Wpisy z tagiem: ser zolty

poniedziałek, 08 listopada 2010

Jak ja uwielbiam makarony! Na slodko, slono, z sosem, bez lub zapiekane. Pod kazdym wzgledem :) Mniam, mniam az mi slinka cieknie jak sobie pomysle o dzisiejszym obiadku. Mialam ochote na makaron z tunczykiem ale mialam jeszcze swieze pieczarki i szynke, ktora musiala byc zjedzona :) no i tak powstal moj dzisiejszy przepis. Co do Tunczyka, to bedzie tez bardzo czesto goscil na tym blogu, bo tez go kocham i do tego taki zdrowy :) Przepis bardzo prosty i szybki z mojej wlasnej glowy ! Polecam bardzo smaczna potrawa!

Skladniki dla 4 osob:

  • 16 rurek makaronu cannelloni
  • 250 g tunczyka z puszki
  • 100 g pieczarek z puszki lub swiezych
  • 100 g szynki
  • 2 srednie cebule
  • 2 zabki czosnku
  • pomidory bez skorki z puszki okolo 400 g
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • sol, pieprz, bazylia i oregano, ziola prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 150 g sera gouda

Jedna cebule, szynke, pieczarki i zabek czosnku pokroic w mala kosteczke.Na patelni rozgrzac okolo 2 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc najpierw cebule na koniec dodac czosnek i zeszklic uwazajac zeby nie przypalic czosnku. Dodac pieczarki i szynke poddusic przez kilka minut.Tunczyka dobrze odsaczyc z wody i dodac do podsmazonej cebulki, pieczarek i szynki. Doprawic sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi. Podsmazyc przez chwilke i przelozyc do innego naczynia.

W tej samej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Pozostala cebule i zabek czosnku poszatkowac drobno i podsmazyc na rumiany kolor. Dodac pomidory i poddusic przez okolo 10 minut. Dodac przecier pomidorowy i dolac tyle samo wody, tak aby sos nie byl ani za zadki ani za gesty. Doprawic bazylia i oregano. Posolic, popieprzyc i sos gotowy!

Cannelloni nadziewac farszem z tunczyka i ukladac w formie do zapiekania. Polac sosem pomidorowym i posypac startym serem.

Zapiekac okolo 35 minut w 200°C.

Zycze smacznego :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi