Wpisy z tagiem: tunczyk

piątek, 21 stycznia 2011

Mnnn... pyszne, lekkie i przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania! Mieszkajac w niemczech i nie majac czasu na pojscie do restauracji to wlasnie wraps byly jedynym fast foodem, na ktorego sie skusilam ;) Powiem szczerze, ze domowe sa o niebo lepsze! Mozna je nadziewac wzsystkim, na co ma sie ochote! Ach i nie trzeba byc mistrzem kuchni, zeby wyczarowac cos naprawde niepowtarzalnego :)

Skladniki na 4 sztuki:

  • 4 tortille
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • okolo 40 g kukurydzy
  • 240 g tunczyka z puszki w sosie wlasnym
  • 50 g serka smietankowego
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g sera koziego lub mozarelli
  • kilka lisci salaty zielonej
  • kilka rzodkiewek
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • sol
  • odrobinka majonezu lub jogurt naturlany

Warzywa umyc i pokroic na male kawalki, jak kto lubi: kosteczke paseczki lub plasterki. Tunczyka odcisnac z wody i zmieszac z serkiem smietankowym. Ser kozi pokroic wzdluz dluzszego boku. Na kazda tortille najpierw posmarowac pasta z tunczykiem. Ulozyc cienutkie plasterki cebuli i reszte warzyw. Posypac sola i zmielonym pieprzem. Nalozyc majonez lub jogurt.


Zwinac w rulon i usztywnic papierem lub folia aluminiowa. Podawac swiezo zrobione. Mozna tez zwiniete przechowywac w lodowce. Gotowe :)

poniedziałek, 15 listopada 2010

Ta potrawa beda sie cieszyc wszyscy w domu. Szybka i latwa do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczna. Kazdy kto kocha tunczyka, bedzie oblizywal palce. U mnie conajmniej raz w tygodniu ;). Przepis z marions-kochbuch.de o odrobinke innych proporcjach ... Polecam!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 250 g makaronu krotkich rurek lub jakie kto ma w domu
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona
  • 1 pomidor
  • 2 puszki tunczyka (180 g kazda)
  • 3 przeciery pomidorowe
  • 1 duza cebula
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 150 g kwasnej smietany
  • 60 g zoltego sera
  • 20 g Parmezanu
  • 2 zabki czosnku
  • pieprz, sol, papryka czerwona, ziola prowansalskie

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente. Wylac na sitko i przeplukac zimna woda. Przelozyc do naczynia zaroodpornego.

Obie papryki umyc i pozbyc sie srodkow i ziaren. Pomidora umyc i wyciac srodek. Cebule obrac i wszystko pokroic w kosteczke.

Do duzej patelni wlac oliwe z oliwek. Dodac cebule i papryke i poddusic. Dodac pomidora i odsaczonego tunczyka. Wymieszac i poddusic przez kilka minut. Dodac trzy przeciery pomidorowe. Do kazdej puszeczki nalac wody, po czym dodac ja do sosu. Podgotowac przez kilka minut. Doprawic ziolami, sola, pieprzem i papryka. Dodac swiezo wycisniety przez praske czosnek. Wymieszac.

Rozlozyc rownomiernie na makaronie.

Smietane wymieszac z parmezanem i zoltym serem. Doprawic papryka czerwona, sola i pieprzem. Polac po sosie paprykowo - pomidorowym.


Wstawic do nagrzanego do 220°C piekarnika i zapiekac przez okolo 15 minut. Gotowe :)


poniedziałek, 08 listopada 2010

Jak ja uwielbiam makarony! Na slodko, slono, z sosem, bez lub zapiekane. Pod kazdym wzgledem :) Mniam, mniam az mi slinka cieknie jak sobie pomysle o dzisiejszym obiadku. Mialam ochote na makaron z tunczykiem ale mialam jeszcze swieze pieczarki i szynke, ktora musiala byc zjedzona :) no i tak powstal moj dzisiejszy przepis. Co do Tunczyka, to bedzie tez bardzo czesto goscil na tym blogu, bo tez go kocham i do tego taki zdrowy :) Przepis bardzo prosty i szybki z mojej wlasnej glowy ! Polecam bardzo smaczna potrawa!

Skladniki dla 4 osob:

  • 16 rurek makaronu cannelloni
  • 250 g tunczyka z puszki
  • 100 g pieczarek z puszki lub swiezych
  • 100 g szynki
  • 2 srednie cebule
  • 2 zabki czosnku
  • pomidory bez skorki z puszki okolo 400 g
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • sol, pieprz, bazylia i oregano, ziola prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 150 g sera gouda

Jedna cebule, szynke, pieczarki i zabek czosnku pokroic w mala kosteczke.Na patelni rozgrzac okolo 2 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc najpierw cebule na koniec dodac czosnek i zeszklic uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Dodac pieczarki i szynke poddusic przez kilka minut.Tunczyka dobrze odsaczyc z wody i dodac do podsmazonej cebulki, pieczarek i szynki. Doprawic sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Podsmazyc przez chwilke i przelozyc do innego naczynia.

W tej samej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Pozostala cebule i zabek czosnku poszatkowac drobno i podsmazyc na rumiany kolor. Dodac pomidory i poddusic przez okolo 10 minut. Dodac przecier pomidorowy i dolac tyle samo wody, tak aby sos nie byl ani za zadki ani za gesty. Doprawic bazylia i oregano. Posolic, popieprzyc i sos gotowy!

Cannelloni nadziewac farszem z tunczyka i ukladac w formie do zapiekania. Polac sosem pomidorowym i posypac startym serem.

Zapiekac okolo 35 minut w 200°C.

Zycze smacznego :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi