Wpisy z tagiem: mieso wolowe

sobota, 12 marca 2011

Jakze pyszne danie - jedynym minusem jest czas gotowania. Ale warto po okolo 3 godzinach miesko jest tak miekkie, ze sie rozplywa w ustach :) Smak sosu odrobinke pikantny ale nie dominujacy. Na drugi dzien jeszcze lepszy! Przepis z czasopisma "LECKER" - polecam ugotowac - rodzinka bedzie wniebowzieta!

Skladniki dla 4 osob:

  • 2 duze cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 2 marchewki
  • 750 g miesa wolowego
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 2 liscie laurowe
  • 6 ziaren pieprzu kolorowego lub czarnego
  • 500 g makaronu Castellane lub innego krotkiego

Cebule i czosnek obac ze skorek i poszatkowac w kosteczke. MArchewki obrac  i tez poszatkowac lub zetrzec na tarce o grubych oczkach. Mieso pokroic w kostke.

W duzym garnku do gulaszu rozgrzac oliwe z oliwek. Przy bardzo wysokiej temperaturze podsmazyc mieso do zbrazownienia. Mieso wrzucane do garnka powinno tylko zakrywac dno. Nie powinno sie smazyc calego miesa na jeden raz. Sprawia to, ze mieso wydziela za duzo soku i sie nie smazy tylka zaczyna gotowac. Cebule, czosnek i marchew podsmazyc z ostatnia porcja miesa. Dodac pozostale mieso. Podduscic okolo 5 minut. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac przecier pomidorowy i poddusic lekko. Wlac czerwone wino i sok pomidorowy. Dodac liscie laurowe i ziarna pieprzu. Doprowadzic wszystko do zagotowania. Zmiejszyc ogien i gotowac pod przykryciem okolo 3 godzin. Od czasu do czasu mieszajac i dolewajac wody. Okolo 15 minut przed zakonczeniem czasu gotowania zdjac pokrywke i zwiekszyc temperature do najwyzszej i caly czas mieszajac gotowac. Warzywa powinny sie rozgotowac a mieso powinno byc miekkie i podczas mieszania rozdzielac sie na mniejsze kawaleczki. Doprawic sola i pieprzem.

W miedzyczasie ugotowac makaron al dente. Odcedzic na sitku i przelac zimna woda. Dodac makaron do gulaszu i wymieszac.

Podawac z lampka czerwonego wina, bialym pieczywem lub poprostu bez niczego :) gotowe ...

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi