Wpisy z tagiem: skorka pomaranczowa

niedziela, 06 marca 2011

Kruche i szybkie ciasto ze sliwkami. Pachnace pomaranczami podczas pieczenia. Kwaskowate sliwki ukryte pod posypka cukru i cynamonu. Bajka :) Przepis znaleziony na blogu White Plate. Polecam bardzo ...

Skladniki na ciasto kruche (na forme o srednicy 22 cm - u mnie owalna):

  • 125 g maki pszennej
  • 125 g schlodzonego masla, pokrojonego w kostke
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 zoltko
  • 1 lyzeczka skorki pomaranczowej, startej

Na wierzch:

  • 500 g sliwek - przepolowionych (ja dalam duze przekrojone na 4 czesci)
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • cukier z cukrem waniliowym do posypania

Piekarnik nagrzac  do temperatury 190°C.

Skladniki na ciasto wymieszac w misce lub polaczyc przy pomocy malaksera. Nalezy pamietac, ze sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrotszym jego wyrabianiu . skladniki powinny sie tylko polaczyc. Ciastem wylepic foremke.

Na wierzchu ulozyc sliwki, posypac cukrem zmieszanym z cukrem pudrem i cynamonem.

Piec okolo 45 - 50 minut. Jesli ciasto sie zrumieni, nalezy przykryc je folia aluminiowa. Po upieczeniu lekko wystudzic i posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

sobota, 05 lutego 2011

Pyszna babka pomaranczowa, aromatyczna, wilgotna i taka swieza i mieciutka smakuje wysmienicie. Ja to sie podniecalam jedzac ja i pijac mleko ze swiezo wycisnietym sokiem z pomaranczy :) Polecam ja zrobic! Autorka pisze, ze mozna ja tez zrobic na cytrynowo lub dodac wanilie, ale powiem Wam szczerze, ze taka pomaranczowa jest cudowna. Przepis znaleziony na blogu Charlotte. Ach i bardzo dobry pomysl na wykorzystanie bialek, ktore tak zawsze zalegaja w lodowce. Ilez mozna jesc tych bezow hihi

Skladniki:

  • 225 g drobnego cukru
  • 100 g masla, miekkiego
  • skorka starta z jednej pomaranczy
  • 150 ml mleka
  • 200 g maki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 6 bialek jaj (200 ml)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • maslo do wysmarowania formy
  • mielone migdaly so wysypania formy

Lukier:

  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 lyzki soku z pomaranczy
  • starta lub kandyzowana skorka z pomaranczy
  • mielone migdaly do posypania, niekoniecznie

Forme na babke posmarowac maslem i wysypac mielonymi migdalami. Piekarnik nastawic na 180°C.

Make przesiac do miski razem z proszkiem do pieczenia.

Maslo utrzec na puch, dodawac cukier stopniowo, caly czas miksujac. Dodac skorke pomaranczowa. Zmiksowac. Cieniutkim strumieniem dolewac mleko, miksujac. Wsypywac make z proszkiem do pieczenia i za kazdym dodaniem zmiksowac na jednolita mase. Bialka ubic na sztywna piane dodajac szczypte soli. Ubite bialka dodawac partiami do masy i mieszac bardzo delikatnie. Ciasto przelozyc do wczesniej przygotowanej formy.

Piec okolo 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz ciasto jest upieczone. Jesli patyczek wyciagniety bedzie czysty, to mozna wyjac ciasto z piekarnika. Pozostawic okolo 5 minut w formie. Potem wyjac z formy i ostudzic. W miedzyczasie przygotowac lukier. Polac ostudzone ciasto, posypac swiezo starta skorka z pomaranczy lub kandyzowana. Ja posypalam jeszcze mielonymi migdalami. Kroic i podawac. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi