Wpisy z tagiem: kruszonka

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Juz dawno nie bylo czegos z czekolada ;) wiec w koncu postanowilam cos upiec. Tarta mocno czekoladowa z chrupiaca kruszonka. Troche nietypowa ale za to jak smakuje! Uwaga cos mi sie wydaje ze ta Tarta to taka w sam raz dla czekoholikow ;) Przepis zaczerpniety z gazetki "Freizeitwoche" Polecam ...

Skladniki:

  • 175 g masla
  • 350 g maki pszennej
  • 3 zoltka
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 275 g cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakosci
  • 150 g smietany
  • 150 g Crème Fraíche
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego

Na przygotowanie ciasta potrzebujemy bardzo zimne maslo. 75 g zimnego masla pokrojonego w kosteczke wrzucic do food processora, przesiac 150 g maki, wbic 1 zoltko, dodac szczypte soli, cukier waniliowy i 75 g cukru. Wyrobic gladkie ciasto. Wklepac je do formy na tarte o srednicy 30 cm. Ponakluwac widelcem i wstawic do lodowki na co najmniej 45 minut.

W miedzyczasie 200 g maki, 100 g cukru, szczypte soli, 2 zoltka, 100 g masla i ekstrakt z wanilii wsypac wszystko do duzej miski i wyrobic delikatnie kruszonke. Wstawic gotowa do lodowki.

Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. 

Czekolade posiekac i rozpuscic nad kapiela wodna. Zdjac z palnika i ostudzic odrobinke. Smietane, Crème Fraíche, 100 g cukru i mleko zmiksowac mikserem. Wbic jajka i wsypac proszek budyniu czekoladowego. Zmiksowac na gladka mase. Cieniutkim strumieniem wlewac rozpuszczona czekolade i miksowac. Gotowa miksture czekoladowa wlac na spod i wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 15 - 20 minut do momentu sciecia sie masy. Posypac kruszonka i piec przez kolejne 20 do 25 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Wstawic do lodowki na jakis czas. Podawac ;)

poniedziałek, 25 lipca 2011

Dzis zaczne od deseru, chociaz podany byl po obiadku, ktory zaprezentuje w nastepnym wpisie :) Pyszne ciasto z jablkami i kruszonka! Podczas pieczenia unosi sie intensywny zapach cynamonu, mniam mniam !!! Mozna podawac na cieplo lub zimno do filizanki popoludniowej kawki. I oczywiscie zapomnialam dodac ciasto jest bardzo latwe i szybkie do zrobienia! Przepis z czasopisma "Freizeitwoche". Do dziela :)

Skladniki:

  • 40 g rodzynek
  • 450 g maki pszennej
  • 200 g masla
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 2 kg jablek
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 350 ml soku jablkowego
  • cukier puder do posypania
  • odrobinka masla i maki po wysmarowania i posypania formy

Rodzynki umyc i odsaczyc z wody. 400 g maki pszennej, maslo, jajko, 120 g cukru i cukier waniliowy wlozyc do foodprocesora i zmiksowac kilka razy. Wyjac z foodprocesora i wyrobic rekoma gladkie ciasto.

Tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem i obsypac maka. Odwazyc 700 g ciasta i rozwalkowac na okreg o srednicy okolo 35 cm. Przelozyc delikatnie do tortownicy. Docisnac bardzo dobrze, zwlaszcza boki. Posypac bulka tarta i wlozyc do lodowki.

Jablka obrac, pozbyc sie srodkow. Pokroic w kosteczke. Do duzego garnka wlozyc pokrojone jablka i rodzynki. Posypac cynamonem i 30 g cukru, wlac sok jablkowy. Poddusic pod przykryciem przez okolo 4-6 minut.

Piekarnik nagrzac do 175°C. Pozostale ciasto wlozyc ponownie do foodprocesora, dodac 50 g maki pszennej i wyrobic kruszonke. Wstawic do lodowki. Jablka z rodzynkami przelozyc do durszlaka i odcedzic z soku. Przelozyc do formy, posypac kruszonka. Wstawic do piekarnika i piec przez okolo 35 - 40 minut. Kruszonka ma miec lekko zloto - rumiany kolor. Wyjac z piekarnika, posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

środa, 16 lutego 2011

"Prasselkuchen" to niemieckie ciasto-krajanka pochodzace z regionow Sachsen ale i tez Slaska. Nazywane takze Blitzkuchen - co oznacza szybkie jak piroun ciasto - w znaczeniu szybkosci przygotowania ;) Z racji tego, ze wczoraj moj szef obchodzil urodziny, i uwielbia to ciacho, postanowilam je w koncu zrobic. Podarowalam mu je jako prezent :) wiecie co otrzymalam w zamian? Ogromny usmiech na twarzy. Powiedzial, ze bylo przepyszne, ze od kilku lat juz go nie jadl, i ze mi bardzo dziekuje! Milo mi sie zrobilo :) Pozwolilam sobie zrobic druga porcje, zeby sprobowac czy naprawde jest takie dobre jak zachwalali. Jedno Wam powiem - sprobowalam i nie moglam zaprzestac na jedzeniu :) No tak ale powracajac do ciasta - jest naprawde bardzo szybkie do zrobienia i jakie pyszne. Proste bo to tylko ciasto francuskie z kruszonka i lukrem. A nazwa pochodzi od tego, ze podczas gryzienia trzeszczy miedzy zebami.  Przepis zaczerpnelam z Ksiegi "Die echte deutsche Küche" Sabine Sälzer i Gudrun Ruschitzka. Polecam ...

Skladniki na okolo 30 sztuk:

  • okolo 300 g ciasta francuskiego (u mnie gotowe)
  • 200 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masla
  • szczypta soli

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 - 3 lyzki soku z cytryny
  • 1 lyzka roztopionego masla

Piekarnik nagrzac do temperatury 225°C.

Ciasto francuskie rozmrozic. Rozwalkowac bardzo cienko, podsypujac maka. Pokroic na prostokaty. Posmarowac lekko woda. Blachy przeplukac zimna woda. Poukladac na nich prostokaty.

Przygotowac kruszonke mieszajac make, maslo, cukier i szczypte soli miedzy palcami. Nalozyc kruszonke na prostokaty. Wstawic do piekarnika i piec na rumiany kolor, okolo 10 - 15 minut.

W miedzyczasie zmieszac wszystkie skladniki na lukier.

Gotowe upieczone ciastka wyjac z piekarnika i natychmiast posmarowac lukrem. Przechowywane w metalowm pudelku zachowuja bardzo ale to bardzo dlugo swiezosc :) Zycze smacznego...

sobota, 06 listopada 2010

Zdecydowanie najlepsze drozdzowki z kruszonka jakie jadlam w moim zyciu :) sa mieciutkie, wcale nie slodkie i co najwazniejsze i najsmaczeniejsze w nich to chrupiaca kruszonka! Wszyscy moi znajomi sie zajadali i pytali o wiecej. Moja przyjaciolka z Kolumbii jadla je jeszcze gorace z lodami waniliowymi. Przepis od Dorotus76 z Moich wypiekow. Dziekuje bardzo!

Skladniki na 12 drozdzowek:

  • 2 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate lyzki cukru
  • 1 jajko
  • 1 zoltko
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 60 g miekkiego lub roztopionego masla
  • 8 g drozdzy instant
  • 4 lyzeczki bulki tartej
  • 400 g truskawek
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania buleczek

Wymieszac mleko, cukier, jajki i zoltko. Dodac make wymieszana z drozdzami, maslo i sol. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Pozostawic w cieplym miejscu, przykryte, do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto ponownie krotko wyrobic i podzielic na 12 czesci. Uformowac w okragle buleczki, ulozyc na blaszce w sporych odleglosciach od siebie. Przykryc, pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.

Gdy buleczki sie wystarczajaco napusza, dnem szklanki zrobic w kazdej wglebienie, przyciskajac szklanke mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno byc cienkie w tym miejscu), nastepnie we wglebienie nasypac odrobinke bulki tartej, na koncu wlozyc truskawki. Buleczki posmarowac jajakiem, posypac kruszonka.

Skladniki na kruszonke:

  • pol szklanki maki pszennej
  • 5 lyzek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego

Wszystkie skladniki wyrobic miedzy palcami.

 

 

Jesli ktos nie przepada za truskawkami moze je pominac i zrobic tylko z kruszonka lub z innymi owocami. Moj znajomy sobie zazyczyl jedna bez truskawek ale za to z gruba kruszonka :) no i dostal czego chcial! Jak dla mnie truskawki w tych drozdzowkach dodaja im czegos specjalnego!

 

 

Zycze smacznego ...

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi