Wpisy z tagiem: czeresnie

wtorek, 18 stycznia 2011

Najpopularniejszy niemiecki tort, znany na caly swiat. Jest dosc pracowchlonny, ale uwierzcie mi oplaca sie go robic, bo smakuje wysmienicie. Zlozony z czekoladowego biszkopta, osadzonego na kruchym spodzie aromatyzowanej kremowki, czeresni no i Kirschwasser (brandy tworzonego z czeresni rosnacych w Czarnym Lesie).

Na poczatek troche historii ;) otoz kto i gdzie stworzyl ten przepis. Jest wiele powiesci i pomowien na temat: kto jest pierwszym cukiernikiem, gdzie wogole powstal tort i dlaczego. Napisze Wam kilka z nich :)

"Ludzie zamieszkujacy region niemiec zwany Schwarzwaldem, sa przekonani, ze ten wlasnie zostal tam wykreowany. Powodem sa czeresnie rosnace wlasnie w tym regionie ale i Kirschwasser - brandy czeresniowe, takze produkowane w Schwarzwaldzie. Kombinacja czeresni, kremowki i brandy czeresniowego byla juz dawno znana, wbrew pozorom nie jako tort ale jako desert. Podgotowane czeresnie byly podawane z kremowka i dla doroslych z Kirschwasser. Potem ktos stworzyl biszkopta czekoladowe i ot powstal tort - krol w bieli, czerwieni i czerni.

Cukiernik Josef Keller byl pierwszym, ktory oglosil w 1915 roku, w dawnej Prominentencafe Agner w Bad Godesberg wynalezienie tortu z Czarnego Lasu. To jednak nie jest w 100 % pewne i potwierdzone dowodami.

Drugim cukiernikiem byl niejaki Erwin Hildenbrand, ktory w 1920 roku pracowal i stworzyl w Schwarzwaldzie tego wlasnie torta. Sa dowody i podpisane przez niego zdjecia z 1936 roku, jak przygotowywac tort".

No coz historia historia. Wiecej na ten temat mozecie przeczytac na stronie "www.kirschtorte.de", z ktorej tez zaczerpnelam troche historii.

Skladniki na kruchy spod:

  • 125 g maki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 75 g masla
  • okolo 2 lyzek lodowatej wody

Wszystkie skladniki szybko wyrobic. Wcisnac w tortownice o srednicy 26 cm. Ponakluwac widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 15 minut. Wyjac i dobrze wystudzic.

Skladniki na czekoladowy biszkopt (nalezy przygotowac 1 z 8 jajek lub 2 z 4 jajek):

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g maki pszennej
  • 25 g maki ziemniaczanej
  • pol lyzeczki proszku do pieczenia
  • 20 g dobrej jakosci kakao

Skladniki na nadzienie:

  • 1 l smietany kremowki
  • 50 g cukru
  • 3 blaty zelatyny
  • 500 g czeresni
  • 250 ml soku z czeresni
  • 4 lyzki maki ziemniaczanej
  • 300 ml Kirschwasser (brandy z czeresni)

Dodatkowo:

  • czeresnie do ozdoby
  • czekolada
  • kilka lyzeczk dobrej jakosci dzemu czeresniowego

Na biszkopt jajka wbic do miski i ubijac je miserem recznym nastawionym na najszybsza predkosc przez 1 minute. Cukier wymieszac z cukrem waniliowym i w przeciagu nastepnej minuty dodac partiami do ubijanych jajek, nie przestawac ubijac. Ubijac dodatkowe 2 minuty. Make wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiac do masy jajecznej i zmiksowac bardzo krotko na najslabszych obrotach, tylko do polaczenia sie skladnikow. Natychmiast przelac do tortownicy wczesniej wysmarowanej maslem i posypanej kasza manna. Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic. W taki sam sposob przygotowac nastepny biszkopt. Nie bedziecie mogli uwierzyc jak rowne biszkopty Wam wyjda ;) nalezy jednak bardzo trzymac sie czasu ubijania.

Przygotowac nadzienie. Sok czeresniowy zagotowac, dodac rozpuszczona w dwoch lyzkach wody make ziemniaczana i caly czas mieszajac doprowadzic do zagotowania. Zdjac z palnika. Wmieszac wydrylowane czeresnie. Zostawic do ostudzenia. Przed nalozeniem na blaty zmieszac z 50 ml Kirschwasser.

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Jak zacznie sie robic galaretowata, wycisnac i przelozyc do rondelka z podwojnym dnem. Rozpuscic ja na bardzo malym ogniu. Wlac 100 ml Kirschwasser i odstawic na kilka minut. Ubic kremowke z cukrem na sztywno. Kiedy masa zelatynowa zacznie robic sie galaretowata wlewac ja powoli do ubitej kremowki i delikatnie wymieszac.

Najlepsza czesc pracy skladanie tortu :)

Oba biszkopty przekroic na dwie czesci.

Na talerzu ulozyc kruchy spod. Posmarowac go kilkoma lyzkami dzemu czeresniowego. Nalozyc pierwszy blat biszkopta, pokropic go Kirschwasser. Wylozyc 1/3 masy czeresniowej. Na to okolo 1 cm kremowki. Nalozyc kolejny blat i powtorzyc czynnosc. Ostatni nalozony blat tylko pokropic Kirschwasser. Wysmarowac caly tort kremowka, zostawiajac odrobinke do ozdobienia. Boki obsypac starta czekolada. Na gorze zrobic kilka kleksow z pozostalej kremowki, nakladajac na kazdy czeresnie. Tort wlozyc do lodowki i dobrze schlodzic. Tort bedzie dosc wysoki, ale taki ma tez byc. Gotowe :)


 

 

sobota, 13 listopada 2010

Nic tu dodac, nic ujac! Prosta, malo slodka i smakujaca bardzo swiezo tarta z kremem z kwasnej smietany i czeresniami! Przepis na perfekcyjne slodkie ciasto kruche zaczerpniety od Jamiego Olivera - NIEZAWODNY! A krem od Dorotki! Najlepsza tarta na upalne dni i nie tylko! Bardzo polecam moi znajomi byli zachwyceni!

Skladniki na dwa spody o srednicy 28 cm:

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i zdjac papier. Posmarowac spod bardzo cieniutko bialkiem i wlozyc jeszcze raz ale tylko na 30 sekund i NIE DLUZEJ! Wyjac i pozostawic do ostygniecia. Bialko sprawia, ze spod pozostanie kruchy po upieczeniu. Dotyczy to tylko i wylacznie tart z wodnistymi nadzieniami jak w tym przypadku.


Skladniki na krem z kwasnej smietany:

  • 2 duze jajka
  • 280 g kwasnej smietany 12 lub 18%
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 lyzka maki pszennej

Ponadto:

  • czeresnie
  • cukier puder do posypania

Wszystkie skladniki na krem zmiksowac do gladkosci. Wylac na przygotowany spod (moze byc jeszcze letni). Posypac czeresniami. Piec okolo 20-25 minut. Krem na srodku tarty ma byc sciety. Wyjac z piekarnika i ostudzic. Schlodzic w lodowce przez kilka godzin. Dekorowac czeresniami i cukrem pudrem. Gotowe :)



| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi