Wpisy z tagiem: drozdzowe

sobota, 16 kwietnia 2011

Dzisiaj mam urodzinki ;) i wyprawiam impreze i urodzinowa i pozegnalna! Gotuje i pieke caly dzien. Z tej okazji przygotowalam ten oto chlebek z chutney! Chlebek jest ciezki, wilgotny i jest przepyszny. Do tego jako dip - chutney z oliwek i przystawka gotowa :) Przepis zaczerpniety ze strony Brigitte, polecam bardzo ...

Skladniki na 2 srednie chlebki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 125 g zielonych oliwek bez pestek
  • 125 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 lyzka suchego tymianku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 375 g maki pszennej razowej
  • 200 g surowych ziemniakow
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 375 ml letniej wody

Skladniki na chutney z oliwek:

  • 200 g mlodej cebulki ze szczypiorkiem
  • 7 lodyzek tymianku
  • 450 g zielonych oliwek bez pestek (ja dodalam rowniez czarne oliwki)
  • 250 g brazowego trzcinowego cukru
  • 250 ml octu - sherry lub z bialego wina
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol morska

Oliwki posiekac na drobno i wlozyc do malej miseczki. Dodac suszony tymianek i oliwe z oliwek. Wymieszac i odstawic na bok. Maki pszeciac do miski. Dodac drozdze, sol i cukier. Wymieszac. W srodku zrobic dolek. Ziemniaki obrac i oplukac. Zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Dodac razem z oliwkami do miski z makami. Powoli dolewac cieplej wody i wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czystym reczniczkiem i odstawic na okolo 1,5 godziny.

Piekarnik nastawic na 250°C. Ciasto raz jeszcze dobrze wyrobic i podzielic na 2 rowne czesci. Uformowac dwa bochenki. Obsypac maka i ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Przykryc reczniczkiem i odstawic na kolejne 45 minut do podrosniecia. Na dno piekarnika wysypac szklanke z kostkami lodu. Wlozyc podrosniete chlebki. Temperature znizyc do 200°C. Chlebki piec przez okolo 40 - 45 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce.

Mloda cebulke ze szczypiorkiem umyc i pokroic w cienkie pierscienie. Tymianek umyc. Oliwki, cukier, ocet, mloda cebulke i listki tymianku wlozyc do garnka. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac przez okolo 15 minut. Po tym czasie przelozyc do malaksera i zmiksowac na srednio. Kawaleczki oliwek maja byc widoczne. Doprawic raz jeszcze do smaku. Odstawic do ostudzenia. Podawac z chlebkiem z oliwek i jakims wytrawnym serem. Gotowe :)

I jeszcze Oliven - chutney ...

niedziela, 27 marca 2011

Juz dawno nie bylo u mnie zadnego pieczywa. Postanowilam w koncu cos upiec. Wybor padl na ten wlasnie chlebek. Zrobiony na maslance i jogurcie naturalnym, ze zdrowymi ziarnami. W oryginale byl zrobiony tylko na maslance i zamiast platkow owsianych autorka dodala ziarna sezamu. Dosc zwarty miazsz, wilgotny, pyszny :) Przepis od Marion. Polecam ...

Skladniki na 2 srednie bochenki:

  • 650 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 250 ml maslanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 lyzeczka soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 30 g platkow owsianych lub ziaren sezamu
  • 50 g ziaren slonecznika

Do duzej miski przesiac make. W srodku zrobic dolek. Wlac ciepla maslanke i jogurt. Wsypac drozdze. Wymieszac, posypac odrobinka maki. Odstawic na 20 minut. Po tym czasie dodac sol i ziarna. Wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut do wyrosniecia.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac bochenki. Naciac i spryskac woda. Posypac ziarnami. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Wyjac i sprawdzic czy chlebki sa juz upieczone. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

środa, 23 marca 2011

Tarte flambée to typ francuskiej pizzy, pochodzacej z Elsass, sasiadujacym z niemieckimi prowincjami Pfalz i Baden, gdzie takze jest bardzo znana i lubiana. Sukcesem tego przysmaku jest bardzo cieniutko rozwalkowane ciasto, Crème fraîche, gesta smietana i bekon - wedzony boczek, odrobinka soli i pieprzu i gotowe :) Szybko i smacznie - a kto rozwalkuje ciasto najcieniej - dostanie pierwszy kawalek ;) Przepic zaczerpniety z gazetki "LECKER"...

Skladniki dla 6 - 8 osob:

  • 21 g swiezych drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 ml wody
  • sol, pieprz
  • 6 lyzek oleju
  • 300 g cebuli, pokrojonej na cieniutkie pierscienie
  • 300 g wedzonego bekonu - boczku
  • 250 g kwasnej smietany
  • 150 g Crème fraîche

Do miseczki pokruszyc swieze drozdze, wsypac cukier i tak dlugo mieszac, az drozdze stana sie plynne. Przesiac make, dodac olej, letnia wode i pol lyzeczki soli. Zagniesc gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 45 minut w cieple miejsce.

W miedzyczasie pokroic cebule i boczek. Zmieszac smietane z Crème fraîche. Doprawic sola i pieprzem.

Gotowe ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na 4 czesci. Blaszki wyscielic papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 250°C.

Kazda czesc rozwalkowac na prostokat lub owal o grubosci 2 - 3 mm. Przelozyc ciasto na blaszki i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Posmarowac kremem smietanowym. Rozlozyc porojona cebulke i boczek. Posolic i popierzyc. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do 10 minut. Podawac natychmiast - gotowe :)

sobota, 05 marca 2011

Bardzo szybki chlebek lub bagietka - a jaki pyszny :) Smakuje naprawde super. Bedziecie sie dziwic, ze tak smakuje czytajac przepis. A penie zastanawiacie sie dlaczego - juz Wam mowie. Otoz ten wlasnie chlebek nie potrzebuje ani jednej minutki na wyrastanie. Jedyne co sie robi to zagniata dosc dlugo ciasto, zeby gluten dobrze sie wyrobil. Formuje sie chlebki lub bagietki i do pieca :) Przepis od mistrzyni szybkich chlebow - Marion ... Polecam wszystkim tym, ktorzy nie maja czasu na wyrastanie chleba i sa bardzo glodni :)

Skladniki na jeden bochenek chleba lub dwie bagietki:

  • 150 ml mleka
  • 20 g masla
  • 20 g drozdzy instant
  • 150 ml wody
  • 500 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka soli

Mleko wlac do malego rondelka i tylko troche podgrzac. Dodac maslo i odczekac az sie rozpusci. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie. Make pszenna przesiac do miski i wymieszac z cukrem i sola. Zaczac zagniatac ciasto powoli dodajac mleko z maslem i wode z drozdzami. Ciasto zagniatac dosc dlugo okolo 15 minut. Ciasto ma byc bardzo elastyczne ale jednoczesnie gladkie.

Piekarnik nastawic na 200°C.

Ciasto podzielic na dwie czesci i uformowac bagietki. Naciac kilka razy. Na spod nagrzanego piekarnika wyrzucic okolo 20 kostek lodu. Wlozyc bagietki i piec okolo 20 minut. Sprawdzic czy sa juz upieczone stukajac od spodu - jesli uslyszycie gluchy odglos - sa gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :) wysmienicie smakuja na sniadanko na slodko lub slono. Ja je zjadlam z domowa nutella. Przepis juz w nastepnym wpisie :)

piątek, 11 lutego 2011

A teraz znow cos niemieckiego, tym razem z Bawarii. Chlebek z dodatkiem podsmazonej na masle cebulki. Miekki, soczysty i pachnacy podczas pieczenia. Bardzo latwy w przygotowaniu i dlugo zachowuje swiezosc. Mi on bardzo ale to bardzo smakuje. Mozna go podjadac bez masla i bez dodatkow ot taki sam w sobie jest juz smaczny :) Przepis ze stronki marions-kochbuch.de. Polecam...

Skladniki na 2 srednie bochenki lub jeden wielki:

  • 700 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 450 ml letniej wody
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 150 g podsmazonej na masle cebulki (okolo 300 g swiezej)
  • 3 lyzki masla

Cebulke obrac i pokroic w kosteczke. Podsmazyc na masle do uzyskania zlotego koloru.
Ostudzic.

Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Wode podgrzac do letniej temperatury. Wsypac drozdze i cukier. Wymieszac do momentu rozpuszczenia sie drozdzy. Wlac do maki. Dodac podsmazona i ostudzona cebulke. Wyrobic gladkie dosc luzne ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

W tym czasie nagrzac piekarnik do 220°C. Wlozyc naczynie zaroodporne z gotujaca sie woda.

Ciasto wyjac z miski, raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac chlebki. Ulozyc na blaszce i posypac maka. Naciac ostrym nozem. Wlozyc natychmiast do nagrzanego pieca.

Piec okolo 10 minut. Potem temperature obnizyc do 180°C i piec kolejne 20 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :)

środa, 02 lutego 2011

Chleb pszenny razowy z dodatkiem miodu i jajek. Mieciutki i slodkawy. Niesamowity smak. Pachnacy podczas pieczenia, wilgotny miazsz, pycha ;) Przepis znaleziony u Dorotus a pochodzacy od Beatrice Ojakangas z "Chleb. Pieczemy w domu" U mnie o troche innych proporcjach. Maka razowa tutaj gdzie mieszkam jest zbyt gruboziarnista. Chlebek polecam bardzo, bo jest naprawde wyjatkowy...

Skladniki na 2 bochenki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1 i 1/2 szklanki cieplej wody
  • 2 jajka o tempertaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/4 szklanki masla stopionego i ostudzonego
  • 3 szklanki maki pszennej zwyklej
  • 2 szklanki maki pszennej razowej

W duzej misce zrobic rozczyn drozdzy z woda, odstawic na 5 minut, az drozdze sie spienia. Dodac jajka, miod, sol, maslo i make. Zagniesc, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne, odstawic przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia, az podwoi objetosc.

Po tym czasie ciasto wyrobic raz jeszcze, podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki i wlozyc do natluszczonych form o wymiarach 20 cm x 11 cm. Nakryc, pozostawic do wyrosniecia na okolo 45 minut.

Piec w temperaturze 190°C przez 30 - 35 minut, az stukajac w dno bochenka uslyszymy gluchy odglos. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Gotowe :)

wtorek, 11 stycznia 2011

Jak zobaczylam te buleczki na blogu Majanki, myslalam, ze to polskie zwykle buleczki! Jak bylam mala dziewczynka to moja mama zawsze rano przynosila takie wlasnie identyczne z piekarni. Jedlismy je z maselkiem, do tego szklanka mleka ;) mniam mniam. Wbrew pozorom te buleczki sa specjalnoscia francuska ;) Polecam je bardzo...

Skladniki na 20 buleczek:

  • 800 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 30 g drozdzy instant
  • 240 ml mleka
  • 350 ml cieplej wody

Make przesiac z sola do duzej miski, dodac cukier, po srodku zrobic wglebienie. Drozdze rozpuscic w mleku, wlac do dolka, lekko posypac z wierzchu maka i zostawic w temperaturze pokojowej na 15 do 20 minut. Po tym czasie wlac wode, wymieszac formulujac wilgotne, miekkie ciasto. Wyrabiac na stolnicy oproszonej lekko maka przez 8 - 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Wlozyc do miski, przykryc reczniczkiem i zostawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice, lekko ugniesc i zostawic na 5 minut. Nastepnie podzielic na 20 czesci, z kazdej formowac w dloniach kulke, a nastepnie lekko rolowac, by nadac buleczce owalny ksztalt. Wierzch delikatnie posypac maka, ulozyc na blasze w duzyh odstepach. Przykryc reczniczkiem i zostawic na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie buleczkom zrobic gleboki przedzialek, mozna robic kantem reki lub koncem drewnianej lyzki. Ponownie odstawic na 15 minut.

Piekarnik nagrzac do 230°C, na dole umiescic pojemnik zaroodporny z woda. Piec okolo 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac studzic na kratce albo jesc jeszcze cieple ;)

środa, 05 stycznia 2011

To jedyne buleczki, ktore odnalazlam, na ktore nie trzeba oczekiwac. Ciasto sie robi w mgieniu oka, formuje buleczki i do piekarnika ;) Wbrew pozorom smakuja naprawde super i nawet na drugi dzien pozostaja swieze ;) Polecam je bardzo jesli ktos nie ma czasu na wyrastanie ciasta! Przepis znaleziony u Marion!

Skladniki na 20 buleczek:

  • 1 kg maki pszennej
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 40 g drozdzy instant
  • 6 lyzek oleju
  • 600 ml cieplej wody

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny
  • ziarna do posypania

Nastawic piekarnik na 190°C.

Make pszesiac do miski. Dodac sol i cukier. Wymieszac. Dodac olej. W cieplej wodzie rozpuscic drozdze i wlac do maki. Wyrobic miekkie i gladkie ciasto. Wyrabiac do momentu az bedzie latwo odchodzilo ode reki lub od brzegow miski miksera.

Formowac kulki i ukladac w pewnej odleglosci od siebie na blaszce oproszonej maka. Buleczki ladnie rosna podczas pieczenia. Posmarowac jogurtem naturalnym i posypac ziarnami.

Piec okolo 25 minut do zarumienienia sie buleczek. Wyjac ostudzic na kratce. Gotowe ;)

niedziela, 02 stycznia 2011

Mieciutkie i pulchniutkie buleczki. Ja je nadzialam powidlami z Guayaby, bo tu gdzie mieszkam mozna ja dostac wszedzie i na dodatek bardzo tanio. Zdrowa i niezbyt slodka. Tak oryginalnie buchty powinno sie podawac z sosem waniliowym ale u mnie tym razem posypane platkami migdalowymi i cukrem. Przepis na buleczki od Dorotus.

Skladniki na 16 buleczek:

  • 500 g maki pszennej
  • 10 g drozdzy instant
  • 275 ml mleka
  • 60 g masla, roztopionego
  • 1 jajko
  • 5 lyzek cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • skorka otarta z jednej cytryny
  • powidla jakie kto lubi lub ma akurat w domu

Dodatkowo:

  • platki migdalowe do posypania
  • kilka lyzeczek cukru
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowac dwie tortownice o srednicy 24 cm, spody wylozyc papierem do pieczenia.

Make przesiac do miski miksera. Dodac drozdze i wymieszac. Jajko roztrzepac z mlekiem, skorka otarta z cytryny i cukrem. Dodac maslo i sol. Wszystko wlac do maki i zagniesc miekkie elastyczne ciasto. Odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto krotko wyrobic, podzielic na 16 czesci. Z kazdej czesci zrobic kulke, ktora rozplaszczyc w dloni, w srodek nalozyc lyzeczke powidel i sklajac. Ukladac ciasno w trotownicy zlaczenieniami do dolu. Przykryc sciereczka i pozostawic cieplym miejsu do podwojenia objetosci.

Przed samym pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac platkami migdalow i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 25 minut. Do lekkiego zarumienienia. Wyjac i wystudzic na kratce. Gotowe ;)

poniedziałek, 29 listopada 2010

W Weekendowej Piekarni zawsze mozna znalezc cos ladnego i smacznego. Mam dzis w domu coreczke mojej przyjaciolki i postanowilam je zrobic razem z nia. Wiecie ile frajdy miala Lara podczas przygotowywania i jedzenia buleczek. Po wyciagnieciu ich z piekarnika powiedziala: "die sind aber gut geworden - ale one to dobre wyszly" usmialam sie jak nie wiem, bo ona ma zaledwie 4 latka. Przepis na buleczki maslane koniczynki podany przez Amber ale pochodzace z ksiazki J. Hamelmana "Bread: Book of Techniques and Recipes".

Skladniki na 12 buleczek:

  • 500 g maki pszennej
  • 230 g wody
  • 1 duze jajko
  • 40 g miekkiego masla
  • 2 lyzki cukru
  • 3 lyzki mleka w proszku
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka drozdzy instant

Ponadto:

  • dwie lyzki roztopionego masla do posmarowania buleczek i foremek

Wszystkie skladniki umiescic w misce miksera z hakiem i mieszac, az wszystko sie polaczy - okolo 3 minut. Zwiekszyc predkosc mikresa i mieszac do wiekszego rozwiniecia glutenu - okolo 7 minut.  Ciasto umiescic w lekko naoliwionej misce, przykryc i zostawic do fermentacji na 1 godzine lub do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto podzielic na 12 czesci. I kazda czesc na trzy czesci formulujac 3 kuleczki.

Posmarowac foremki do muffinek maslem. Do kazdek foremki wlozyc po trzy kuleczki. Przykryc reczniczkiem i odstawic raz jeszcze do wyrosniecia. Na okolo 1 i 1/2 godziny.

I tak powinny wygladac napuszone...


Wyrosniete kulki ciasta posmarowac roztopionym maslem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Po upieczeniu forme z ciastem odwrocic i wyjac buleczki. Gotowe :)

 

 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi