Wpisy z tagiem: nutella

wtorek, 06 grudnia 2016

Powiem szczerze, ze nie myslalam, ze te ciasteczka beda tak bosko smakowac ;) Ciasteczka robione z wieloziarnistej maki orkiszowej z dodatkiem miodu i platkow owsianych, przekladane nutella. Pycha!!! Jezeli ktos by nie mial stempli do ciasteczek to nic nie szkodzi, mozna zrobic bez.

Skladniki na okolo 40 ciastek:

  • 60 g platkow owsianych delikatnych
  • 240 g miekkiego masla
  • 100 g cukru pudru
  • 2 lyzeczki miodu
  • 2 zoltka
  • 200 g maki orkiszowej, wieloziarnistej
  • 160 g maki pszennej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 200 g nutelli

Plastik owsiane posiekac nozem. Masio utrzec z cukrem, miodem i zoltkami na puszystka mase. Przesiac maki i dodac z platkami owsianymi, cynamonem i kardamonem. Wszystko zagniesc. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wstawic do lodowki na okolo 30 minut.

Ciasto wyjac z lodowki i porcjami rozwalkowac na posypanej maka stolnicy. Rozwalkowane ciasto powinno miec grubosc okolo 4 mm, tak zeby mozna bylo latwo stemplowac ciasteczka. Wycinac ciasta, stemplowac co drugie ciasto. Ukladac na blaszkach wylozonych papierem do pieczenia. 

Piec okolo 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem.

Ciasteczka wyjac z piekarnika, i smarowac nutella po jednej stronie, przekladac. Mozna dekorowac cukrem pudrem lub czekolada. Ciasteczka mozna tez przekladac ulubiona marmelada. Gotowe ;)

czwartek, 16 czerwca 2011

Znow dluga przerwa w gotowaniu, pieczeniu i wpisami ;) ale lepiej pozno niz wcale! Zaprezentuje dzis przepyszne ciacho, ktore juz robilam chyba z 5 razy. A wiecie dlaczego bo jest boskie w smaku i takie wilgotne i mocno czekoladowe i orzechowe! To wszystko czego mi potrzeba do szczescia ;) A przepis od Dorotki.... polecam bardzo !!!

Skladniki:

  • 120 g miekkiego masla
  • 150 g nutelli
  • 5 jajek
  • 190 g cukru do wypiekow, drobnego
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechow laskowych
  • 1 lyzka ciemnego kakao
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 4 lyzki mleka (60 ml)

UWAGA:

Wszystkie skladniki maja miec temperature pokojowa - to sukces na babke bez zakalca ;)

Maslo utrzec na jasna i puszysta mase (mikserem lub recznie). Stopniowo wsypywac cukier, dalej ucierajac. Stopniowo dodawac nutelle, dalej ucierajac. Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka wbijac po kolei do masy i nadal ucierac. Dodac przesiana make, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Zmiksowac. Bialka ubic na sztywno i delikatnie wmieszac do pozostalej masy. Przelac mase do wczesniej natluszczonej i wysypanej bulka tarta lub kasza manna formy i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Piec w tempreraturze 160°C przez okolo 20 minut, nastepnie temperature podwyzszyc do 170°C i piec kolejne 30 minut, lub dluzej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzic, polac polewa czekoladowa i posypac krokantem.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masla

Czekolade rozpuscic nad kapiela wodna, dodac maslo i wymieszac na jednolita mase. Polac babke. Posypac krokantem i gotowe :)

 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi