Wpisy z tagiem: sliwki

niedziela, 06 marca 2011

Kruche i szybkie ciasto ze sliwkami. Pachnace pomaranczami podczas pieczenia. Kwaskowate sliwki ukryte pod posypka cukru i cynamonu. Bajka :) Przepis znaleziony na blogu White Plate. Polecam bardzo ...

Skladniki na ciasto kruche (na forme o srednicy 22 cm - u mnie owalna):

  • 125 g maki pszennej
  • 125 g schlodzonego masla, pokrojonego w kostke
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 zoltko
  • 1 lyzeczka skorki pomaranczowej, startej

Na wierzch:

  • 500 g sliwek - przepolowionych (ja dalam duze przekrojone na 4 czesci)
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • cukier z cukrem waniliowym do posypania

Piekarnik nagrzac  do temperatury 190°C.

Skladniki na ciasto wymieszac w misce lub polaczyc przy pomocy malaksera. Nalezy pamietac, ze sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrotszym jego wyrabianiu . skladniki powinny sie tylko polaczyc. Ciastem wylepic foremke.

Na wierzchu ulozyc sliwki, posypac cukrem zmieszanym z cukrem pudrem i cynamonem.

Piec okolo 45 - 50 minut. Jesli ciasto sie zrumieni, nalezy przykryc je folia aluminiowa. Po upieczeniu lekko wystudzic i posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

środa, 23 lutego 2011

Czekolada i sliwki to zachcianka, na ktora mialam  dzisiaj ochote ;) Poszukalam i znalazlam. Na blogu white plate (bardzo fajny blog). Ciasto to bardzo przypadlo mi do gustu! Jest czekoladowe, wilgotne, niezbyt slodkie i smakuje super. Sliwki i chrupiaca kruszonka dodaja jeszcze bardziej niesamowitego smaku. Kawaleczki czekolady, ktore rozpuszczaja sie w ustach - niebo w gebie :) polecam upiec ...

Skladniki na tortownice 26 cm:

  • 165 g ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado
  • 280 g maki pszennej
  • 180 g masla
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 lyzki kakao
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 180 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady, polamanej na kawalki
  • 300 g sliwek, wypestkowanych

Tortownice wysmarowac maslem i obsypac bulka tarta. Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C.

Przygotowac kruszonke mieszajac cukier dark muscovado, 3 lyzki masla i 30 g maki. Odstawic na bok.

Reszte masla utrzec z cukrem pudrem, dodac jajka i zmiksowac. Proszek do pieczenia, make, kakao i sol wymieszac w osobnym naczyniu. Ucierajac maslo dodawac na przemian mleko, sypkie skladniki i czekolade. Gotowe ciasto wlac do przygotowanej tortownicy. Poukladac sliwki (przecieciem do dolu). Posypac kruszonka. Wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec okolo 60 minut. Autorka napisala, ze jesli sliwki maja duzo soku czas pieczenia moze sie przedluzyc nawet do 80 minut. Nalezy sprawdzac patyczkiem czy ciasto juz jest upieczone. Jesli ciasto juz jest gotowe wylaczyc piekarnik i otworzyc drzwiczki piekarnika. Ciasto studzic w piekarniku. Kroic po calkowitym ostudzeniu. Gotowe :)

 

czwartek, 10 lutego 2011

A dzis cos niemieckiego i przepysznego ;) ciasto drozdzowe ze sliwkami. To specjalnosc prowincji, w ktorej mieszkalam w niemczech - Rheinland-Pfalz. Ciasto to podaje sie do zupy kartoflanej- smiecznie co nie? - no ale kazdy kraj to obyczaj. Ja kocham to ciasto ponad zycie. Powiem szczerze, ze jako polka jem je bez zupy. Cieple, mieciutkie i aromatyczne moglabym zjesc cale na jeden raz. Ciasto samo w sobie ma bardzo fajna konsystencje, jest miekkie i lekko slodkie. Oryginalnie powinno byc nafaszerowane sliwkami az po brzegi, ja niestety nie moglam kupic wiecej sliwek w poblizszym sklepie bo tylko tyle mieli :) ale i tak jest niesamowite. Przepis pochodzi z ksiegi "Die echte deutsche Küche" Sabine Sälzer i Gudrun Ruschitzka. Musicie je zrobic :)

Skladniki na ciasto o srednicy okolo 30 cm:

  • 400 g maki pszennej
  • 10 g drozdzy suchych (lub dwa razy tyle swiezych, tylko pamietac, ze jesli uzywacie swiezych drozdzy, nalezy zrobic wczesniej rozczyn)
  • 50 g cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g miekkiego masla

Ponadto:

  • 1,8 kg sliwek ( u mnie tylko 1 kg)
  • 50 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Make przesiac do miski. Dodac sol i roztopione maslo. W malym rondelku, podgrzac mleko. Rozpuscic w nim drozdze, dodac cukier i jajko. Zmiksowac. Dodac miksture do maki. Wyrobic gladkie elastyczne ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

Nastawic piekarnik na 200°C. Blache wylozyc papierem do pieczenia.

Sliwki umyc, wypestkowac i kazda pokroic na 8 czesci.

Wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic. Rozwalkowac na placek. Ulozyc sliwki. Posypac zmieszanymi cukrami. Zostawic na okolo 15 minut do podrosniecia. Wstawic do piekarnika i piec okolo 30 minut. Wyjac ostudzic przez kilka minut i podawac jeszcze cieple :) Gotowe ...

niedziela, 02 stycznia 2011

Pyszna, krucha tarta. To kolejna propozycja polaczenia slodkosci z wysmienitym nadzieniem kwaskowatych sliwek i chrupiacym wierzchem! Wloska tarta zwana tez Crostata. Troche z nia pracy, ale warto ;) Przepis znaleziony na stronie The Italian Dish. Polecam i to bardzo ...

Skladniki na spod (forma do tarty z wyjmowanym dnem o srednicy 28 cm):

  • 115 g masla (niesolonego, zimnego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 zoltko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki lodowatej wody

Do miski miksera wlozyc wszystkie skladniki oprocz masla i wody. Wymieszac. Dodac pokrojone na male kawaleczki zimne maslo. Wyrobic jak na kruszonke. Kiedy zaczna sie tworzyc kuleczki dolac wode i wyrobic szybko, tylko do polaczenia sie skladnikow ciasto. Uformowac w rulon, zawinac w folie spozywcza i wlozyc przynajmniej na jedna godzine do lodowki. Po tym czasie wyjac ciasto. Pokroic je w cienkie plastry i wylozyc nimi forme do tarty. Wlozyc ciasto do zamrazarki na czas okolo 10 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C. Wyjac forme z zamrazarki. Wyscielic ja papierem do pieczenia i nasypac fasole lub groch. Piec okolo 15 minut. Wyjac z piekarnika, pozbyc sie papieru z fasola. Wstawic raz jeszcze do piekarnika i piec okolo 5 minut. Wyciagnac z piekarnika i ostudzic.

Skladniki na nadzienie:

  • 8 duzych sliwek
  • 115 g masla (niesolonego)
  • sok z jednej limonki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 lyzeczki brandy sliwkowego, grappy lub wisniowki (u mnie maraschino)
  • 1/4 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/8 lyzeczki soli
  • 3 lyzki maki pszennej
  • 2 lyzki smietany kremowki

Piekarnik nastawic na 190°C.

Sliwki przepolowic, pozbyc sie pestek i kazda polowke przeciac raz jeszcze na pol. Ulozyc na ciescie w dowolnej formie.

Maslo roztopic w malym rondelku. Gotowac na malym ogniu do momentu az maslo bedzie mialo lekko brazowy kolor. Sciagnac z ognia i wlac sok z limonki. Odstawic na bok do ostygniecia.

Zmiksowac jajka z cukrem do uzyskania bardzo bialej prawie sztywnej masy (okolo 5 minut). Dodac ostudzone maslo, brandy, ekstrakt, sol, make i kremowke. Zmiksowac tylko do poleczenia skaldnikow. Wylac miksture na sliwki. Przykryc tarte specjalna pokrywka, tak zeby si enie przypalila podczas pieczenia (jesli ktos nie ma takiej pokrywki folia aluminiowa tez wystarczy ;)).

Piec na najwyzszej polce w piekarniku nagrzanym do 190°C przez okolo 35 minut. Sciagnac folie aluminiowa. Wystudzic okolo 15 minut w formie potem pozbyc sie obreczy formy. Podawac jeszcze ciepla, z chrupiaca skorka. Posypac cukrem pudrem i udekorowac platkami migdalowymi. Gotowe ;)

piątek, 17 grudnia 2010

Propozycja do Akcji "Swiateczne prezenty". Muffinki sa mieciutkie, wilgotne i ze smacznym chrupiacym wierzchem. Przepis znaleziony u Dorotki, zmieniony przeze mnie odrobinke. Ja nadalam im smaku Swiat, dodajac odrobine przyprawy korzennej do wnetrza i cynamonu na wierzch. Wierzcie mi, ze smakuja naprawde super :)

Skladniki na 16 Muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • pol szklanki oleju
  • 1 lyzka przypraw korzennych (do piernikow)
  • 300 g kwasnej smietany
  • 5 duzych sliwek

Ponadto:

  • platki migdalowe
  • kilka lyzeczek cukru
  • 1 lyzeczka cynamonu

Przesiac make do miski, dodac reszte suchych skladnikow. Sliwki umyc i pokroic na male kawaleczki. W drugiej misce wymieszac skladniki mokre. Polaczyc skladniki suche z mokrymi na koncu dodajac sliwki.

Napelniac papilotki do 2/3 wysokosci. Posypac platkami migdalowymi i cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Studzic na kratce. Gotowe ;)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi