Wpisy z tagiem: mieso mielone

poniedziałek, 08 listopada 2010

Jak juz wspominalam uwielbiam jesc makarony, nie tylko ze wzgledu na ich smak. Bardzo wazne jest ze nie potrzebuja one dlugich przygotowan ani tez zbyt dlugiego stania w kuchni, i co najwazniejsze smakuja wysmienicie :) Dzis "Spaghetti bolognese" najprostsza z wersji i takze najszybsza jaka moze byc! Jesli nie masz duzo czasu na gotowanie to danie jest w sam raz dla Ciebie ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 500 g miesa mielonego (u mnie chude, wolowe)
  • 2 srednie cebule
  • 3 zabki czosnku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszeczki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorow bez skorki (okolo 400 g)
  • 250 ml czerwonego wina
  • sol, pieprz, oregano, bazylia
  • 300 g makaronu "Spaghetti"

W wysokim garnku ze stali nierdzewnej rozgrzac oliwe z oliwek.Dodac mieso mielone i podsmazyc. Nastepnie drobno pokrojona cebulke i poddusic razem prze kilka minut. Dodac papryke pokrojona w kosteczke i znow kilka minut poddusic. Wlac czerwone wino. Zmniejszyc ogien i wlac zmiksowane pomidory bez skorki i przecier pomidorowy. W razie gdyby sos byl za gesty wlac do puszeczki po przecierze pomidorowym wode i wlac do sosu zeby byl troche zadszy. Gotowac przez okolo 30 minut BEZ przykrycia (jest to wazne dlatego tez powinno sie uzywac wysokich garnkow, aby sos sie gotowal pod siebie i w momencie chlupania nie pryskal na cala kuchnie :)). Po 30 minutach dodac swiezo przecisniety przez praske czosnek, przyprawic swiezo poszatkowanym oregano i bazylia, swiezo zmielonym pieprzem i sola.

Makaron ugotowac al dente w malo osolonej wodzie.

Udekorowac listkami bazylii. Podawac ze swiezo zmielonym parmezanem. Pyszne szybkie danie.

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi