Wpisy z tagiem: kokos

niedziela, 30 października 2011



Ojej znow mnie tu wieki nie bylo! Ostatnimi czasy nie mam czasu - moj zwiazek zakonoczony, nowe zycie zaczete, duzo pracy uff... ;) ale juz niedlugo powinno sie wszystko skonczyc i bede miala wiecej czasu dla bloga i dla mojej pasji!!! Dzis prezentuje ciasto dla Bogow i wielbicieli czekolady i kokosu. Przepis zaczerpniety z bloga Dorotki i malymi zmianami w proporcjach i wykonaniu kremu! Polecam wszystkim bo ciacho jest naprawde boskie, wilgotne mocno czekoladowe z posmakiem kokosu i ten krem ach trzeba go wyprobowac!

Skladniki na ciasto:

  • 55 g gorzkiej czekolady (70% - ja dalam Lindt, polamanej na kawalki)
  • 85 g ciemnego kakao
  • 200 ml wrzacej wody
  • 145 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g masla
  • 200 g drobnego cukru do wypiekow
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej

Skladniki na krem:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
  • 4 lyzki Likieru Kokosowego Malibu

Skladniki na polewe:

  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

 

Czekolade i kakao umiescic w miseczce, zalac wrzaca woda. Wymieszac, do rozpuszczenia sie czekolady i uzyskania gladkiej masy. Przestudzic.

Make, sode, proszek i sol przesiac.

Oba cukry wsypac do misy miksera i wymieszac. Dodac do nich roztopione maslo, krotko zmiksowac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do uzyskania puszystej masy.

Powoli wlewac mleko kokosowe, na przemian z przestygnieta czekolada, zmiksowac. Dodac przesiane suche skladniki (maka, soda, proszek do pieczenia i sol), zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow.

Tortownice o srednicy 24 cm wylozyc papierem do pieczenia. Przelac gotowa mase. Piec w temperaturze 180°C przez okolo 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac ciasto z piekarnika i wystudzic calkowicie.

Zimne ciasto przekroic wzdluz. 

Smietane kremowke ubic dodajac stopniowo cukier puder, pod koniec ubijania dodac serek mascarpone i ubic wszystko razem. Dodac wiorki kokosowe i likier Malibu, delikatnie wymieszac. Wylozyc krem na dolna czesc ciasta, nalozyc gorna czesc i wstawic do lodowki. 

Przygotowac polewe czekoladowa. Czekolade polamac na kawalki. Mleko kokosowe doprowadzic do wrzenia i zalac nim czekolade. Wymieszac do uzyskania jednolitej masy. Lekko wystudzic i wylac na ciasto. Mozna udekorowac wiorkami kokosowymi. Gotowe :)

piątek, 18 marca 2011

Te ciasteczka pochodza z czasow I Wojny Swiatowej. Legenda mowi, ze ciasteczka robione byly przez zony zolnierzy Australijskich i Nowozelandzkich, ktorzy walczyli na wojnie w Europie. Mialy one byc tak stworzone, zeby przetrwaly dluga podroz z Austarii do Europy. Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Ciasteczka sa pyszne, chrupiace i przechowywane w zamknietym naczyniu, zachowuja dlugo swiezosc. Polecam, bo sa naprawde smaczne. Przepis zaczerpniety ze strony www.nzwomansweekly.co.nz ...

Skladniki na 32 ciasteczka:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka wiorek kokosowych
  • 2 szklanki platkow oswianych (ja zmieszalam polowe gorskich i polowe blyskawicznych)
  • 125 g masla
  • 2 lyzki golden syrupu lub plynnego miodu
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 3 lyzki wrzacej wody

Nastawic piekarnik do temperatury 180°C.

W misce wymieszac make, cukier, wiorki kokosowe i platki owsiane. Zrobic w srodku dolek. W malym rondelku rozpuscic maslo i miod. Sode oczyszczona wymieszac z wrzaca woda. Wlac mieszanke maslana i rozpuszczona sode do dolka. Wymieszac wszystko dobrze. Formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego. Ukladac na blaszce do ciasteczek lub jesli ktos nie ma takiej specjalnej, wylozyc blaszki papierem do pieczenia. Kazda kuleczke rozplaszczyc odrobinke. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 15 minut. Ciasteczka powinny miec zloto - brazowy kolor. Po upieczeniu ciasteczek wystudzic na kratce. Podawac ze szklanka mleka. Gotowe :)

 

piątek, 18 lutego 2011

Dla milosnikow kokosu i kuleczek rafaello ;) czyli przede wszystkim mnie na pierwszym miejscu! Ciasto troche nietypowe, bez pieczenia bez dluzszych przygotowan, ale za to jakie cudowne :) kocham je od pierwszego razu kiedy je zrobilam. Mowie Wam sprobujcie i nigdy wiecej nie bedziecie chcieli jesc innego ciasta o smaku kokos! Przepis mam juz od dawna, zapisany w zeszycie. Niestety nie wiem skad i nie mam pojecia czyjego autorstwa. Z gory przepraszam ale i dziekuje "komus" za ten cudowny przepis. Jedno wiem, ze zmienilam cherbatniki Leibnitz na ciasteczka kokosowe :)

Skladniki:

  • 1 litr mleka
  • 4 zoltka
  • 4 lyzki maki ziemniaczanej
  • 4 lyzki maki pszennej
  • 150 g wiorek kokosowych
  • 4 cukry waniliowe
  • szklanka cukru
  • 250 g masla

Ponadto:

  • 100 g kokosu
  • 300 g ciasteczek kokosowych

Zoltka ubic z cukrem waniliowym i 4 lyzkami cukru. Dodac obie maki i 250 ml mleka. Zmiksowac. Pozostale mleko wlac do garnka, wsypac reszte cukru i wiorki kokosowe. Zagotowac. Zdjac z gazu i wlac mase jajeczna, caly czas mieszajac. Postawic raz jeszcze na gazie i mieszajac zagotowac. Zdjac i ostudzic co jakis czas mieszajac.

W miedzyczasie przyrumienic pozostale wiorki kokosowe.

W duzej misce ubic maslo na puch. Dodawac partiami ostudzony budyn kokosowy, za kazdym razem bardzo dobrze miksujac.

Ciasteczka kokosowe ulozyc na dnie duzej formy. Wylozyc 1/3 ilosci kremu, rozsmarowac. Powtorzyc czynnosc, zakanczajac na kremie. Posypac przyrumienionymi wiorkami kokosowymi. Mozna tez zrobic jakis wzorek. Wlozyc do lodowki na kilka godzin, lub na cala noc. Podawac. Gotowe :)

wtorek, 15 lutego 2011

Z okazji Walentynek przygotowalam jeszcze ciasto kokosowe w ksztalcie serca, nadziane kremowka waniliowa i kawaleczkami mango, zeby tego bylo malo ciasto jest polane lukrem z ziarnami marakuji. Uffff - bombowe polaczenie :) ale jakie pycha! Przepis znaleziony na stronie www.taste.com.au. Ciasto mozna przygotowac nie tylko w formie serca i tez na inne okazje :)

Skladniki na ciasto:

  • 125 g miekkiego masla
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 wiorek kokosowych
  • 1 i 1/4 maki pszennej
  • 1 szklanka maslanki

Skladniki na nadzienie:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 1 mango, obrane ze skorki i pokrojone w kosteczke

Skladniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 g stopionego masla
  • 2 marakuje (ziarna)

Nagrzac piekarnik do 180°C. Wysmarowac tluszczem forme serca o srednicy 25 cm i 6 cm wysokosci. Wyscielic podloze papierem do pieczenia.

Maslo ubic mikserem recznym na puszysta mase. Dodac cukier i ubijac. Wbic jajka. Zmiksowac do poleczenia sie skladnikow. W dwoch partiach dodac kokos, przesiana make i maslanke. Wszystko ubic do powstania jednolitej masy. Przelac ciasto do formy i wlozyc do piekarnika.

Piec okolo 30 - 40 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest juz gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic okolo 5 minut w formie. Wyjac z formy i ostudzic calkowicie.

Kremowke ubic z cukrem waniliowym na sztywno. Dodac kawaleczki mango i delikatnie wymieszac.

Ostudzone ciasto przekroic na dwie czesci. Na dolna czesc nalozyc krem i przykryc gorna czescia.

Wszystkie skladniki na lukier dobrze zmiksowac. Wylac na wierzch. Schlodzic w lodowce przez kilka godzin. Kroic bardzo ostrym nozem i delektowac sie tropikalnym smakiem :)

poniedziałek, 07 lutego 2011

Muffinki czekoladowe z dodatkiem soczystych mango ;) Wilgotne i mocno czekoladowe! Mango dodaje im egzotycznego smaku. Powiem szczerze, ze za mango nigdy nie przepadalam ale tu jadlam takie prosto z drzewa i mi posmakowaly, a ze wlasnie sie zaczal sezon na mango wiec postanowilam je jakos wykorzystac. Jako polaczenie z muffinkami i czekolada smakowalo bombowo. Przepis na muffinki od Nigelli, ja tylko dodalam kawaleczki mango do srodka! Teraz jeszcze male wyjasnienie: roznica miedzy mango i manga jest taka, ze mangos sa mniejsze a mangas wieksze! Ale smak maja identyczny :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na okolo 15 mnuffinek:

  • 250 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzki kakao dobrej jakosci
  • 175 g cukru
  • 150 g czekoladowych groszkow (u mnie posiekana czekolada)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duze jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
  • 2 duze mango, obrane i pokrojone w kosteczke

W jednej misce wymieszac przesiana make, proszek do pieczenia, sode oczyszczona, kakao, cukier i czekolade. W drugiej misce zmiksowac mleko, olej, jajko i wanilie. Mango obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Wlac mokre skladniki do miski z suchymi skladnikami. Wymieszac szybko, dodac mango i wymieszac raz jeszcze tylko do polaczenia sie skladnikow. Przlozyc do foremki na muffinki, wczesniej wylozonej papilotkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 do 25 minut. Wyjac i wystudzic na kratce. Mozna dekorowac czekolada i kawaleczkami mango! Gotowe :)

A tu jeszcze inne polaczenia: truskawki, kokos, platki migdalowe i mangos.

sobota, 29 stycznia 2011

Bardzo swiezy i bardzo pyszny sernik na zimno. Smakuje super orzezwiajacy, lekko kwaskowaty o bardzo nietypowym spodzie, ktory nadaje mu charakterystycznego smaku. Mi bardzo przypadl do gustu. Nastepna dobra cecha jest fakt, ze sie go bardzo szybko przygotowuje :) Przepis znaleziony na stronie english.cri.cn. Warto wyprobowac...

Skladniki na spod kokosowy:

  • 100 g wiorek kokosowych
  • 200 g ciastek digestive, pokruszonych
  • 100 g platkow owsianych
  • 150 g masla

Wiorki kokosowe wysypac na patelnie i lekko je przyrumienic. Wsypac do miski. Dodac pokruszone ciastka i platki owsiane. Na tej samej patelni rozpuscic maslo. Wlac do miski. Wszystko razem wymieszac. Przelozyc do wylozonej folia spozywcza tortownicy o srednicy 24 cm. Wstawic do lodowki.

Skladniki na mase serowa:

  • 450 g serka kremowego
  • 200 g cukru pudru
  • skorka i sok z 4 limonek
  • 4 marakuje
  • 450 ml smietany kremowki

Serek kremowy zmiksowac na gladko. Dodac cukier puder i ubic na jednolita mase. Wlac sok z limonki, skorke z limonek i ziarna z maracuji. Mozna zostawic odrobinke ziarenek i skorki do ozdobienia. Zmiksowac wszystko na gladka mase. W osobnej misce ubic kremowke na sztywno. Dodac do masy serowej i delikatnie wymieszac. Tak gotowa mase wylac na przygotowany spod. Schlodzic przez okolo 3 godzin w lodowce, albo najlepiej przez noc. Gotowe :)

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Wspominalam Wam juz, ze uwielbiam kokos? Jesli nie to teraz wyznaje moja slaba strone ;) Ta krajanka jest super i smakuje wysmienicie z lodami waniliowymi lub z mrozonymi truskawkami! Bardzo szybkie i proste ciasto. Przepis znaleziony na stronie "Better Homes and Gardens".

Skladniki na tortownice o srednicy 28 cm:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g masla bardzo miekkiego lub stopionego
  • 1 i 1/4 szklanki dzemu truskawkowego

Ponadto:

  • 2 jajka
  • 2 lyzeczki esencji waniliowej
  • 2 i 1/4 szklanki wiorek kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • mrozone truskawki lub lody waniliowe

Tortownice wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia (tylko spod). Nastawic piekarnik na 180°C.

Make przesiac do miski i wymieszac z cukrem. Dodac maslo i wyrobic szybko ciasto. Wklepac je w tortownice. Piec okolo 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Wyjac z piekarnika i odstawic na 10 minut do ostygniecia. W tym czasie przygotowac mase kokosowa. W misce wymieszac kokos z cukrem. Jajka zmiksowac z esencja waniliowa. Wlac do kokosu i wymieszac do polaczenia sie.

Na przestudzonym spodzie rozsmarowac dzem. Posypac masa kokosowa. Piec kolejne 20 minut. Wyjac i wystudzic calkowicie. Zdjac obrecz tortownicy. Podawac z mrozonymi truskawkami lub lodami waniliowymi. Gotowe :)

czwartek, 06 stycznia 2011

Kolejne polaczenie slodkosci z kwaskowoscia ;) pyszne lekkie ciasto przygotowane na bazie Crème fraîche do tego kwasne wisnie i slodko - kwasny wierzch z kokosu, cukru i Crème fraîche! Ciasto pycha na slodko jak i na drugi dzien, kiedy wszystkie smaki sie przegryza. Niebo w gebie powiem Wam tylko tyle! Przepis znaleziony w gazetce "LECKER" wydawanej przez KOCHEN UND GENIESSEN. Polecam z calego serca!

Skladniki na tortownice o srednicy 28 cm:

  • 1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
  • 450 g Crème fraîche
  • 150 g miekkiego masla
  • 240 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 160 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 g kokosu

Dodatkowo na dekoracje:

  • kokos
  • wisnie

Tortownice wysmarowac maslem i oproszyc maka. Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C.

Wisnie wyjac na sitko i odsaczyc. Ubic maslo i 160 g cukru na puszysta mase, dodac sol i zmiksowac. Wbijac jajka jedno po drugim. za kazdym razem ubijac. Dodac 150 g Crème fraîche. Make i proszek do pieczenia przesiac do masy maslanej. Zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow. Wlac do tortownicy i wyrownac. Wisnie zmieszac z pol szklanki kokosu i rownomiernie poukladac na ciescie. Piec okolo 30 minut do momentu az kokos ladnie sie przyrumieni.

Pozostaly cukier, kokos i Crème fraîche wymieszac na jednolita mase. Mase wylozyc na ciasto i piec kolejne 20 minut.

Wyjac z piekarnika i ostudzic. Na dekoracje obtoczyc kilka wisni w kokosie i wysypac na wierzch. Gotowe ;)

niedziela, 14 listopada 2010

Chyba kazdy z nas juz mial podobny problem, a mianowicie co zrobic z pozostalymi bialkami? I chyba kazdy z nas zna to ciasto :) na wielu blogach jako ciasto szklankowe a ja go pamietam jako "Pieguska". Bardzo smaczne, pelne bakali i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Przepis zaczerpniety z forum cincin podany przez BeateSz. troche przeze mnie zmieniony. Polecam !

Skladniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka bialek (u mnie 10)
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1/3 szklanki wiorek kokosowych
  • 2/3 szklanki platkow migdalowych
  • 2/3 szklanki calych orzechow laskowych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki masla (wczesniej roztopionego i ostudzonego)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubic na sztywno. Dodawac cukier i dalej ubijac. Dodac przesiana make z proszkiem i reczte skladnikow. Starannie wymieszac.

Piekarnik nagrzac do 220°C. Ciasto wlac do formy (mozna piec w keksowce, u mnie trotownica z dymkiem). Piec okolo 50 minut! W trakcie pieczenia sprawdzic czy gora nie lapie zbyt szybko koloru. Jesli by tak bylo przykryc folia aluminiowa. Ciasto po upieczeniu wyjac z piekarnika i odstawic do wystygniecia. Dekorowac czekolada biala i deserowa. Mozna na dodatek zrobic male piegi z obydwu czekolad :) ! Gotowe ...


poniedziałek, 08 listopada 2010


Od kiedy ujrzalam zdjecie tych rogalikow na blogu Palachinki, chcialam je wybrobowac :) Jako dziewczynka bylam z rodzicami w Czechach i cos takiego podobnego tam jadlam. Nie przypominam sobie czy to tez byly rogaliki, ale jakos mnie ciagnelo do ich zrobienia! Wiecie co czulam jedzac je? - ten sam smak, ktory pamietalam z pobytu w Czechach :) ! Niesamowite uczucie ... Polaczenie kokos i kakao hmnnn.... to lubie. Sa troche pracochlonne ale jak dla mnie bylo warte :)

Starter:

  • 250 ml mleka
  • 2 lyzki cukru
  • 7 g drozdzy instant

Do miseczki o pokemnosci 500 ml wlac 250 ml cieplego mleka, dodac cukier i drozdze. Wymieszac i przykryc sciereczka. Odstawic w cieple miejsce do podwojenia wielkosci.

Skladniki na ciato:

  • 3 jajka
  • 250 ml oleju slonecznikowego
  • 4 lyzki kakao
  • 150 g wiorek kokosowych
  • okolo 1 kg maki pszennej

Jajka ubic mikserem az powstanie biala piana. Wlewac cieniutkim strumieniem olej caly czas miksujac. Dodac STARTER i delikatnie wymieszac.

Przygotowac dwie duze miski. Gotowa mieszanke jajeczna podzielic na pol i przelac jedna polowe do jednej i druga polowe do drugiej miski. Do jednej z misek wsypac 4 lyzki kakao i tyle maki, zeby przy zagniataniu ciasta powstalo elastyczne ale nie za twarde ciasto. Do drugiej miski wsypac 150 g wiorek kokosowych i znow dosypywac tyle maki, aby powstalo gladkie, elastyczne ciasto. Obie miski przykryc czysta sciereczka i odstawic na chwile do odpoczecia (ja odczekalam 20 minut).

Po tym czasie oba ciasta podzielic na cztery kule.


Wziac jedna ciemna kule i rozwalkowac ja na okrag o grubosci 3-4mm (ja sobie pomoglam dnem tortownicy).

Nastepnie w ten sam sposob rozwalkowac nastepna kule i nalozyc ja na ciemny okrag.


Za pomoca noza do pizzy podzielic okrag na 8 czesci (trojkatow). Trojkaty zwijac wzdluz dluzszego boku, tak aby powstal rogalik. Tak powstale rogaliki ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Z pozostalymi kulami ciasta postapic podobnie :)


Piec w temperaturze 180°C przez okolo 15-20 minut.

Syrop:

  • 500 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 500 ml wody

Do garnka z grubym dnem wsypac cukier, dodac cukier waniliowy i zalac woda. Gotowac na malym ogniu do zgestnienia. Lekko przestudzic.

Kazdy rogalik ponakluwac wykalaczka i maczac w syropie (dziurki pomoga lepiej wchonic syrop). Odstawic na kratce do odciekniecia. Gotowe :)



| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi