mase serowa. Zmiksowac wszystkie skladniki na gladka mase. Wylac na przygotowany spod. Posypac platkami migdalowymi. Ustawic na blaszce i wstawic do piekarnika.

Piec okolo 45 minut na zloty kolor. Stopniowo otwierac piekarnik i studzic sernik w otwartym piekarniku. Wyjac z piekarnika po calkowitym ostudzeniu. Schladzac w lodowce przez kilka godzin. Podawac dobrze schlodzony. mozna posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

poniedziałek, 07 lutego 2011

Muffinki czekoladowe z dodatkiem soczystych mango ;) Wilgotne i mocno czekoladowe! Mango dodaje im egzotycznego smaku. Powiem szczerze, ze za mango nigdy nie przepadalam ale tu jadlam takie prosto z drzewa i mi posmakowaly, a ze wlasnie sie zaczal sezon na mango wiec postanowilam je jakos wykorzystac. Jako polaczenie z muffinkami i czekolada smakowalo bombowo. Przepis na muffinki od Nigelli, ja tylko dodalam kawaleczki mango do srodka! Teraz jeszcze male wyjasnienie: roznica miedzy mango i manga jest taka, ze mangos sa mniejsze a mangas wieksze! Ale smak maja identyczny :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na okolo 15 mnuffinek:

  • 250 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzki kakao dobrej jakosci
  • 175 g cukru
  • 150 g czekoladowych groszkow (u mnie posiekana czekolada)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duze jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 duze mango, obrane i pokrojone w kosteczke

W jednej misce wymieszac przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona, kakao, cukier i czekolade. W drugiej misce zmiksowac mleko, olej, jajko i wanilie. Mango obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Wlac mokre skladniki do miski z suchymi skladnikami. Wymieszac szybko, dodac mango i wymieszac raz jeszcze tylko do polaczenia sie skladnikow. Przlozyc do foremki na muffinki, wczesniej wylozonej papilotkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 do 25 minut. Wyjac i wystudzic na kratce. Mozna dekorowac czekolada i kawaleczkami mango! Gotowe :)

A tu jeszcze inne polaczenia: truskawki, kokos, platki migdalowe i mangos.

czwartek, 20 stycznia 2011

Przegladajac strone Jamiego Olivera zobaczylam ta tarte i od razu ja chcialam zrobic :) jest przecudowna, dokladne trafienie moich smakow! Migdaly, czekolada i jak zwykle cos do przelamania slodyczy - dodatek gruszek. Bombowe polaczenie. Juz probowalam kilka rzeczy autorstwa Jamiego i bylam wniebowzieta. Wiec nad czym tu sie zastanawiac do dziela. Polecam ja bardzo :)

Skladniki na spod (forma do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy 28 cm):

  • 115 g masla (niesolonego, zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 zoltko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki lodowatej wody

Do miski miksera wlozyc wszystkie skladniki oprocz masla i wody. Wymieszac. Dodac pokrojone na male kawaleczki zimne maslo. Wyrobic jak na kruszonke. Kiedy zaczna sie tworzyc kuleczki dolac wode i wyrobic szybko, tylko do polaczenia sie skladnikow ciasto. Uformowac w rulon, zawinac w folie spozywcza i wlozyc przynajmniej na jedna godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac ciasto. Pokroic je w cienkie plastry i wylozyc nimi forme do tarty. Wlozyc ciasto do zamrazarki na czas okolo 10 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C. Wyjac forme z zamrazarki. Wyscielic ja papierem do pieczenia i nasypac fasole lub groch. Piec okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie papieru z fasola. Wstawic raz jeszcze do piekarnika i piec okolo 5 minut. Wyciagnac z piekarnika i ostudzic.

Skladniki na nadzienie:

  • 125 g zmielonych migdalow
  • 2 jajka
  • 125 g masla o temperaturze pokojowej
  • 95 g drobnego cukru
  • 185 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci
  • 3 gruszki, obrane ze skorki i pokrojone na 4 czesci
  • crème fraîche lub bita smietana do podania

Czekolade posiekac na male kawaleczki i rozpuscic nad para wodna. W misce zmiksowac migdaly, jajka, cukier i maslo. Dodac jeszcze ciepla czekolade i zmiksowac. Wylac na upieczony i ostudzony spod. Ulozyc gruszki na masie czekoladowo - migdalowej.

Piec okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac i podawac najlepiej jeszcze cieple z crème fraîche lub bita smietana. Gotowe :)

sobota, 15 stycznia 2011

Jak to mozliwe, ze wszystkie muffinki, ktore do tej pory zrobilam byly pyszne? Chyba mam szczescie w wybieraniu przepisow ;) Badac na zakupach kupilam przepieknie truskawki i postanowilam je wykorzystac do tych wlasnie muffinek. Sa super, takie wilgotne i pachnace truskawkami. Do tego ta kruszonka yummmy ;) Przepis znaleziony u Dorotki, z jedna moja poprawka!

Skladniki na okolo 15 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka kwasnej smietany (w oryginale mleko)
  • 1,5 szklanki pokrojonych swiezych truskawek

Dodatkowo na kruszonke:

  • 100 g zmielonych migdalow
  • 20 g masla
  • 3 opakowania cukru waniliowego

Przygotowac kruszonke. Wszystkie skladniki polaczyc, rozcierajac palcami.

W jednym naczyniu polaczyc suche skladniki: make, cukier, proszek do pieczenia, sode, sol.  W drugim skladniki mokre: jajka, smietane, olej. Wymieszane mokre skladniki wlac do suchych i lekko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Dodac truskawki i wymieszac.

Forme do muffinek wylozyc papilotkami, wypelnic ciastem. Posypac kruszonka.

Piec okolo 25 minut w 190°C. Podawac ostudzone. Gotowe :)

niedziela, 02 stycznia 2011

Pyszna, krucha tarta. To kolejna propozycja polaczenia slodkosci z wysmienitym nadzieniem kwaskowatych sliwek i chrupiacym wierzchem! Wloska tarta zwana tez Crostata. Troche z nia pracy, ale warto ;) Przepis znaleziony na stronie The Italian Dish. Polecam i to bardzo ...

Skladniki na spod (forma do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy 28 cm):

  • 115 g masla (niesolonego, zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 zoltko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki lodowatej wody

Do miski miksera wlozyc wszystkie skladniki oprocz masla i wody. Wymieszac. Dodac pokrojone na male kawaleczki zimne maslo. Wyrobic jak na kruszonke. Kiedy zaczna sie tworzyc kuleczki dolac wode i wyrobic szybko, tylko do polaczenia sie skladnikow ciasto. Uformowac w rulon, zawinac w folie spozywcza i wlozyc przynajmniej na jedna godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac ciasto. Pokroic je w cienkie plastry i wylozyc nimi forme do tarty. Wlozyc ciasto do zamrazarki na czas okolo 10 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C. Wyjac forme z zamrazarki. Wyscielic ja papierem do pieczenia i nasypac fasole lub groch. Piec okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie papieru z fasola. Wstawic raz jeszcze do piekarnika i piec okolo 5 minut. Wyciagnac z piekarnika i ostudzic.

Skladniki na nadzienie:

  • 8 duzych sliwek
  • 115 g masla (niesolonego)
  • sok z jednej limonki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 lyzeczki brandy sliwkowego, grappy lub wisniowki (u mnie maraschino)
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/8 lyzeczki soli
  • 3 lyzki maki pszennej
  • 2 lyzki smietany kremowki

Piekarnik nastawic na 190°C.

Sliwki przepolowic, pozbyc sie pestek i kazda polowke przeciac raz jeszcze na pol. Ulozyc na ciescie w dowolnej formie.

Maslo roztopic w malym rondelku. Gotowac na malym ogniu do momentu az maslo bedzie mialo lekko brazowy kolor. Sciagnac z ognia i wlac sok z limonki. Odstawic na bok do ostygniecia.

Zmiksowac jajka z cukrem do uzyskania bardzo bialej prawie sztywnej masy (okolo 5 minut). Dodac ostudzone maslo, brandy, ekstrakt, sol, make i kremowke. Zmiksowac tylko do poleczenia skaldnikow. Wylac miksture na sliwki. Przykryc tarte specjalna pokrywka, tak zeby si enie przypalila podczas pieczenia (jesli ktos nie ma takiej pokrywki folia aluminiowa tez wystarczy ;)).

Piec na najwyzszej polce w piekarniku nagrzanym do 190°C przez okolo 35 minut. Sciagnac folie aluminiowa. Wystudzic okolo 15 minut w formie potem pozbyc sie obreczy formy. Podawac jeszcze ciepla, z chrupiaca skorka. Posypac cukrem pudrem i udekorowac platkami migdalowymi. Gotowe ;)

czwartek, 30 grudnia 2010

Polaczenie slodkiego ciasta, chrupiacych migdalow i kwaskowatych owocow. Propozycja na cieple lato ale i tez na kazda inna pore roku. Przepis od Asi przeze mnie jednak odrobinke zmieniony. Mysle ze z innymi owocami takimi jak pozeczki czy moze agrest bedzie tez super smakowac ;)

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 100 g zimnego masla
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki zmielonych na proszek platkow migdalow
  • 4 lyzki cukru
  • 4 lyzki masla roztopionego
  • 2 lyzki maki
  • 200 g jezyn
  • 200 g jagod
  • 4 lyzki cukru
  • pol szklanki platkow migdalow

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • platki migdalow

Forme na tarte o srednicy 24 cm posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny, dodac pokrojone w kostke maslo, cukier i sol. Mieszac skladniki koncami palcow, stopniowo zgarniajac je do srodka. Wbic jajka i dalej wyrabiac palcami laczac szybko wszystkie skladniki. Ciasto kruche bardzo krotko wyrabiamy, tylko do polaczenia sie skladnikow. Gdy iasto bedzie gladkie, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na godzine.

Ciasto rozwinac z folii, odlozyc 1/3, reszte rozwalkowac na podsypanej maka stolnicy i oproszonym maka walkiem na placek o srednicy wiekszej niz forma. Rozwalkowanym ciastem wylozyc spod i boki formy. Spod podziurkowac widelcem. Wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika do 180°C i przygotowania nadzienia. Reszte ciasta nalezy rowniez trzymac w lodowce.

Mielone migdaly polaczyc z owocami, maka, cukrem i roztopionym maslem. Platki migdalowe wymieszac z 4 lyzkami cukru. Wylozyc platki na spod ciasta. Nalozyc nadzienie owocowe.

Wyjac reszte ciasta z lodowki, rozwalkowac je i pokroic na paski. Ulozyc je na nadzieniu. Ciasto posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac po brzegu platkami migdalow.

Piec okolo 30 minut, do momentu uzyskania zlotego koloru. Wyjac z piekarnika lekko ostudzic. Mozna podawac jeszcze na cieplo. Gotowe ;)

poniedziałek, 06 grudnia 2010

W rodzinie mojej przyjaciolki od dziada pradziada, zawsze przed Swietami Bozego Narodzenia a dokadnie od dnia 6 grudnia, pieklo sie te krajanki. Przekazali mi ten przepis bo jestem prawie jak rodzina ;) ale dla kazdego innego ten wlasnie przepis ma byc tajemnica! Bardzo polecam na kazda pore roku. Ta krajanka jest przepyszna, gdyby nie te kawaleczki migdalow niemal cala rozplynela by sie w ustach. Powiem Wam, ze na drugi dzien smakuje jeszcze lepiej. Upieczcie ja koniecznie ...

Skladniki na blache o wymiarach 40 cm x 30 cm:

  • 250 g masla
  • 250 g cukru
  • 250 g czekolady
  • 150 g zmielonych migdalow
  • 100 g migdalow (poszatkowanych)
  • 125 g maki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 25 g masla
  • platki migdalowe i kolorowe cukiereczki do dekoracji

W duzej misce ubic maslo na puszysta mase. Dodawac stopniowo cukier. Wbijac jajka. Po kazdym wbitym jajku miksujac. W drugiej misce zmieszac starta na tarce o grubych oczkach czekolade, przesiana make i proszek do pieczenia. Dodac zmielone i poszatkowane migdaly. Wszystko wymieszac do poleczenia sie skladnikow. Blache wysmarowac maslem. Wylozyc papierem do pieczenia. Wlac mase i wyrownac.

Piec okolo30 minut w temperaturze 180°C. Wyjac z piekarnika i pozostawic w blaszce do ostygniecia.

Po calkowitym ostygnieciu wyjac i pokroic na prostokaty o jednakowej wielkosci.

Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej pod koniec dodajac maslo. Kazdy prostokat posmarowac czekolada i posypac platkami migdalowymi lub cukiereczkami. Gotowe ;)

 

poniedziałek, 22 listopada 2010

Muffinki waniliowe to najszybszy deser jaki mozemy sobie wyobrazic! Mozna je urozmaicac na wiele roznych sposoboch dodajac np. owoce lub bakalie lub upiec proste waniliowe. Ja tym razem wrzucilam odrobine platkow migdalowych i wlozylam na dno po jednej duzej truskawce. Do tego krem truskawkowo-smietankowy i wyszly palce lizac :) Bardzo polecam takie zestawienie!

Skladniki na 14 Muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki platkow migdalowych
  • 2 jajka
  • pol szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 14 duzych truskawek

Skladniki na krem truskawkowy:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 6 duzych truskawek

Make, proszek do pieczenia i sode przesiac do miski, dodac platki migdalowe, cukier i cukier waniliowy. Wszystko wymieszac. Do drugiej miski wbic jajka dodac mleko i olej. Zmiksowac na jednolity plyn. Do kazdej papilotki wlozyc po jednej truskawce. Mokre skladniki wlac do suchych skladnikow i szybko wymieszac. Tylko do polaczenia sie skladnikow! Nalozyc ciasto na kazda truskawke.

Piekarnik nastawic na 190°C. Wlozyc Muffinki i piec okolo 25 minut.

Na krem ubic kremowke na sztywno pod koniec dodajac zmiksowane truskawki. Ubic razem. Wlozyc do lodowki. Po ostudzeniu muffinek przelozyc krem do rekawa z koncowka gwiazdki i dekorowac muffinki. Posypac platkami migdalowymi i gotowe! Smakuja wysmienicie!

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi