Wpisy z tagiem: buleczki

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Mini bagietki z przepisu Marion. Niesamowicie proste do zrobienia i tu dobra wiadomosc dla leniwych :) nie trzeba oczekiwac na wyrastanie. Jak dla poczatkujacych to bomba! O czym bym prawie zapomniala, to powiedziec Wam to, ze sa boskie w smaku i nawet na drugi dzien sa miekkie i pyszne :) Polecam ...

Skladniki na 10 mini bagietek:

  • 500 g maki pszennej
  • 300 ml cieplej wody
  • 20 g drozdzy suchych
  • 3 lyzki roztopionego masla
  • lyzeczka soli
  • lyzeczka cukru
  • ziarna sezamu do posypania

Make przesiac do miski, dodac drozdze, cukier i sol. Wymieszac. W malym rondelku podgrzac wode do letniej temperatury. Wlac do maki, dodac maslo. Wyrobic okolo 10 minut. Ciasto powinno byc bardzo gladkie i lsniace. Blache wyscielic papierem do pieczenia lub jesli macie teflonowa oproszyc lekko maka. Ciasto podzielic na 10 rownych czesci. Ulozyc na blaszce w pewnych odstepach od siebie, buleczki rosna w piekarniku. Naciac ostrym nozem, popryskac woda i posypac ziarnami sezamu. Odstawic na doslownie 5 minut.

Wlozyc do nagrznaego do 190°C piekarnika. Piec okolo 20 minut do lekkiego zarumienienia sie buleczek. Wyjac i wystudzic na kratce. Gotowe :)

wtorek, 11 stycznia 2011

Jak zobaczylam te buleczki na blogu Majanki, myslalam, ze to polskie zwykle buleczki! Jak bylam mala dziewczynka to moja mama zawsze rano przynosila takie wlasnie identyczne z piekarni. Jedlismy je z maselkiem, do tego szklanka mleka ;) mniam mniam. Wbrew pozorom te buleczki sa specjalnoscia francuska ;) Polecam je bardzo...

Skladniki na 20 buleczek:

  • 800 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 30 g drozdzy instant
  • 240 ml mleka
  • 350 ml cieplej wody

Make przesiac z sola do duzej miski, dodac cukier, po srodku zrobic wglebienie. Drozdze rozpuscic w mleku, wlac do dolka, lekko posypac z wierzchu maka i zostawic w temperaturze pokojowej na 15 do 20 minut. Po tym czasie wlac wode, wymieszac formulujac wilgotne, miekkie ciasto. Wyrabiac na stolnicy oproszonej lekko maka przez 8 - 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Wlozyc do miski, przykryc reczniczkiem i zostawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice, lekko ugniesc i zostawic na 5 minut. Nastepnie podzielic na 20 czesci, z kazdej formowac w dloniach kulke, a nastepnie lekko rolowac, by nadac buleczce owalny ksztalt. Wierzch delikatnie posypac maka, ulozyc na blasze w duzyh odstepach. Przykryc reczniczkiem i zostawic na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie buleczkom zrobic gleboki przedzialek, mozna robic kantem reki lub koncem drewnianej lyzki. Ponownie odstawic na 15 minut.

Piekarnik nagrzac do 230°C, na dole umiescic pojemnik zaroodporny z woda. Piec okolo 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac studzic na kratce albo jesc jeszcze cieple ;)

środa, 05 stycznia 2011

To jedyne buleczki, ktore odnalazlam, na ktore nie trzeba oczekiwac. Ciasto sie robi w mgieniu oka, formuje buleczki i do piekarnika ;) Wbrew pozorom smakuja naprawde super i nawet na drugi dzien pozostaja swieze ;) Polecam je bardzo jesli ktos nie ma czasu na wyrastanie ciasta! Przepis znaleziony u Marion!

Skladniki na 20 buleczek:

  • 1 kg maki pszennej
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 40 g drozdzy instant
  • 6 lyzek oleju
  • 600 ml cieplej wody

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny
  • ziarna do posypania

Nastawic piekarnik na 190°C.

Make pszesiac do miski. Dodac sol i cukier. Wymieszac. Dodac olej. W cieplej wodzie rozpuscic drozdze i wlac do maki. Wyrobic miekkie i gladkie ciasto. Wyrabiac do momentu az bedzie latwo odchodzilo ode reki lub od brzegow miski miksera.

Formowac kulki i ukladac w pewnej odleglosci od siebie na blaszce oproszonej maka. Buleczki ladnie rosna podczas pieczenia. Posmarowac jogurtem naturalnym i posypac ziarnami.

Piec okolo 25 minut do zarumienienia sie buleczek. Wyjac ostudzic na kratce. Gotowe ;)

niedziela, 02 stycznia 2011

Mieciutkie i pulchniutkie buleczki. Ja je nadzialam powidlami z Guayaby, bo tu gdzie mieszkam mozna ja dostac wszedzie i na dodatek bardzo tanio. Zdrowa i niezbyt slodka. Tak oryginalnie buchty powinno sie podawac z sosem waniliowym ale u mnie tym razem posypane platkami migdalowymi i cukrem. Przepis na buleczki od Dorotus.

Skladniki na 16 buleczek:

  • 500 g maki pszennej
  • 10 g drozdzy instant
  • 275 ml mleka
  • 60 g masla, roztopionego
  • 1 jajko
  • 5 lyzek cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • skorka otarta z jednej cytryny
  • powidla jakie kto lubi lub ma akurat w domu

Dodatkowo:

  • platki migdalowe do posypania
  • kilka lyzeczek cukru
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowac dwie tortownice o srednicy 24 cm, spody wylozyc papierem do pieczenia.

Make przesiac do miski miksera. Dodac drozdze i wymieszac. Jajko roztrzepac z mlekiem, skorka otarta z cytryny i cukrem. Dodac maslo i sol. Wszystko wlac do maki i zagniesc miekkie elastyczne ciasto. Odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto krotko wyrobic, podzielic na 16 czesci. Z kazdej czesci zrobic kulke, ktora rozplaszczyc w dloni, w srodek nalozyc lyzeczke powidel i sklajac. Ukladac ciasno w trotownicy zlaczenieniami do dolu. Przykryc sciereczka i pozostawic cieplym miejsu do podwojenia objetosci.

Przed samym pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac platkami migdalow i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 25 minut. Do lekkiego zarumienienia. Wyjac i wystudzic na kratce. Gotowe ;)

środa, 29 grudnia 2010

Nigdy wczesniej nie slyszalam o slonych sconsach ;) ale powiem szczerze, ze mi bardzo smakowaly. Swiezo upieczone z maslem - mniam! Na dodatek szybkie do zrobienia. To jest to co lubie ;) Przepis Dan Lepard podany w Weekendowej Piekarni! Warto wyprobowac...

Skladniki na 10 sconsow:

  • 200 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki proszku musztardowego (u mnie 3 lyzki musztardy dijon)
  • 25 g bardzo miekkiego masla
  • peczek pietruszki, posiekanej na drobno
  • 170 g sera cheddar, grubo startego
  • 1 duze jajko
  • 100 ml zimnego mleka
  • 50 ml zimnej smietanki kremowej
  • ziarna slonecznika i siemienia lnianego

Nagrzac piekarnik do 200°C.

Make z proszkiem  i sola wymieszac w misce. Wetrzec maslo i musztarde. Wsypac pietruszke i ser. W osobnym naczyniu lekko ubic bialko jaja, mleko i smietane, wlac do maki i wszystkie skladniki polaczyc.

Lekko wyrobic na omaczonym blacie, rozplaszczyc na grubosc okolo 2 cm i wycinac szklanka skonsy.

Zoltko rozmieszac z odrobina wody, skonsy ulozone na blasze z papierem do pieczenia posmarowac zoltkiem i posypac nasionami.

Piec okolo 15 - 20 minut na srodkowej polce piekarnika. Wyjac i jesc jeszcze cieple. Gotowe ;)

środa, 01 grudnia 2010

Zeby pozbyc sie nadmiaru jogurtu z lodowki postanowilam zrobic buleczki na jogurcie! Powiem Wam tylko jedno, ze sa pyszne. Maja taki lekko kwaskowaty smak. Ciasto sie przygotowuje w wiekszosci wieczorem a rano tylk sie chwile czeka i do piekarnika. Na sniadanie jak znalazl! Przepis znaleziony na blogu Atinki, a pochodzacy z Piekarni Tatter :) polecam bo sa naprawde smaczne ...

Skladniki na 15 malych buleczek:

  • 60 ml wody
  • 60 g masla
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 450 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka soli

Do rondelka wlac wode, dodac maslo i mieszajac podgrzac na malym ogniu. Gdy maslo sie rozpusi, dodac jogurt i podgrzewac do temperatury 40°C.

W duzej misce polaczyc przesiana make z drozdzami, sola i cukrem. Calosc zalac ciepla mikstura jogurtowa, wbic jajko i wszystko dobrze wymieszac. Potem zagniesc gladkie, nieco lepkie i luzne ciasto. Pozostawic do wyrosniecia na 1 i 1/2 godziny, w tym czasie ciasto bardzo szybko przyrasta, wiec nalezy je skladac co pol godziny.

Wyrosniete ciasto podzielic na 15 czesci i uformowac okragle buleczki. Ukladac je na naoliwionej blasze, zlaczeniem do dolu. Przykryc sciereczka  i wlozyc do duzego foliowego worka. Nastepnie calosc umiescic w lodowce. Pozostawic na cala noc.

Nastepnego dnia okolo 30 - 45 minut przed pieczeniem, wyjac buleczki z lodowki i zostawic do ogrzania. Przed wlozeniem do piekarnika buleczki nalezy naciac na krzyz.

Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 190°C, przez okolo 20 - 25 minut, az sie lekko zeloca. Wyjac i studzic na kratce.

 

poniedziałek, 29 listopada 2010

W Weekendowej Piekarni zawsze mozna znalezc cos ladnego i smacznego. Mam dzis w domu coreczke mojej przyjaciolki i postanowilam je zrobic razem z nia. Wiecie ile frajdy miala Lara podczas przygotowywania i jedzenia buleczek. Po wyciagnieciu ich z piekarnika powiedziala: "die sind aber gut geworden - ale one to dobre wyszly" usmialam sie jak nie wiem, bo ona ma zaledwie 4 latka. Przepis na buleczki maslane koniczynki podany przez Amber ale pochodzace z ksiazki J. Hamelmana "Bread: Book of Techniques and Recipes".

Skladniki na 12 buleczek:

  • 500 g maki pszennej
  • 230 g wody
  • 1 duze jajko
  • 40 g miekkiego masla
  • 2 lyzki cukru
  • 3 lyzki mleka w proszku
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka drozdzy instant

Ponadto:

  • dwie lyzki roztopionego masla do posmarowania buleczek i foremek

Wszystkie skladniki umiescic w misce miksera z hakiem i mieszac, az wszystko sie polaczy - okolo 3 minut. Zwiekszyc predkosc mikresa i mieszac do wiekszego rozwiniecia glutenu - okolo 7 minut.  Ciasto umiescic w lekko naoliwionej misce, przykryc i zostawic do fermentacji na 1 godzine lub do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto podzielic na 12 czesci. I kazda czesc na trzy czesci formulujac 3 kuleczki.

Posmarowac foremki do muffinek maslem. Do kazdek foremki wlozyc po trzy kuleczki. Przykryc reczniczkiem i odstawic raz jeszcze do wyrosniecia. Na okolo 1 i 1/2 godziny.

I tak powinny wygladac napuszone...


Wyrosniete kulki ciasta posmarowac roztopionym maslem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Po upieczeniu forme z ciastem odwrocic i wyjac buleczki. Gotowe :)

 

Raz ujrzalam i od razu wiedzialam, ze je musze zrobic! Po pierwsze kocham mak i wszystko co z nim zwiazane :) jedyne co mnie tylko przeraza, ze tu gdzie mieszkam kosztuje on majatek. Ale od czasu do czasu sobie pozwole na jakis wypiek z jego udzialem. Buleczki maja bardzo maslany smak i sa super miekkie. Warto wyprobowac ten przepis. Dla zachecenia powiem Wam, ze nie ma potrzeby oczekiwania az tak dlugo na wyrosniecie ciasta ;) Przepis znaleziony na  szwajcarskiej stronie www.swissmilk.ch...

Skladniki na dwa kwiaty (12 buleczek):

  • 500 g maki pszennej
  • 50 g maku (suchego)
  • 2 lyzeczki soli
  • 10 g drozdzy instant
  • 2 lyzeczki cukru
  • 100 g masla
  • 300 ml mleka

Ponadto:

  • 1 zoltko wymieszane z 1 lyzka slodkiej smietanki
  • suchy mal do posypania

Make przesiac do miski. Dodac suchy mak i sol i razem wymieszac. Maslo roztopic, przestudzic. Dodac letnie mleko i cukier. Dodac drozdze i wymieszac na jednolity plyn. Wlac do maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na 12 rownych czesci. Buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, tak aby powstaly dwa kwiaty. Przykryc.


W tym momencie wlaczyc piekarnik i nagrzac do 180°C. Kiedy piekarnik osiagnie temperature 180°C nalezy posmarowac buleczki jajkiem roztrzepanym ze smietanka i posypac makiem.

Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 30 minut do lekkiego zarumienienia. Studzic na kratce.

Do tego podawac aromatyczne maslo np.: z otarta skorka z cytryny lub pomaranczy lub tez wymieszanym z cynamonem. Mniam ;)

 

 

 

wtorek, 23 listopada 2010

Mieciutkie, puszyste i pachnace maselkiem buleczki sniadaniowe! Szybkie i latwe do zrobienia. Smakuja super z samym maselkiem lub z dzemem. Do szklanki mleka, herbatki czy kawy! Pyszne :) przepis od Dorotus76. Bardzo polecam!

Skladniki na 15 srednich buleczek:

  • 1 i 1/4 szklanki cieplego mleka
  • 7 g drozdzy instant
  • 2 lyzki cukru
  • 1 jajko
  • 30 g stopionego masla
  • 1 lyzeczka soli
  • 3 i 3/4 szklanki maki pszennej

Ponadto:

  • 1 lyzka roztopionego masla do posmarowania buleczek

Mleko lekko podgrzac. Wsypac suche drozdze i cukier, wymieszac. Dodac przesiana make, sol i maslo. Wyrobic ciasto. Bedzie dosc luzne ale nie dosypywac wiecej maki, ciasto nie moze byc twarde. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie raz jeszcze wyrobic i podzielic na 15 czesci. Formowac kulki i klasc na wylozonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawic do napuszenia. Nagrzac piekarnik do 190°C. Przed pieczeniem posmarowac buleczki stopionym maslem. Piec okolo 15 do 20 minut do momentu az buleczki sie zarumienia. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi