Wpisy z tagiem: serek kremowy

sobota, 29 stycznia 2011

Bardzo swiezy i bardzo pyszny sernik na zimno. Smakuje super orzezwiajacy, lekko kwaskowaty o bardzo nietypowym spodzie, ktory nadaje mu charakterystycznego smaku. Mi bardzo przypadl do gustu. Nastepna dobra cecha jest fakt, ze sie go bardzo szybko przygotowuje :) Przepis znaleziony na stronie english.cri.cn. Warto wyprobowac...

Skladniki na spod kokosowy:

  • 100 g wiorek kokosowych
  • 200 g ciastek digestive, pokruszonych
  • 100 g platkow owsianych
  • 150 g masla

Wiorki kokosowe wysypac na patelnie i lekko je przyrumienic. Wsypac do miski. Dodac pokruszone ciastka i platki owsiane. Na tej samej patelni rozpuscic maslo. Wlac do miski. Wszystko razem wymieszac. Przelozyc do wylozonej folia spozywcza tortownicy o srednicy 24 cm. Wstawic do lodowki.

Skladniki na mase serowa:

  • 450 g serka kremowego
  • 200 g cukru pudru
  • skorka i sok z 4 limonek
  • 4 marakuje
  • 450 ml smietany kremowki

Serek kremowy zmiksowac na gladko. Dodac cukier puder i ubic na jednolita mase. Wlac sok z limonki, skorke z limonek i ziarna z maracuji. Mozna zostawic odrobinke ziarenek i skorki do ozdobienia. Zmiksowac wszystko na gladka mase. W osobnej misce ubic kremowke na sztywno. Dodac do masy serowej i delikatnie wymieszac. Tak gotowa mase wylac na przygotowany spod. Schlodzic przez okolo 3 godzin w lodowce, albo najlepiej przez noc. Gotowe :)

sobota, 06 listopada 2010

Dzis na obiad cos lekkiego i pysznego! Z przepisu Asi z Kwesti Smaku, troche przeze mnie zmodyfikowanym! Asia podaje ten przepis z dodatkiem serka koziego, ale tu gdzie mieszkam nie ma do niego dostepu ni do naszego polskiego bialego sera! Ten fakt sklonil mnie do sprobowania zrobienia wlasnego sera i wyszlo :) ale ten przepis podam przy najblizszej okazji!

Skladniki na dwie porcje:

  • 12-14 muszli duzych
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 maly baklazan
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • 12-14 lyzeczek serka smietankowego
  • swieze listki bazyli i oregano
  • pieprz, sol, pieprz cayenne
  • parmezan do posypania
  • kilka listkow bazyli do ozdobienia

Cebule i czosnek posiekac w kosteczke. W duzej patelni podgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Zeszklic cebule i czosnek do zrumienienia uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Przyprawic pieprzem i przelozyc do miseczki. Baklazan i pomidory pokroic w kosteczke. W tej samej patelni podgrzac pozostale 2 lyzki oliwy z oliwek i podsmazyc w niej baklazana z pomidorami. Dodac bazylie, oregano i cebule z czosnkiem. Doprawic pieprzem cayenne.

Makaron ugotowac al dente, odcedzic i nadziewac baklazanem. Na kazda muszle nalozyc lyzeczke serka smietankowego i posypac parmezanem. Udekorowac listkami bazyli.

Przepyszne i co najwazniejsze proste i lekkie danie. Bardzo polecam!

 


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi