Wpisy z tagiem: serniki na zimno

piątek, 25 lutego 2011

Mniam mniam ;) ale to bylo pyszne! Dzieki Dorotce z Moich wypiekow, wykorzystalam truskawki z lodowki i otrzymalam w zamian wysmienity serniczek deserowy. Troche mnie zdziwilo, ze sie nazywa sernik mimo, ze nie ma sera w skladzie :) U mnie na zdjeciach jeszcze nie tak zwarty jak powinien byc, a powodem bylo to, ze nie moglam sie doczekac jego sprobowania :) Polecam ...

Skladniki na spod:

  • 150 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g orzechow wloskich
  • 40 g masla

Wszystkie skladniki umiescic w foodprocesorze i zmiksowac na mokry piasek. Tortownice o srednicy 21 cm (u mnie 25 cm) wylozyc papierem do pieczenia, mase ciastkowa wcisnac w spod, wyrownac.

Skladniki na mase:

  • 500 g swiezych truskawek
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka smietany kremowki
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 lyzki cukru (mozna dodac wiecej lub mniej, wszystko zalezy od slodkosci truskawek)
  • 3 lyzki zelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Zelatyne rozpuscic w goracej wodzie. Wszystkie skladniki umiescic w blenderze i zmiksowac na gladka mase. Wylac na spod ciasteczkowy i wlozyc do lodowki do stezenia. Przed podaniem udekorowac. Kroic nozem zamoczonym w cieplej wodzie. Gotowe :)

niedziela, 23 stycznia 2011

Juz wiele razy przeze mnie robiony i nie tylko z brzoskwiniami :) Serniczek jest taki jakis nietypowy ale smaczny. Zimny prosto z lodowki do kawy mrozonej, u mnie jak znalazl na te upaly :) Przepis od Arabeski!

Skladniki na 2 male serniczki lub jeden duzy:

  • 1 litr mleka
  • 250 g masla
  • 1 szklanka kwasnej smietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3 cukry waniliowe

Na spod:

  • 250 g ciastek maslanych lub dowolnych
  • 100 g masla

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwin
  • tortengus lub dowolna galaretka

Przygotowac spod. Ciastka wlozyc do malaksera lub food procesora i zmielic. Jesli ktos nie ma tych dwoch maszynek mozna tez ciastka wlozyc do worka i rozkruszyc je rekoma lub walkiem do ciasta. 100 g masla rozpuscic i wymieszac z ciastkami. Jesli uzywacie dwoch malych tortownic nalezy podzielic mieszanke na pol. Wbic mieszanke w dno tortownicy. Wlozyc na okolo 30 minut do lodowki.

Mleko zagotowac. Jajka roztrzepac ze smietana, najlepiej mikserem, aby powstala jednolita masa. Tak powstala mieszanke wlac na wrzace mleko. Podgrzewac az zetnie sie to na twarog od czasu do czasu mieszajac. Odcedzic na drobnym sitku i wystudzic.

250 g masla utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase. Dodac w trzech partiach ostudzony twarog i cukier waniliowy. Trzy polowki brzoskwin zmiksowac w blenderze. Dodac do masy serowej. Zmiksowac.Wylozyc mase na przygotowany schlodzony spod. Reszte brzoskwin pokroic na mniejsze kawalki i ulozyc na masie serowej.

Przygotowac ulubiona galaretke lub Tortengus i wylac lekko przestudzony na brzoskwinie. Wlozyc do lodowki do schodzenia. Kroic nozem zamoczonym w wodzie. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi