Wpisy z tagiem: ciasta kruche

poniedziałek, 25 lipca 2011

Dzis zaczne od deseru, chociaz podany byl po obiadku, ktory zaprezentuje w nastepnym wpisie :) Pyszne ciasto z jablkami i kruszonka! Podczas pieczenia unosi sie intensywny zapach cynamonu, mniam mniam !!! Mozna podawac na cieplo lub zimno do filizanki popoludniowej kawki. I oczywiscie zapomnialam dodac ciasto jest bardzo latwe i szybkie do zrobienia! Przepis z czasopisma "Freizeitwoche". Do dziela :)

Skladniki:

  • 40 g rodzynek
  • 450 g maki pszennej
  • 200 g masla
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 2 lyzki bulki tartej
  • 2 kg jablek
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 350 ml soku jablkowego
  • cukier puder do posypania
  • odrobinka masla i maki po wysmarowania i posypania formy

Rodzynki umyc i odsaczyc z wody. 400 g maki pszennej, maslo, jajko, 120 g cukru i cukier waniliowy wlozyc do foodprocesora i zmiksowac kilka razy. Wyjac z foodprocesora i wyrobic rekoma gladkie ciasto.

Tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem i obsypac maka. Odwazyc 700 g ciasta i rozwalkowac na okreg o srednicy okolo 35 cm. Przelozyc delikatnie do tortownicy. Docisnac bardzo dobrze, zwlaszcza boki. Posypac bulka tarta i wlozyc do lodowki.

Jablka obrac, pozbyc sie srodkow. Pokroic w kosteczke. Do duzego garnka wlozyc pokrojone jablka i rodzynki. Posypac cynamonem i 30 g cukru, wlac sok jablkowy. Poddusic pod przykryciem przez okolo 4-6 minut.

Piekarnik nagrzac do 175°C. Pozostale ciasto wlozyc ponownie do foodprocesora, dodac 50 g maki pszennej i wyrobic kruszonke. Wstawic do lodowki. Jablka z rodzynkami przelozyc do durszlaka i odcedzic z soku. Przelozyc do formy, posypac kruszonka. Wstawic do piekarnika i piec przez okolo 35 - 40 minut. Kruszonka ma miec lekko zloto - rumiany kolor. Wyjac z piekarnika, posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

środa, 20 kwietnia 2011

Moj pierwszy w zyciu mazurek ;) i musial byc z makiem! Z racji tego, ze sie przeprowadzam i nie bede potrzebowac duzo skladnikow, ktore mam jeszcze w domu postanowilam chociaz wykorzystac mak przywieziony z Niemiec. Szukajac ciasta z makiem natrafilam na ten wlasnie przepis alidab podany na forum z pierwszego tloczenia. Powiem Wam, ze jest boski! Chyba polubilam mazurki :) polecam go wszystkim, ktorzy kochaja mak i mielone orzechy... I zycze Wszystkim Wesolych Swiat Wielkanocnych ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 200 g maki pszennej
  • 125 g masla
  • 1 lyzka kwasnej smietany
  • 2 zoltka
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Make posiekac z maslem, dodac reszte skladnikow i zagniesc szybko ciasto. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki. Forme o wymiarach 21 cm x 21 cm wylozyc papierem do pieczenia i wylepic ciastem. Piec okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Skladniki na mase makowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g sparzonego i zmielonego maku
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla

Zagotowac mleko z cukrem, dodac mak i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc (okolo 5 minut). Zdjac z ognia. Jeszcze do cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla, troszeczke olejku migdalowego i dokladnie wymieszac. Ciepla mase wylozyc na upieczony kruchy spod.

Skladniki na mase orzechowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 - 7 lyzek mleka
  • 250 g zmielonych orzechow (ja zmieszalam laskowe i wloskie)
  • 1 zoltko
  • 1 lyzka masla
  • 2 - 3 lyzki spirytusu (u mnie ekstrakt z wanilii)

Zagotowac mleko z cukrem, dodac orzechy i na malym ogniu, stale mieszajac chwile smazyc. Zdjac z ognia, do jeszcze cieplego dodac 1 zoltko, lyzke masla i ekstrakt z wanilii. Ciepla mase wylozyc na mase makowa. Wstawic do lodowki do stezenia.

Mazurka mozna dekorowac na przyklad biala i mleczna czekolada, tak jak u mnie. Gotowe :)

czwartek, 17 marca 2011

Kolejna propozycja na upalne dni. Swieza i pyszna tarta limonkowa. Latwa w przygotowaniu, nie jest wcale slodka no i ten smak - ach orzezwienie jakich malo :) Przepis na tarte od Jamiego Olivera a na nadzienie z ksiazki "The New Cook Book" - Better Homes and Living... Polecam ja upiec w pierwsze upalne dni ;)))

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Skladniki na nadzienie limonkowe:

  • 4 zoltka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka skondensowanego slodzonego
  • 1 lyzeczka startej skorki z limonki
  • 1/2 szklanki soku z limonek Key
  • kilka kropelek zielonego barwnika spozywczego
  • ubita smietana kremowka i otarta skorka z limonek do dekoracji

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 10 minut do lekkiego zbrazowienia.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Zoltka ubic przez kilka minut. Dodawac lyzka mleko skondensowane caly czas miksujac. Dodac skorke i sok z limonek. Wymieszac. Dodac kilka kropelek barwnika i zmiksowac.

Podpieczona spod wyjac z piekarnika i pozbyc sie papieru z fasola lub ryzem. Nadzienie wlac na podpieczony spod. Raz jeszcze wstawic do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut. Tarta bedzie gotowa jesli nadzienie bedzie sciete na calej powierzchni. Wyjac z piekarnika. Pozostawic przez godzine w formie do ostygniecia. Potem wlozyc na kilka godzin do lodowki. Przed podaniem ozdobic ubita kremowka i starta skorka z limonek. Gotowe :)

niedziela, 06 marca 2011

Kruche i szybkie ciasto ze sliwkami. Pachnace pomaranczami podczas pieczenia. Kwaskowate sliwki ukryte pod posypka cukru i cynamonu. Bajka :) Przepis znaleziony na blogu White Plate. Polecam bardzo ...

Skladniki na ciasto kruche (na forme o srednicy 22 cm - u mnie owalna):

  • 125 g maki pszennej
  • 125 g schlodzonego masla, pokrojonego w kostke
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 zoltko
  • 1 lyzeczka skorki pomaranczowej, startej

Na wierzch:

  • 500 g sliwek - przepolowionych (ja dalam duze przekrojone na 4 czesci)
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • cukier z cukrem waniliowym do posypania

Piekarnik nagrzac  do temperatury 190°C.

Skladniki na ciasto wymieszac w misce lub polaczyc przy pomocy malaksera. Nalezy pamietac, ze sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrotszym jego wyrabianiu . skladniki powinny sie tylko polaczyc. Ciastem wylepic foremke.

Na wierzchu ulozyc sliwki, posypac cukrem zmieszanym z cukrem pudrem i cynamonem.

Piec okolo 45 - 50 minut. Jesli ciasto sie zrumieni, nalezy przykryc je folia aluminiowa. Po upieczeniu lekko wystudzic i posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

piątek, 11 lutego 2011

Cudem kupilam serek Ricotta, i w koncu postanowilam ja wykorzystac ;) Znaleziona na niemieckim forum küchengötter. Autor robi male tarty, ale z braku foremek na male tarty zrobilam jedna duza. Jest lekka, tylko troche slodka ale jaka aromatyczna. Puszysty krem z ricotty, zatopione w nim brzoskwinie z poleczeniem amaretto i ciasteczek amarettini dodaje jej niesamowitego smaku, takiego kojarzacego sie z Wlochami. Warto wyprobowac :)

Skladniki na 8 malych tartaletek lub jedna duza tarte o srednicy 28 cm:

  • 200 g maki pszennej
  • 80 g zimnego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko

Wszystkie skladniki wyrobic bardzo szybko do polaczenia sie skladnikow. Owinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30 minut.

Skladniki na nadzienie:

  • kilka swiezych brzoskwin lub z puszki (okolo 400 g)
  • 20 g miekkiego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 ciasteczek Amarettini
  • 250 g Ricotty
  • 2 lyzeczki budyniu waniliowego (proszku)
  • sok z polowy cytryny
  • 20 ml Amaretto

Forme na tarte wysmarowac 20 g miekkiego masla. Brzoskwinie, jesli uzywacie swiezych umyc, pozbyc sie pestki i pokroic na 8 czesci. Jesli natomiast uzywacie z puszki nalezy je wylac na sitko i dobrze odsaczyc z soku. Pokroic kazda polowke na 4 czesci. Ciasteczka Amarettini pokruszyc na male kawaleczki.

W misce miksera zmiksowac Ricotte, jajko, cukier, budyn waniliowy, amaretto i sok z cytryny.

Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem.

Wylac krem na przygotowany spod. Wcisnac brzoskwinie i posypac pokruszonymi ciasteczkami.

Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (jesli macie piekarnik z termoobiegiem nastawcie tylko do 160°C). Wyjac i wystudzic w formie. Mozna podawac na lekko cieplo albo na zimno. Gotowe :)


wtorek, 08 lutego 2011

Tarta z karmelizowanymi orzechami wloskimi, chrupiaca, krucha, miodowa, slodka i bardzo orzechowa! Jak dla mnie smakuje wysmieniecie! Prosta do przygotowania, ladnie sie prezentuje i dlugo pozostaje swieza. Na drugi dzien jeszcze bardziej aromatyczna :) Przepis znaleziony na foolforfood.de polecam wszystkim tym, ktorzy kochaja orzechy i karmel...

Skladniki na spod (foremka na tarte o srednicy 28 cm):

  • 220 g maki pszennej
  • 110 g zimnego masla
  • 50 g cukru pudru
  • 1 zoltko
  • szczypta soli

Maslo pokroic na male kawaleczki. Dodac do przesianej maki i reszty skladnikow. Zagniesc ciasto, tylko do polaczenia sie skladnikow. Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30  minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do 170°C. Forme do tarty wysmarowac odrobina masla i wysypac bulka tarta. Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem. Na ciescie polozyc papier do pieczenia i wysypac specjalne kulki lub ryz, fasole lub groch. Piec okolo 10 minut. Wyjac z piekarnika i zdjac papier z kulkami, ryzem, fasola lub grochem.

Skladniki na nadzienie:

  • 100 g masla
  • 140 g miodu
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 lyzki ciemnego rumu
  • 300 g orzechow wloskich
  • 120 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 5 zoltek

Do rondelka z podwojnym dnem wlozyc maslo, miod, serek mascarpone i rum. Podgrzac, ale uwaga nie zagotowac. Dodac lekko rozbite zoltka i dobrze wymieszac. Dodac cukry i orzechy wloskie i wymieszac, tak aby wszystkie orzechy byly pokryte plynem. Wylac na podpieczony spod. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec okolo 40 minut. Wyjac i wystudzic calkowicie w formie. Zdjac obrecz formy i podawac. Gotowe :)

sobota, 22 stycznia 2011

Ja chyba zwariowalam :) znow cos z czekolada. Ale jak tu przejsc obok takiego czegos? No wlasnie trudno mi sie bylo oprzec. Wiec zrobilam a co tam. I nie zaluje, bo bylo naprawde warto. Ta krajanka smakuje nawet lepiej niz kupowany snickers, bo po pierwsze sie nie klei i po drugie jest  bardziej naturalne. Przepis z "Baking from my home to yours" by Dorie Greenspan.

Skladniki na ciasto kruche:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 120 g zimnego, niesolonego masla pocietego na male kawaleczki
  • 1 zoltko

Skladniki na nadzienie:

  • 1/2 cukru
  • 3 lyzki wody
  • 1 i 1/2 szklanki orzeszkow ziemnych solonych
  • 1 puszka gotowej dulce de leche (okolo 400 g)

Skladniki na polewe:

  • 210 g czekolady polgorzkiej, lub gorzkiej
  • 60 g niesolonego masla o temperaturze pokojowej

Nagrzac piekarnik do 180°C. Forme o wymiarach 20 cm x 20 cm wysmarowac maslem.

Na ciasto kruche.

Do duzej miski przesiac make i cukier puder. Dodac cukier i sol. Wymieszac. Dodac zimne kawaleczki masla i wyrobic ciasto, tak aby powstala kruszonka. Dodac zoltko i wyrobic tylko do polaczenia sie skladnikow. Przelozyc do formy i wcisnac rowno. Piec okolo 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjac i ostudzic.

Na nadzienie.

Na stolnicy wyscielic papier do pieczenia lub silikonowa mate. Miec pod reka dluga drewniana lyzke i rondelek najlepiej z podwojnym dnem. Do rondelka wsypac cukier i wlac wode. Pogrzewac na srednim ogniu mieszajac, do momentu az cukier sie rozpusci. Przestac mieszac i gotowac az zacznie sie robic lekko brazowy. Wsypac orzeszki ziemne i natychmiast zaczac znow mieszac. Mieszac do momentu az orzeszki bed pokryte cukrem. Przestac mieszac i pozwolic cukrze zamienic sie w karmel. Kiedy orzeszki pokryja sie jasnobrazowym karmelem, wylac je na przygotowany wczesniej papier do pieczenia lub mate silikonowa. Uzywajac drewnianej lyzki rozprowadzic je na calej powierzchni papieru. Zostawic do ostudzenia. Po ostudzeniu podzielic na dwie czesci. Jedna czesc orzeszkow pozostawic w calosci, a druga czesc poszatkowac na mniejsze kawaleczki.

Na polewe rozpuscic czekolade nad para wodna na koncu dodajac maslo. Wymieszac.

Na przygotwane ciasto kruche wylozyc dulce de leche. Posypac ta czescia orzeszkow, ktore pozostawiliscie w calosci. Polac czekolada i posypac druga czescia orzeszkow.

Tak gotowego Snickersa mozna wlozyc na jakis czas do lodowki, zeby latwiej bylo kroic. Gotowe :)

* u mnie z podwojonej ilosci skladnikow.

czwartek, 20 stycznia 2011

Przegladajac strone Jamiego Olivera zobaczylam ta tarte i od razu ja chcialam zrobic :) jest przecudowna, dokladne trafienie moich smakow! Migdaly, czekolada i jak zwykle cos do przelamania slodyczy - dodatek gruszek. Bombowe polaczenie. Juz probowalam kilka rzeczy autorstwa Jamiego i bylam wniebowzieta. Wiec nad czym tu sie zastanawiac do dziela. Polecam ja bardzo :)

Skladniki na spod (forma do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy 28 cm):

  • 115 g masla (niesolonego, zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 zoltko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki lodowatej wody

Do miski miksera wlozyc wszystkie skladniki oprocz masla i wody. Wymieszac. Dodac pokrojone na male kawaleczki zimne maslo. Wyrobic jak na kruszonke. Kiedy zaczna sie tworzyc kuleczki dolac wode i wyrobic szybko, tylko do polaczenia sie skladnikow ciasto. Uformowac w rulon, zawinac w folie spozywcza i wlozyc przynajmniej na jedna godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac ciasto. Pokroic je w cienkie plastry i wylozyc nimi forme do tarty. Wlozyc ciasto do zamrazarki na czas okolo 10 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C. Wyjac forme z zamrazarki. Wyscielic ja papierem do pieczenia i nasypac fasole lub groch. Piec okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie papieru z fasola. Wstawic raz jeszcze do piekarnika i piec okolo 5 minut. Wyciagnac z piekarnika i ostudzic.

Skladniki na nadzienie:

  • 125 g zmielonych migdalow
  • 2 jajka
  • 125 g masla o temperaturze pokojowej
  • 95 g drobnego cukru
  • 185 g ciemnej czekolady, dobrej jakosci
  • 3 gruszki, obrane ze skorki i pokrojone na 4 czesci
  • crème fraîche lub bita smietana do podania

Czekolade posiekac na male kawaleczki i rozpuscic nad para wodna. W misce zmiksowac migdaly, jajka, cukier i maslo. Dodac jeszcze ciepla czekolade i zmiksowac. Wylac na upieczony i ostudzony spod. Ulozyc gruszki na masie czekoladowo - migdalowej.

Piec okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac i podawac najlepiej jeszcze cieple z crème fraîche lub bita smietana. Gotowe :)

sobota, 15 stycznia 2011

Od kilku moglabym jesc czekolada jak zwariowana ;) ale co tam jak sie chce to trzeba jesc! Ta francuska tarta uzaleznia. Jest mocno czekoladowa ale nie za slodka. Plusem jest tez, ze przygotowuje sie ja bez pieczenia. Wiec dla wszystkich tych, ktorzy sie jeszcze piekarnika nie dorobili ;) - czy jest to wogole mozliwe? Polecam ja bardzo! Przepis ze stronki livestyle.com.

Skladniki na forme o srednicy 28 cm:

  • odrobina masla do natluszczenia formy
  • 350 g ciastek czekoladowych lub waniliowych w czekoladzie (z lodowki)
  • 120 g rozpuszczonego masla

Nadzienie:

  • 300 g smietany kremowki
  • 300 g bardzo dobrej jakosci czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 40 g masla
  • 2 lyzki likieru pomaranczowego

Forme wysmarowac odrobina masla, wlozyc do lodowki. Ciasteczka wlozyc do foodprocesora lub blendera. Zmielic na proszek. Dodac maslo i wymieszac. Wcisnac w forme. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki.

Do rondelka z podwojnym dnem wlac smietane kremowke. Podgrzac do momentu pierwszych oznak gotowania (pojawia sie babelki). Natychmiast zdjac z ognia. Dodac czekolade i maslo. Wszystko dobrze zmiksowac. Dodac likier pomaranczowy i wymieszac. Wylac mase do wczesniej przygotowanej formy. Wstawic do lodowki na minimum 3 godziny. Po tym czasie zdjac obrecz formy i kroic nozem wczesniej zatopionym w wodzie. Podawac dobrze schlodzona. Gotowe :)

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Wspominalam Wam juz, ze uwielbiam kokos? Jesli nie to teraz wyznaje moja slaba strone ;) Ta krajanka jest super i smakuje wysmienicie z lodami waniliowymi lub z mrozonymi truskawkami! Bardzo szybkie i proste ciasto. Przepis znaleziony na stronie "Better Homes and Gardens".

Skladniki na tortownice o srednicy 28 cm:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g masla bardzo miekkiego lub stopionego
  • 1 i 1/4 szklanki dzemu truskawkowego

Ponadto:

  • 2 jajka
  • 2 lyzeczki esencji waniliowej
  • 2 i 1/4 szklanki wiorek kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • mrozone truskawki lub lody waniliowe

Tortownice wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia (tylko spod). Nastawic piekarnik na 180°C.

Make przesiac do miski i wymieszac z cukrem. Dodac maslo i wyrobic szybko ciasto. Wklepac je w tortownice. Piec okolo 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Wyjac z piekarnika i odstawic na 10 minut do ostygniecia. W tym czasie przygotowac mase kokosowa. W misce wymieszac kokos z cukrem. Jajka zmiksowac z esencja waniliowa. Wlac do kokosu i wymieszac do polaczenia sie.

Na przestudzonym spodzie rozsmarowac dzem. Posypac masa kokosowa. Piec kolejne 20 minut. Wyjac i wystudzic calkowicie. Zdjac obrecz tortownicy. Podawac z mrozonymi truskawkami lub lodami waniliowymi. Gotowe :)

 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi