Wpisy z tagiem: baklazan

czwartek, 09 grudnia 2010

Mialam w domu bagietki sezamowe z wczoraj i ladne soczyste baklazany. Widzac ten przepis na stronie "Kwesti Smakow" postanowilam wyprobowac. Powiem Wam, ze bylo warto i pewnie czesto bede wracac do tego przepisu. Szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe! Paste ta mozna podawac do grzanek ale i tez do chipsow lub do grillowanego miesa. Polecam wyprobowac :)

Skladniki dla 4 osob jako pszystawka:

  • 1 baklazan
  • 12 zielonych oliwek
  • 2 zabki czosnku
  • 8 lyzek posiekanego szczypiorku
  • 3 lyzki soku z cytryny
  • gestey jogurt, najlepiej grecki
  • sol i swiezo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

  • grzanki lub chipsy

Baklazana pokroic na cienkie plasterki. Posypac sola, odstawic na 15 minut. W miedzyczasie drobno posiekac oliwki. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Zmieszac z oliwkami w miseczce. Szczypiorek umyc i posiekac, dodac do miseczki i wymieszac.

Baklazana oplukac pod biezaca woda, aby pozbyc sie goryczki i dokladnie osuszyc papierowym reczniczkiem. Ulozyc na srednio rozgrzanej patelni grillowej. Grillowac przez kilka minut z dwoch stron az zmieknie i zbrazowieje. Posypac sola i pieprzem. Bardzo drobno posiekac i wlozyc do miseczki. Skropic sokiem z cytryny, wymieszac z reszta skladnikow. Doprawic sola oraz pieprzem. Dodac jogurt w takiej ilosci aby uzyskac gesta paste. Schodzic przez chwile w lodowce. Kiedy grzanki beda gotowe smarowac pasta i podawac. Gotowe :)

sobota, 06 listopada 2010

Dzis na obiad cos lekkiego i pysznego! Z przepisu Asi z Kwesti Smaku, troche przeze mnie zmodyfikowanym! Asia podaje ten przepis z dodatkiem serka koziego, ale tu gdzie mieszkam nie ma do niego dostepu ni do naszego polskiego bialego sera! Ten fakt sklonil mnie do sprobowania zrobienia wlasnego sera i wyszlo :) ale ten przepis podam przy najblizszej okazji!

Skladniki na dwie porcje:

  • 12-14 muszli duzych
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 maly baklazan
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • 12-14 lyzeczek serka smietankowego
  • swieze listki bazyli i oregano
  • pieprz, sol, pieprz cayenne
  • parmezan do posypania
  • kilka listkow bazyli do ozdobienia

Cebule i czosnek posiekac w kosteczke. W duzej patelni podgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Zeszklic cebule i czosnek do zrumienienia uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Przyprawic pieprzem i przelozyc do miseczki. Baklazan i pomidory pokroic w kosteczke. W tej samej patelni podgrzac pozostale 2 lyzki oliwy z oliwek i podsmazyc w niej baklazana z pomidorami. Dodac bazylie, oregano i cebule z czosnkiem. Doprawic pieprzem cayenne.

Makaron ugotowac al dente, odcedzic i nadziewac baklazanem. Na kazda muszle nalozyc lyzeczke serka smietankowego i posypac parmezanem. Udekorowac listkami bazyli.

Przepyszne i co najwazniejsze proste i lekkie danie. Bardzo polecam!

 


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi