Wpisy z tagiem: kawa

piątek, 04 lutego 2011

Wysmienite ciasto a lepiej powiedziane deser na cieple dni. Jest przepyszne, kawowe, czekoladowe i kremowe. Zawsze myslalam, ze tiramisu bedzie tym najlepszym deserem kawowym, ale tu odnalazlam mocna konkurencje :) Deser jest odrobinke czasochlonny, ale oplaca sie go zrobic. Zniknie ze stolu w mgnieniu oka. Polecam wszystkim kawoszom ale i tez tym, ktorym smakuja kawowe ciasta, desery i lody :) Przepis na krem znaleziony na stronie about-recipes reszta moja wyobraznia...

Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:

  • 340 g czeklady posiekanej
  • 2 lyzki kawy instant
  • 2 lyzki cukru
  • 2 lyzki wody
  • 7 jajek, osobno bialka i zoltka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g wafelkow w czekoladzie, z nadzieniem orzechowym lub kakaowym
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 1 lyzka kawy instant
  • 3 lyzki likieru kawowego
  • ziarna kawy w czekoladzie
  • biszkopty kocie jezyczki

Do rondelka z podwojnym dnem wsypac posiekana czekolade, kawe, cukier, wode i sol. Podgrzewac caly czas mieszajac do rozpuszczenia sie wszystkich skladnikow. Odstawic do ostygniecia. Dodac zoltka jaj i ekstrakt z wanilii. Zmikoswac. Ubic bialka jaj na sztywno. Wlac mase czekoladowa i delikatnie wymieszac. Wafelki wlozyc do food processora i zmielic na proszek. Jesli nie macie food processora mozecie je tez wlozyc do woreczka i rolowac walkiem do ciasta lub pokruszyc rekoma.

Tortownice wylozyc folia aluminiowa, tylko samo dno. Na brzegu ulozyc biszkopty. Wsypac polowe pokruszonych wafelkow. Wylozyc polowe masy czekoladowej. Posypac pozostalymi okruszkami, zostawiajac tylko odrobinke na dekoracje. Wlozyc do zamrazarki na godzine. Po tym czasie wyjac z zamrazarki i wylozyc pozostala czesc masy czekoladowej. Wlozyc znow do zamrazarki na dwie godziny. Okolo 10 minut przed zakonczeniem czasu ubic kremowke na sztywno. Dodac kawe i likier kawowy i raz jeszcze ubic. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego i dekorowac wierzch ciasta. Dekorowac ziarenkami kawy i reszta pokruszonych wafelkow. Do podania przechowywac w lodowce. Gotowe :)

poniedziałek, 31 stycznia 2011

Mmmmm... pycha :) pierwszy raz jadlam cos tak kawowego, i nei bylo to tiramisu! Mieciutkie, kawowe i z polewa z bialej czekolady. Do tego cappucciono zrobione z kawy pierwszej klasy, takze z tutjeszych okolic, do tego dobre towarzystwo do kwaki popoludiowej i dzien uratowany ;) Przepis znaleziony w ksiazce "Muffins" wydanej przez wydawnictwo PARRAGON. Polecam ...

Skladniki na 16 kawalkow:

  • 250 g miekkiego masla
  • 250 g maki pszennej
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki ciemnego kakao
  • 250 g brazowego cukru
  • 5 jajek
  • 3 lyzki kawy instant, rozpuszczonej w 3 lyzkach wrzacej wody

Skladniki na polewe:

  • 125 g bialej czekolady, posiekanej
  • 50 g miekkiego masla
  • 3 lyzki mleka
  • 175 g cukru pudru

Nastawic piekarnik na 180°C. Blaszke o wymiarach 30 cm x 22 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Do duzej miski przesiac make, proszek do pieczenia i kakao. Dodac reszte skladnikow i zmiksowac na gladka mase. Wlac do formy.

Piec okolo 30 minut. Sprawdzic patyczkiem lub wykalaczka czy juz jest upieczone.Wyjac z piekarnika zostawic okolo 10 minut w formie, po czym wyjac i ostudzic na kratce.

Posiekana czekolade wlozyc do miski, dodac mleko i maslo i caly czas mieszajac rozpuscic nad kapiela wodna. Kiedy czekolada sie rozpusci przesiac do niej cukier puder i wymieszac szybko do poleczenia sie skladnikow. Wylac na ostudzone ciasto. Kroic na prostokaty lub kwadraty. Podawac z ulubionym cappuccino. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi