Wpisy z tagiem: masa kajmakowa

niedziela, 09 stycznia 2011

Trufelki zrobione z "odpadkow" ;) Szybkie i bardzo ale to bardzo smaczne kuleczki. Warto sprobowac jesli posiadacie resztki biszkoptu czekoladowego!

Skladniki na 6 trufelkow:

  • okolo 300 g resztek biszkoptu czekoladowego
  • 100 g gotowej masy kajmakowej (dulce de leche)
  • posiekane orzeszki ziemne
  • kawaleczki brzoskwin

Resztki biszkoptu wlozyc do miski, dodac dulce de leche i wyrobic dosc twardawa mase. Podzielic ja na 6 czesci. Formowac kuleczki wkladajac w srodek kazdej kawaleczek brzoskiwni. Obtaczac w posiekanych orzeszkach ziemnych. Odstawic do lodowki zeby stwardnialy. Gotowe ;)

sobota, 13 listopada 2010

To najdelikatniejsze, wrecz rozplywajace sie w ustach rogaliki jakie w zyciu jadlam! Miecutkie, pulchniutkie i po prostu smakuja niepowtarzalnie! Ciasto nie zawiera duzo cukru a slodyczy dodaje im masa toffi - dulce de leche. Koniecznie do wyprobowania! Jesli ugryziecie pierwszego bedziecie chcieli drugiego i nastepnego i tak dalej ... przepis, ktory mam juz od poczatku mojej kariery z pieczeniem, niestety nie pamietam skad ;) wiec z gory przepraszam autora i dziekuje za ten przecudowny przepis ...

Skladniki na 24 srednie rogaliki:

  • 5 szklanek maki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cieplego mleka
  • 1/2 do 3/4 szklanki oleju slonecznikowego
  • 6 lyzek drobnego cukru
  • 25 g suchych drozdzy

Ponadto:

  • 1 jajko do smarowania
  • puszka gotowej masy toffi (dulce de leche okolo 400 g)

Do duzej miski przesiac make. Drozdze rozrobic z letnim mlekiem. Jajka ubic z cukrem, dolac do maki. Nastepnie dodac mleko z drozdzami i na koncu olej. Ciasto wyrobic bardzo dokladnie. Ciasto ma byc gladkie i latwo odchodzic od brzegow miski. Przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wyjac z miski raz jeszcze zagniesc i podzielic na 3 czesci. Z kazdej czesci uformowac kule. Pierwsza kule rozwalkowac na placek a pozostale dwie przykryc sciereczka. Nozem do pizzy podzielic na 8 czesci. Na kazda czesc nakladac po jednej lyzeczce masy toffi. Ukladac na wylozonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryc sciereczka i odstawic rogaliki do napuszenia. Tak postapic z dwiema pozostalymi kulami ciasta.



W miedzyczasie wlaczyc piekarnik i nagrzac do 220° C. Rogaliki krotko przed pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Polukorwac, posypac cukrem pudrem lub jak kto lubi! Gotowe :)


Warianty:

Jesli ktos nie ma dostepu do masy toffi lub jej nie lubi moze nadziewac rogaliki innym nadzieniem. Ja niekiedy nadziewam kazdego rogalika dwiema kosteczkami czekolady i jako polewe uzywam pozostalych kosteczek rozpuszczonych w kuchence mikrofalowej z jedna lyzka masla. Pycha!!!



wtorek, 09 listopada 2010

Dla wielbicieli dobrych ciast :) sycace ale przepyszne! Ja, chociaz oczy chcialy wiecej, zjadlam tylko jeden kawalek. Wnetrze kryje w sobie wszystko co czlowiek potrzebuje do szczescia: orzeczy, miod, budyn i masa toffi hmnnn... "Miod w gebie" powiedzialaby moja mama :) Trzeba pamietac, ze to ciasto ma w skladzie miod, i pieczemy je przynajmniej dzien wczesniej zeby zmieklo. Za przepis dziekuje Dorotus76. Naprawde polecam ...

Skladniki na ciasto:

  • 600 g maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 zoltka
  • 200 g margaryny
  • 3 lyzki mleka
  • 3 lyzki miodu
  • 2 lyzeczki sody oczyszonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

  • 125 g margaryny
  • 4 lyzki cukru
  • 2 lyzki miodu
  • 200 g posiekanych orzeczow wloskich (dodalam orzeszki roznego typu)

Krem 1:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego

Krem 2:

  • 1 puszka skondensowanego mleka slodzonego lub gotowej masy toffi (w Polsce nazywa sie to gotowa masa kajmakowa, w innym regionach swiata "dulce de leche")

Make wymieszac z soda oczyszczona i posiekac z margaryna. Dodac pozostale skladniki i zagniesc ciasto, po czym podzielic je na 3 czesci. Wylepic cieniutko ciastem trzy identyczne, prostakatne formy wylozone papierem do pieczenia. Na jedna czesc ciasta wylac goraca polewe orzechowa (wszystkie skladniki laczymy i podgrzewamy). Upiec wszystkie czesci ciasta w temperaturze 180°C przez okolo 10 minut (plat o masa orzechowa piec okolo 15 minut). Ugotwac budynie, zuzywajac 1/2 mleka mniej niz jest w przepisie. Gorace wylac na plat ciasta.

Jesli ktos nie ma dostepu do gotowej masy kajmakowej nie ma zadnego problemu, mozna ja przygotowac w bardzo prosty sposob. Puszke z mlekiem wlozyc do garnka z woda i gotowac pod przykryciem 2 godziny (wazne jest ze puszka musi byc caly czas zanuzona w wodzie, jesli woda wyparuje, nalezy dolac).

Na jeden upieczony i ostudzony placek nalozyc goracy budyn, przykryc drugim plackiem posmarowanym polewa kajmakowa, nastepnie nakryc plackiem z polewa orzechowa. Ciasto jest naprawde przepyszne!!!

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi